Goed nieuws voor Nederland, goed nieuws voor jou!

Opstalverzekering recreatiewoning
Home Wonen Recreatiewoning verzekeren

Je recreatiewoning verzekeringafsluiten

Met een opstalverzekering is uw recreatiewoningverzekerd bij schade.

Bereken de premie

Direct online afsluiten.

All-risk dekking.

Verhuur mogelijk.

De dekking van je recreatiewoning verzekering

Basisverzekering

 • Brand
 • Blikseminslag
 • Inbraaj
 • Diefstal
 • Stormschade
 • Glasdekking
 • Aansprakelijkheid
 • Inboedel
 • Verhuur
 • Aangebouw/bijgebouw

All-Risk

 • Brand
 • Blikseminslag
 • Inbraaj
 • Diefstal
 • Stormschade
 • Glasdekking
 • Aansprakelijkheid
 • Inboedel
 • Verhuur
 • Aangebouw/bijgebouw

Alles over je recreatiewoning verzekeren

Als u een recreatiewoning heeft, is het verstandig om deze goed te verzekeren tegen schade. U kunt bij ons online uw recreatiewoning verzekeren. Met een opstalverzekering is uw recreatiewoning verzekerd bij schade, zoals bijvoorbeeld brand of storm.

Als u de recreatiewoning wilt financieren met een hypotheek is het in de meeste gevallen zelfs verplicht om uw recreatiewoning te verzekeren. Gebruikt u de recreatiewoning niet alleen zelf, maar verhuurt u hem ook? Ook dat kunt u meeverzekeren.

Waarom een recreatiewoning verzekeren?

Een recreatiewoning is voor de meeste mensen letterlijk een tweede woning. Een plek om u terug te trekken en te genieten van een andere omgeving. Een recreatiewoning is dan ook een mooi en kostbaar bezit. Stelt u zich eens voor dat uw vakantiehuis afbrandt. Niet alleen bent u dan alleen een kostbaar bezit kwijt, u zit ook nog eens met hoge financiële kosten. Denk hierbij aan het opruimen van de restanten van de woning, het herbouwen en het vervangen van alle spullen. Deze kosten lopen al snel in de (tien)duizenden euro’s. Door uw recreatiewoning goed te verzekeren zorgt u ervoor dat u niet plotseling een hoge schadepost op uw bordje krijgt als uw woning beschadigd raakt.

Recreatiewoning verzekeren bij Eerdmans

Alpina brengt zijn verzekeringen voor recreatiewoningen onder bij de Eerdmans, ook onderdeel van de Alpina group. Eerdmans is al meer dan 50 jaar de specialist op het gebied van bootverzekeringen en verzekeringen voor recreatiewoningen.

Uw recreatiewoning zakelijk of particulier verzekeren?

Bij het afsluiten van de verzekering geeft u aan om wat voor woning het gaat. Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen uit recreatiewoning, stacaravan of chalet. Meestal kunt u gewoon een particuliere opstalverzekering afsluiten, maar in sommige gevallen heeft u een zakelijke opstalverzekering nodig. Dit moet bijvoorbeeld als uw recreatiewoning is aangekocht binnen een BV, of als u uw recreatiewoning meer dan 300 dagen per jaar verhuurt. Dit aantal dagen kan wel per verzekeraar verschillen. In de meeste gevallen kunt u uw recreatiewoning echter particulier verzekeren, ook als u uw woning (af en toe) verhuurt. Controleer dit altijd even in de polisvoorwaarden van de verzekeraar.

Wat kost het om een recreatiewoning te verzekeren?

De kosten voor het verzekeren van een recreatiewoning zijn afhankelijk van meerdere factoren:

 • het type woning
 • de bouwaard van uw woning (het dak en de muren)
 • de herbouwwaarde
 • de gekozen dekking
 • het eigen risico
 • woonplaats/woonregio

Een recreatiewoning is natuurlijk anders dan een normaal woonhuis. In de meeste gevallen woont u er niet permanent en sommige mensen verhuren de woning ook deels. Een recreatiewoning staat vaker leeg en bovendien is er meestal minder goed toezicht omdat een recreatiewoning niet in een woonwijk staat. Voor de verzekeraar ligt het risico dus wel iets hoger dan bij een woonhuis. Daarom accepteren niet alle verzekeraars recreatiewoningen. Toch zijn er genoeg verzekeraars waar u gewoon een recreatiewoning kunt verzekeren. Ze stellen vaak wel een aantal voorwaarden aan de verzekering, dit vindt u terug in de polisvoorwaarden.

Wat is er verzekerd met de recreatiewoningverzekering?

Met de standaard dekking van een opstalverzekering is uw recreatiewoning verzekerd bij brandinbraakvandalisme en schade door weersomstandigheden, zoals stormhagel en bliksem. Als u kiest voor een allrisk dekking bent u ook verzekerd bij plotselinge, onvoorziene gebeurtenissen. Dit omvat bijvoorbeeld schade aan uw recreatiewoning door vallen, stoten of botsen.

Bij een opstalverzekering verschilt het per soort woning voor hoeveel het gebouw verzekerd is. Dit kunt u terugvinden op uw polisblad. De verzekeraar vergoedt meestal de schade die u heeft tot een maximaal bedrag dat op uw polisblad staat. Ook als bij schade blijkt dat het bedrag op uw polisblad lager is dan de waarde van uw recreatiewoning.

Goedkope recreatiewoningverzekering

Waarschijnlijk geeft u liever te al te veel geld uit aan het verzekeren van uw recreatiewoning, aangezien het (in de meeste gevallen) een tweede woning is. U heeft uw woonhuis immers ook al verzekerd. Veel mensen zoeken daarom naar een goedkope recreatiewoningverzekering. Wat voor u de goedkoopste recreatiewoning verzekering is, is onder andere afhankelijk van de dekking die u kiest. De basisdekking is uiteraard de goedkoopste verzekering. Hiermee bent u alleen niet verzekerd voor schade door plotseling onvoorziene gebeurtenissen. Bent u liever volledig verzekerd? Dan kunt u beter voor de allrisk-verzekering gaan. Deze kost iets meer per maand, maar heeft de uitgebreidste dekking.

Recreatiewoning verzekeren: eerst vergelijken!

De eerste stap van het afsluiten van een recreatiewoning verzekering is vergelijken. Door te vergelijken vindt u de beste recreatiewoningverzekering tegen de laagste prijs. Met onze vergelijkingstool gaat het vergelijken heel gemakkelijk. U vult eerst een aantal persoonsgegevens en gegevens over uw woning in. In deze stap kunt u ook aangeven om wat voor woning het gaat, in dit geval dus een recreatiewoning. Hierna kunt u de gewenste dekking kiezen. Vervolgens krijgt u een handig overzicht van alle verzekeringen die aan uw wensen voldoen. U krijgt niet alleen een overzicht van alle premies, maar ook van de bijbehorende polisvoorwaarden. Bekijk ook deze goed, want er kunnen per verzekeraar soms grote verschillen inzitten.

Een woonverzekering afsluiten voor uw recreatiewoning

Een opstalverzekering is voor uw woning en alle daarbij behorende onroerende zaken, zoals bijvoorbeeld de ingebouwde keuken. Maar als er brand ontstaat in uw recreatiewoning kan daarbij ook uw inboedel beschadigen. Om zowel de opstal- als inboedel te verzekeren kunt u ook een woonverzekering afsluiten. Een woonverzekering bestaat uit een inboedelverzekering en een opstalverzekering. Daarnaast kunt u de woonverzekering ook uitbreiden met een aansprakelijkheidsverzekeringrechtsbijstandverzekering en een doorlopende reisverzekering. Wanneer u deze verzekeringen samen afsluit noemen we dit een woonpakket. U hoeft dus niet alle verzekeringen los af te sluiten. Met een woonverzekering weet u zeker dat uw recreatiewoning volledig verzekerd is.

Veelgestelde vragen over het verzekeren van een recreatiewoning

Welke recreatiewoningen kan ik allemaal verzekeren?

Een recreatiewoning bestaat in ieder geval uit een woonkamer, slaapkamer(s), keuken, badkamer en een tuin of terras. Met een opstalverzekering kunt u bijvoorbeeld uw recreatiewoning, chalet of stacaravan verzekeren.

Waarvan is de premie voor een recreatiewoningverzekering van afhankelijk?

De premie voor een recreatiewoningverzekering is afhankelijk van de volgende factoren:

 • het type woning
 • de bouwaard van uw woning (het dak en de muren)
 • de herbouwwaarde
 • de gekozen dekking
 • het eigen risico
 • woonplaats/woonregio

Kan ik mijn recreatiewoning ook verzekeren als ik hem verhuur?

Ja, ook als u uw recreatiewoning verhuurt, kunt u deze verzekeren. Hierbij is wel het aantal dagen per jaar dat u de woning verhuurd van belang. Bij de meeste verzekeraars mag u de recreatiewoning voor maximaal 6 maanden per jaar verhuren. Dit kan per verzekeraar verschillen, dus controleer dit altijd even in de polisvoorwaarden. Bij sommige verzekeraars valt verhuur onder de basisdekking en bij anderen kunt u hiervoor een aparte dekking afsluiten. Als u uw vakantiewoning meer dan 300 dagen per jaar verhuurt, moet u een zakelijke opstalverzekering afsluiten.

Wat is de beste verzekering voor mijn recreatiewoning?

Vraagt u zich af wat de beste verzekering is voor uw recreatiewoning? Dit is afhankelijk van het soort woning dat u heeft en de dekking die u wilt afsluiten. Door verzekeringen te vergelijken vindt u gemakkelijk de beste verzekering voor uw recreatiewoning.

Al meer dan 110 jaar helder, transparant & eerlijk advies

Met kennis van elke branche en veel know how verzorgen we helder, transparant & eerlijk advies.
8.3
Op basis van 3696 beoordelingen 93% beveelt ons aan.

Wij pluizen de kleine lettertjes voor je uit

“Het vergelijken van een verzekering loont bijna altijd. Het kan zijn dat de premies zijn verhoogd of dat jouw persoonlijke situatie is veranderd. Daarom raden wij aan om elk jaar een vergelijking te maken voor je verzekering.”

foto Laura van Maarschalkerweerd

Laura van Maarschalkerweerd - Expert verzekeringen

Meer dan 10 jaar ervaring verzekeringen

Achtergrond expert foto Laura van Maarschalkerweerd
Achtergrond afbeelding

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op