Info over het coronavirus
28 februari 2020
Verzekeraars krijgen veel vragen binnen van klanten, media en andere partijen over het coronavirus. Wij hebben de belangrijkste en meest gestelde vragen voor u op een rijtje gezet.
Verzekeraars krijgen veel vragen binnen van klanten, media en andere partijen over het coronavirus. Wij hebben de belangrijkste en meest gestelde vragen voor u op een rijtje gezet.
Nee, de annuleringsverzekering richt zich doorgaans alleen op risico’s van de verzekerde zelf en zijn directe omgeving (u wordt ziek of één van uw ouders overlijdt). Wat er op uw bestemming gebeurt, vormt dus meestal geen geldige reden om te mogen annuleren. Er zijn echter zogeheten ‘allrisk’ annuleringsverzekeringen die wellicht wel dekking bieden.
U loopt kans dat u dan onverzekerd bent. Neem daarom contact op met uw reisverzekeraar. Er zijn gespecialiseerde verzekeraars die onder bepaalde omstandigheden ook dekking bieden als u naar een risicogebied reist.
Nee, bij een annuleringsverzekering maakt het niet uit of de bestemming zich in het buitenland of in Nederland bevindt. Een annuleringsverzekering richt zich doorgaans alleen op risico’s van de verzekerde zelf en zijn directe omgeving (je wordt ziek of één van je ouders overlijdt). Wat er op je bestemming gebeurt, vormt dus meestal geen geldige reden om te mogen annuleren. Er zijn echter zogeheten ‘allrisk’ annuleringsverzekeringen die wellicht wel dekking bieden.
In de wet is geregeld dat je als werknemer in deze gevallen kan weigeren om naar het risicogebied te reizen. Dit individuele recht hebben werknemers. Als dit tot een conflict komt bij de rechter, omdat de werkgever van mening is dat de werknemer er heen moet reizen en anders loon weigert te betalen, dan moet de werkgever aantonen dat er geen sprake was/is van een onveilige situatie.
Nee, repatriëring zit niet in de basisdekking van een reisverzekering. Repatriëring door medische redenen valt wel onder de dekking. Dat wil zeggen dat u terug naar Nederland wordt gehaald bij een medisch ongeval omdat de hulpdiensten in het buitenland u onvoldoende kunnen verzorgen/helpen.
U bent nog steeds verzekerd. Het reisadvies is namelijk veranderd terwijl u al in het gebied aanwezig was.
Mogelijk wel. Extra reis-, verblijf- en telefoonkosten kunnen onder de dekking vallen, maar de kosten zijn vaak gemaximeerd. De reisverzekering blijft ook van kracht. Dit geldt ook voor medereizigers, mits ze medeverzekerden zijn. Hoeveel medereizigers kunnen blijven, hangt af van de polisvoorwaarden.
Waarschijnlijk niet. Om iemand aansprakelijk te stellen voor schade, moet u kunnen aantonen dat hij/zij opzettelijk de schade heeft veroorzaakt of dat die is ontstaan door bewuste roekeloosheid. Dat is zo in de wet geregeld. Dat zal in de praktijk erg lastig worden om aan te tonen.
De kans is klein dat zij aansprakelijk gesteld zullen worden. Om iemand aansprakelijk te stellen voor schade, moet u kunnen aantonen dat hij/zij opzettelijk de schade heeft veroorzaakt of dat die is ontstaan door bewuste roekeloosheid. Dat is zo in de wet geregeld. Dat zal in de praktijk erg lastig worden om aan te tonen.
Dat is mogelijk, er zou sprake kunnen zijn van opzet. De werkgever weet namelijk dat de (aanmerkelijke) kans bestaat dat u ziek wordt en dat terwijl de werkgever veilige en gezonde omstandigheden moet garanderen.
Het feit dat iemand overleden is door het coronavirus zorgt er niet voor dat er niet uitgekeerd wordt. Eventuele uitsluitingen in polisvoorwaarden met betrekking tot verblijven in gebieden waar een negatief reisadvies geldt, zijn niet bedoeld voor een situatie zoals deze nu met het virus aan de hand is. Wij verwachten dan ook dat verzekeraars gewoon zullen uitkeren.
Nee, dit is bedrijfsschade en dat risico wordt alleen gedekt door bedrijfsschadeverzekeringen mits er sprake is van materiële schade en dat is hier niet het geval.
Ja, de oorzaak van de ziekte is niet relevant.
Nee, een arbeidsongeschiktheidsverzekering dekt inkomensverlies ten gevolge van ziekte of arbeidsongeschiktheid. Daar is in deze situatie geen sprake van.
De kans is klein dat dit lukt. Om iemand aansprakelijk te stellen voor schade, moet u kunnen aantonen dat hij/zij opzettelijk de schade heeft veroorzaakt of dat die is ontstaan door bewuste roekeloosheid. Dat zal in de praktijk erg lastig worden om aan te tonen.
Daar heeft het Verbond van Verzekeraars op dit moment geen overzicht van.
Dat doen verzekeraars omdat de mogelijke schade bij een epidemie als gevolg van cumulatie enorm kan oplopen. Hierdoor kan de financiële draagkracht (de solvabiliteit) van de verzekeraar in gevaar komen. Mede op last van de toezichthouder sluiten verzekeraars daarom epidemieën op de meeste verzekeringen uit.
De solvabiliteit van verzekeraars wordt getoetst op basis van een Europees kader, Solvency II. Daarin is standaard het risico op een pandemie voor verzekeringen (die pandemie dekken) en beleggingen meegenomen. Alle Nederlandse verzekeraars voldoen op dit moment aan dit kader.
De kans is klein dat er een verzekeraar in de problemen komt. Maar als de toezicht-houder (DNB) vaststelt dat dit risico zich toch voordoet, stelt zij een noodregeling in werking. DNB gaat dan proberen de verzekeraar te verkopen of te laten fuseren. Om een faillissement af te wenden is er ook een noodfonds beschikbaar.
Verzekeraars beleggen met name in veilige beleggingen zoals obligaties. Verzekeraars houden de financiële markten nauwlettend in de gaten en zullen anticiperen waar nodig.
Disclaimer
Hoewel bij het opstellen van deze pagina zorgvuldigheid is betracht, aanvaardt het Verbond van Verzekeraars geen aansprakelijkheid voor eventuele onjuistheden of onvolledigheden daarin. Aan deze webpagina kunnen geen rechten worden ontleend.
Bron
Verbond van Verzekeraars
Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00