800.000+ klanten
92% beveelt ons aan
28 vestigingen
opstalverzekering chalet
Home Wonen Chalet verzekeren

Je chaletverzekering vergelijken en afsluiten

Door je chalet te verzekeren met een opstalverzekering ben je goed verzekerd bij schade.

Bereken de premie

Direct online afsluiten.

14 dagen bedenktijd.

Verhuur mogelijk.

De dekking van je chaletverzekering

Basisverzekering

 • Brand
 • Blikseminslag
 • Inbraaj
 • Diefstal
 • Stormschade
 • Glasdekking
 • Aansprakelijkheid
 • Inboedel
 • Verhuur
 • Aangebouw/bijgebouw

All-Risk

 • Brand
 • Blikseminslag
 • Inbraaj
 • Diefstal
 • Stormschade
 • Glasdekking
 • Aansprakelijkheid
 • Inboedel
 • Verhuur
 • Aangebouw/bijgebouw

Alles over de chaletverzekering

Ben je op zoek naar de beste manier om je chalet te verzekeren? Een chalet is natuurlijk een kostbaar bezit, daarom wil je deze wel goed verzekeren tegen schade.

Daarom kunt een opstalverzekering voor jouw chalet afsluiten. Met een opstalverzekering is je chalet verzekerd bij schade, zoals bijvoorbeeld brand of storm. Ook als je jouw chalet (grotendeels) verhuurd, kun je deze gewoon verzekeren.

Waarom een chalet verzekeren?

Bij veel banken is een opstalverzekering verplicht om een hypotheek te krijgen voor je chalet. Ook als dit bij je bank niet verplicht is, kan het toch verstandig zijn om een verzekering af te sluiten. Door je chalet te verzekeren met een opstalverzekering ben je goed verzekerd bij schade. Stel je je eens voor dat je chalet beschadigd raakt door een brand of zelfs helemaal afbrandt. Niet alleen ben je dan alleen een kostbaar bezit kwijt, je zit dan ook nog eens met hoge financiële kosten. Denk hierbij aan het opruimen van de restanten van de woning, het herbouwen van het chalet en het vervangen van alle spullen. Deze kosten lopen al snel in de (tien)duizenden euro’s. Zonder verzekering ben je niet alleen je chalet kwijt, maar ook veel geld.

Wat zijn de kosten voor het verzekeren van een chalet?

De kosten voor het verzekeren van een chalet zijn afhankelijk van meerdere factoren:

 • het type woning
 • de bouwaard van je woning (het dak en de muren)
 • de herbouwwaarde
 • de gekozen dekking
 • het eigen risico
 • woonplaats/woonregio

Een chalet is natuurlijk anders dan een normaal woonhuis. In de meeste gevallen woon je er niet permanent en sommige mensen verhuren het chalet ook deels. Voor de verzekeraar ligt het risico dus wel iets hoger dan bij een woonhuis. Een chalet staat vaker leeg en bovendien is er meestal minder goed toezicht omdat een chalet niet in een woonwijk staat. Daarom accepteren niet alle verzekeraars chalets. Toch zijn er genoeg verzekeraars waar je gewoon een chalet kunt verzekeren. Ze stellen vaak wel een aantal voorwaarden aan de verzekering, dit vind je terug in de polisvoorwaarden.

Goedkope chaletverzekering

Een chaletverzekering hoeft echt niet duur te zijn. Je kunt daarom gerust op zoek naar een goedkope chaletverzekering. Op Alpina.nl hebben we een verzekering voor elk chalet, in elke prijsklasse. Wat voor je de goedkoopste chaletverzekering is, is onder andere afhankelijk van de dekking die je kiest. De basisdekking is uiteraard de goedkoopste verzekering. Hiermee ben je verzekerd voor schade voor brandschade, schade door inbraak en vandalisme en schade door slechte weersomstandigheden. Als je een chalet volledig wilt verzekeren, kun je ook kiezen voor de allrisk-verzekering. Hiermee ben je ook verzekerd voor schade door plotseling onvoorziene gebeurtenissen. Deze kost iets meer per maand, maar heeft de uitgebreidste dekking.

Jouw chalet verzekeren met een woonverzekering

Je kunt een chalet ook verzekeren met een woonverzekering. Een woonverzekering bestaat uit een inboedelverzekering en een opstalverzekering. Daarnaast kun je de woonverzekering ook uitbreiden met een aansprakelijkheidsverzekeringrechtsbijstandverzekering en een doorlopende reisverzekering. Wanneer je deze verzekeringen samen afsluit noemen we dit een woonpakket. Een opstalverzekering is alleen voor je woning en alle daarbij behorende onroerende zaken, zoals bijvoorbeeld de ingebouwde keuken. Maar als er brand ontstaat in je recreatiewoning kan daarbij ook je inboedel beschadigen. Om zowel de opstal- als inboedel te verzekeren kun je ook een woonverzekering afsluiten. Je hoeft dus niet alle verzekeringen los af te sluiten. Met een woonverzekering weet je zeker dat je chalet volledig verzekerd is.

Chaletverzekering vergelijken

Er zijn veel verschillende aanbieders van chaletverzekeringen op de markt. Door goed te vergelijken vind je de beste chaletverzekering tegen de laagste prijs. Hiervoor kun je onze online vergelijkingstool gebruiken. Hiermee kun je gemakkelijk en snel verschillende verzekeraars met elkaar vergelijken. Je vult eerst een aantal persoonsgegevens en gegevens over je woning in. In deze stap kun je ook aangeven om wat voor woning het gaat, in dit geval dus een chalet. Hierna kun je de gewenste dekking kiezen. Vervolgens krijg je een handig overzicht van alle verzekeringen die aan je wensen voldoen. Je krijgt niet alleen een overzicht van alle premies, maar ook van de bijbehorende polisvoorwaarden. Bekijk deze goed, want er kunnen per verzekeraar soms grote verschillen inzitten.

opstalverzekering chalet

Chalet verzekeren bij Eerdmans

Alpina brengt zijn verzekeringen voor een chalet onder bij de Eerdmans, ook onderdeel van de Alpina Group. Eerdmans is al meer dan 50 jaar de specialist op het gebied van bootverzekeringen en verzekeringen voor een chalet.

Veelgestelde vragen over het verzekeren van een chalet

Wat is er verzekerd met een chaletverzekering?

Met de standaard dekking van een opstalverzekering is je recreatiewoning verzekerd bij brandinbraakvandalisme en schade door weersomstandigheden, zoals stormhagel en bliksem. Als je kiest voor een allrisk dekking ben je ook verzekerd bij plotselinge, onvoorziene gebeurtenissen. Dit omvat bijvoorbeeld schade aan je recreatiewoning door vallen, stoten of botsen.

Bij een opstalverzekering verschilt het per soort woning voor hoeveel het gebouw verzekerd is. Dit kun je terugvinden op het polisblad. De verzekeraar vergoedt meestal de schade die je hebt tot een maximaal bedrag dat op het polisblad staat. Ook als bij schade blijkt dat het bedrag op het polisblad lager is dan de waarde van je recreatiewoning.

Wat is er niet verzekerd?

Elke verzekeraar heeft in de polisvoorwaarden zaken opgenomen die zijn uitgesloten van dekking. Het kan per verzekeraar verschillen, maar dit is bijvoorbeeld:

 • Als je permanent in je chalet woont
 • Als je een chalet voor zakelijke doeleinden gebruikt
 • Wanneer je te weinig hebt gedaan om de schade te voorkomen, bijvoorbeeld door slecht onderhoud of doordat je ramen en deuren open laat staan bij neerslag

Ik verhuur mijn chalet. Kan ik hem alsnog verzekeren?

Ja, ook als je een recreatiewoning verhuurt, kun je deze verzekeren. Hierbij is wel het aantal dagen per jaar dat je de woning verhuurd van belang. Bij de meeste verzekeraars mag je de recreatiewoning voor maximaal 6 maanden per jaar verhuren. Dit kan per verzekeraar verschillen, dus controleer dit altijd even in de polisvoorwaarden. Bij sommige verzekeraars valt verhuur onder de basisdekking en bij andere kun je hiervoor een aparte dekking afsluiten. Als je een vakantiewoning meer dan 300 dagen per jaar verhuurt, moet je een zakelijke opstalverzekering afsluiten.

Wat is de beste verzekering voor een chalet?

Vraag je je af wat de beste verzekering is voor een chalet? Dit is afhankelijk van het soort woning dat je hebt en de dekking die je wilt afsluiten. Door verzekeringen te vergelijken vind je gemakkelijk de beste verzekering voor je chalet. Je kunt ook nog kiezen tussen een opstalverzekering of een woonverzekering (een opstal- én inboedelverzekering).

Moet ik mijn chalet particulier of zakelijk verzekeren?

Bij het afsluiten van de verzekering geef je aan om wat voor woning het gaat. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen uit recreatiewoning, stacaravan of chalet. Meestal kun je gewoon een particuliere opstalverzekering afsluiten, maar in sommige gevallen heb je een zakelijke opstalverzekering nodig. Dit moet bijvoorbeeld als een chalet is aangekocht binnen een BV, of als je de recreatiewoning meer dan 300 dagen per jaar verhuurt. Dit aantal dagen kan wel per verzekeraar verschillen. In de meeste gevallen kun je een chalet echter particulier verzekeren, ook als je de chalet (af en toe) verhuurt. Controleer dit altijd even in de polisvoorwaarden van de verzekeraar.

Al meer dan 110 jaar helder, transparant & eerlijk advies

Met kennis van elke branche en veel know how verzorgen we helder, transparant & eerlijk advies.
8.3
Op basis van 3696 beoordelingen 93% beveelt ons aan.

Wij pluizen de kleine lettertjes voor je uit

“Het vergelijken van een verzekering loont bijna altijd. Het kan zijn dat de premies zijn verhoogd of dat jouw persoonlijke situatie is veranderd. Daarom raden wij aan om elk jaar een vergelijking te maken voor je verzekering.”

foto Laura van Maarschalkerweerd

Laura van Maarschalkerweerd - Expert verzekeringen

Meer dan 10 jaar ervaring verzekeringen

Achtergrond expert foto Laura van Maarschalkerweerd
Achtergrond afbeelding

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op