coronavirus reisverzekering

Op vakantie tijdens het coronavirus: wat is er verzekerd bij uw reisverzekering?

29 mei 2020

Simone van Gool
Laatst geupdatet: 01-11-2022

Langzaam maar zeker worden de maatregelen in ons land een beetje versoepelt. We kunnen weer naar de kapper, restaurants treffen maatregelen om weer open te gaan en ook dierentuinen en musea openen voorzichtig de deuren. Met de zomer in aantocht vraagt iedereen zich natuurlijk af: betekent dit dat ik ook weer op vakantie kan? En hoe ben ik verzekerd bij mijn reisverzekering?

Negatief reisadvies

Logisch dat u na de afgelopen maanden staat te trappelen om op vakantie te gaan. We willen allemaal graag onze achtertuin inwisselen voor de Spaanse Costa’s of de Italiaanse meren. Iedereen met reisplannen wordt echter geadviseerd om daar nog eens goed over na te denken. Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert Nederlanders namelijk om niet naar het buitenland te reizen, tenzij het echt noodzakelijk is. Vakantiereizen vallen uiteraard niet onder noodzakelijke reizen. Voor de hele wereld geldt nog steeds reisadvies code oranje: alleen reizen wanneer het strikt noodzakelijk is.

Nu kunt u natuurlijk overwegen om toch gewoon te gaan wanneer de grenzen weer open zijn. Veel mensen beseffen echter niet dat ze onverzekerd op vakantie zijn wanneer het reisadvies op oranje staat. Het gaat hierbij vooral om de medische kosten.

“Er valt geen algemeen oordeel over verzekeringen te geven vanwege alle verschillen en aanvullingen, maar je bent in ieder geval bij de meeste reisverzekeraars niet verzekerd op je reisverzekering voor claims die te maken hebben met corona”, zegt Oscar van Elferen van het Verbond van Verzekeraars.

“Als je fotocamera op vakantie wordt gestolen, heeft dat niets te maken met de coronasituatie, maar als het gaat om ziekte, verwondingen, om repatriëring, dan is het een heel ander verhaal.”

Ga altijd goed verzekerd op reis. Sluit direct uw doorlopende reisverzekering af

Annuleringsverzekering

Ook krijgt u misschien geen geld terug wanneer u de reis moet annuleren vanwege het coronavirus, bijvoorbeeld wanneer uw vakantieland de maatregelen toch weer aanscherpt. Een annuleringsverzekering heeft namelijk betrekking op de persoonlijke situatie. “Een reis annuleren vanwege het coronavirus is vaak geen geldige reden voor de annuleringsverzekering.”, zegt ook de Consumentenbond.

De genomen maatregelen omtrent het coronavirus verschillen per reis- en annuleringsverzekering. MoneyView heeft op hun website een handig overzicht gemaakt, waarin per verzekeraar de belangrijkste voorwaarden en bepalingen zijn opgenomen. Klik hieronder op uw verzekeringsmaatschappij om te lezen welke maatregelen zij hebben genomen.