Przepisy przejściowe dotyczące samochodów zabytkowych
Strona główna Ubezpieczenie samochodów zabytkowych Czy mogę ubezpieczyć mój oldtimer na podstawie raportu z wyceny?

Czy mogę ubezpieczyć swój samochód zabytkowy na podstawie raportu z wyceny?

Tak, to możliwe. Oferujemy różne rodzaje ubezpieczeń samochodów zabytkowych, w ramach których można ubezpieczyć swój samochód zabytkowy według wartości szacunkowej.

Raport z wyceny jako wytyczna

W przypadku niektórych taryf samochód zabytkowy musi zostać wyceniony w celu obiektywnego ustalenia jego aktualnej wartości, jednak w razie szkody odszkodowanie zostanie wypłacone wyłącznie na podstawie wartości bieżącej w momencie wystąpienia szkody. Wartość bieżącą ustali wówczas rzeczoznawca ds. szkód.

Może się więc zdarzyć, że w przypadku szkody wartość bieżąca będzie niższa od wartości wycenionej. W takim przypadku rzeczoznawca będzie traktował raport z wyceny jedynie jako wskazówkę.

Wypłata na podstawie raportu z wyceny

Jeżeli wypłata odszkodowania opiera się na raporcie z wyceny (zgodnie z art. 7:960 Kodeksu cywilnego), informacja ta jest wyraźnie zaznaczona w karcie polisy. Zazwyczaj w oddzielnej klauzuli

Przykładowy tekst klauzuli:

Przy ustalaniu wysokości szkody, w celu określenia wartości przed wystąpieniem szkody, przyjmuje się wartość wycenioną. Warunkiem jest jednak, aby szkoda wystąpiła w ciągu 36 miesięcy od sporządzenia raportu z wyceny oraz aby Państwo niezwłocznie przekazali nam nową wartość wycenioną na piśmie lub drogą elektroniczną, tak abyśmy mogli dostosować sumę ubezpieczenia.

W przypadku szkody w pojeździe silnikowym wypłacona kwota nigdy nie przekroczy sumy ubezpieczenia pomniejszonej o wartość pozostałości pojazdu.

W przypadku braku (ważnego) raportu z wyceny rzeczoznawca ubezpieczeniowy opierze się na (ewentualnie niższej) wartości rynkowej.

Wycena straciła ważność – co dalej?

Większość rzeczoznawców zaznacza w raporcie z wyceny, że jest on ważny przez 3 lata. Jednak firmy ubezpieczeniowe stosują dla poszczególnych taryf własne okresy ważności, które czasami są krótsze.

Jeśli termin ważności raportu z wyceny upłynął i doszło do szkody, ubezpieczyciel wypłaci kwotę nieprzekraczającą wartości rynkowej. Dlatego ważne jest, aby uważnie sprawdzać, czy termin ważności raportu z wyceny nie upłynął.

Oblicz od razu składkę ubezpieczenia swojego oldtimera!

Chętnie szybko Ci pomożemy

Nie możesz sobie poradzić online? Chętnie pomożemy Ci na czacie lub przez WhatsApp.

Zadaj pytanie, a w ciągu 2 minut otrzymasz odpowiedź

Skontaktuj się z nami