800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan

Dier aangereden: valt schade aan auto onder mijn autoverzekering?

Ontstaat er schade aan je auto door een aanrijding met een dier, dan is dat natuurlijk zeer vervelend. Deze schade kan op verschillende manieren ontstaan. Het kan zijn dat er op de snelweg onverwachts een hert voor je auto springt of dat je per ongeluk bij jou in de straat een hond aanrijdt. Kun je deze autoschade claimen op je autoverzekering? Hoe zit het met de aansprakelijkheid?

aanrijding-met-dier

Dier aangereden wat nu?

Heb je een huisdier aangereden dan is de eigenaar van het dier aansprakelijk. In de wet staat dat de eigenaar van het huisdier de schade die aan je auto is ontstaan, moet vergoeden. Als je een WA beperkt casco of allrisk autoverzekering hebt, kun je de schade claimen op de verzekering. De verzekeraar zal de schade verhalen op de eigenaar van het huisdier.

Het claimen van schade ontstaan door een (wild) dier heeft bij veel verzekeraars geen invloed op de no-claim korting.

Autoverzekering afsluiten? Bereken jouw premie!

Wie is aansprakelijk bij aanrijding dier?

Bij een aanrijding met een dier moet je een belangrijk onderscheid maken tussen dieren met en zonder een eigenaar. Bij overstekend wild is er geen sprake van een eigenaar van het dier. Hier kan niemand voor aansprakelijk worden gesteld. Het hangt in dat geval van de dekking van je autoverzekering af of je deze schade vergoed krijgt. Heb je een WA autoverzekering, dan zal er geen dekking zijn vanuit de verzekering. Een WA verzekering vergoedt namelijk alleen schade die je met je auto aan een ander toebrengt.

Heb je een WA beperkt casco of allrisk autoverzekering, dan wordt de schade aan je auto door wilde dieren vrijwel altijd vergoed. Let op! Het gaat hier om de schade die ontstaat door de aanrijding met het dier zelf, niet om eventuele schade die ontstaat door een uitwijkmanoeuvre.

Wat doen bij aanrijding wild dier?

Raak je betrokken bij een aanrijding met een wild dier? Neem dan contact op met je verzekeraar of tussenpersoon. Bel ook altijd de politie en wacht tot er een agent of faunabeheerder ter plaatse is. Zij zullen het dier meenemen meenemen of proberen het aangereden dier op te sporen. Het is strafbaar om door te rijden na een ongeval met een wild dier. Ook is het verboden om zelf het aangereden dier mee te nemen.
Bij schade ontstaan door een aanrijding met een wild dier betaal je meestal een eigen risico. Of dit bij je verzekering ook het geval is, kun je terugvinden in de polisvoorwaarden.
Je kunt proberen om de schade te verhalen op de beheerder van het gebied waaruit het dier ontsnapt is. Dit kan alleen wanneer de hekken of wildrooster rondom het gebied niet in orde waren.

Heb je vragen? Neem dan contact met ons op? Wij helpen je graag! Wij zijn op werkdagen bereikbaar van 08:00 tot 18:00 uur op telefoonnummer 088-6883700.

Aanrijding ree verzekering

Wist je dat er elke maand gemiddeld 500 reeën, wilde zwijnen, edelherten en andere (grote) wilde dieren worden aangereden? Dit gebeurt voornamelijk op provinciale wegen in bosrijke gebieden en met name ’s nachts, als het zicht minder goed is. Als je per ongeluk een ree aanrijdt en schade hebt aan de auto, is het lastig om iemand aansprakelijk te stellen voor de schade. Een ree is een wild dier en heeft natuurlijk geen eigenaar. Het hangt dan van de dekking van je autoverzekering af of de schade vergoedt wordt.

Hert aangereden verzekering

Of je verzekering een aanrijding met een hert vergoed, is afhankelijk van hoe je verzekerd bent. Als je een WA + Beperkt Casco of Allrisk autoverzekering hebt, kun je de schade waarschijnlijk claimen bij je autoverzekeraar. Bij sommige verzekeraars betaal je het eigen risico als je een hert of ander wild dier hebt aangereden. Hoe het bij jouw verzekeraar zit, kun je terugvinden in de polisvoorwaarden. Ook als je geen schade hebt aan je auto moet je de politie bellen. De politie zorgt er vervolgens voor dat een faunabeheerder het gewonde hert opspoort of het overleden dier ophaalt.

Hond aangereden door auto

Als je hond wordt aangereden door een auto, kan de bestuurder van de auto je aansprakelijk stellen voor eventuele schade aan de auto. In de Nederlandse wet staat namelijk dat de eigenaar van een dier aansprakelijk is voor gedragingen van het dier. De bestuurder moet wel kunnen aantonen dat de hond de schade veroorzaakte door een eigen natuurlijke gedraging, bijvoorbeeld als de hond plotseling de straat op rende. Als de hond gewond is, zal je de medische kosten dus waarschijnlijk zelf moeten betalen. Hiervoor kun je eventueel een dierenverzekering afsluiten.

Aangereden dier melden

Heb je een dier aangereden? Meld dit dan altijd bij de politie, en rij niet zomaar door. Dit is namelijk strafbaar. Door een aangereden dier te melden bespaar je het dier bovendien onnodig lijden. Soms is een dier opslag dood, maar het kan ook zo zijn dat het dier (ernstig) gewond is en vlucht. Een gebroken kaak of poot kan voor erg veel pijn en lijden zorgen. Om te zorgen dat het dier geen ellendige, pijnlijke dood sterft, gaat een faunabeheerder of jager op zoek naar het gewonde dier om hem snel uit zijn lijden te verlossen.

Dier aangereden: wie bellen?

Na een aanrijding met een dier ben je verplicht dit bij de politie te melden. Ook als het dier wegvlucht. Een faunabeheerder kan het dier opsporen, om onnodig lijden te voorkomen. Je kunt contact opnemen met de politie via 0900 – 8844. Is er een automobilist ernstig gewond of is er na de aanrijding sprake van een ernstige verkeerssituatie? Bel dan altijd 112. Soms denken mensen dat ze de dierenambulance moeten bellen, in plaats van de politie. Dieren die in het wild leven hebben echter weinig tot geen kans na revalidatie te overleven. Daarom kan de dierenambulance hierin niets betekenen. Als het gaat om klein wild dat is aangereden en nog in leven is, wordt de dierenambulance soms wel ingeschakeld.

Dieren aangereden: wat te doen?

Je hebt een dier aangereden, wat moet je nu doen? Een dier aanrijden is natuurlijk geen prettige ervaring. Probeer rustig te blijven en direct te handelen, om het dier onnodig lijden te besparen. Bel direct de politie op 0900 – 8844. In het geval van een gevaarlijke verkeerssituatie kun je het beste 112 bellen. Bel ook de politie als het dier niet blijft liggen, maar gewond wegvlucht. Probeer zo goed mogelijk je locatie door te geven, zodat je eenvoudig geholpen kan worden. Wacht de komst van de politie of faunabeheerder af. Maak ook altijd foto’s van de situatie. Tot slot, neem aangereden wild nooit mee. Dit is strafbaar.

Vergelijk online de premie voor een goedkope autoverzekering!

Nu met Gratis verhaalservice
  • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00

neem contact op