800.000+ klanten
92% beveelt ons aan
28 vestigingen
verzuimverzekering-zieke-werknemer

Wat kost ziekteverzuim?

Schrik niet, een zieke werknemer kost jou als ondernemer al snel € 9.000 per maand. Bij gemiddeld vier zieke werknemers betekent dit het forse bedrag van € 36.000.

Wij zijn in staat om de verzuimkosten met 15% te verlagen, en ook nog eens tot 30% te besparen op de verzekeringspremie!

Ziekteverzuim in de praktijk

Kort verzuim

1 tot 6 weken ziekte

De eerste weken vang je verzuim nog redelijk eenvoudig op. Collega’s kunnen veelal het werk wel tijdelijk overnemen.

De belangrijkste kosten zijn de kosten voor de verplichte loondoorbetaling van 70%, maar ook kortstondig productiviteitsverlies en extra overuren zorgen voor extra kosten.

Middellang verzuim

6 tot 42 weken ziekte

Na enkele weken ziekte is tijdelijke vervanging nodig. Dit betekent extra kosten voor werving en selectie, tijdelijke inhuur, inwerkperiode en productiviteitsverlies.

Hiernaast krijg je te maken met kosten voor de verplichte arbodienstverlening, interne verzuimbegeleiding en re-integratie.

Langdurig verzuim

42 weken tot 2 jaar ziekte

Bij langdurige ziekte is passend werk verplicht. Lukt dit niet, dan dient gekeken te worden of dit kan bij een andere werkgever.

Tevens is een arbeidskundig onderzoek verplicht.

Voor beide verplichtingen zijn de kosten voor de werkgever.

Wat zijn jouw verzuimkosten?

Uitgaande van een gemiddeld maandsalaris van € 3.600 (CPB 2024), zijn de verzuimkosten per zieke medewerker al snel € 9.000 per maand.

Voorbeeld berekening:

Loondoorbetaling       € 162
Kosten vervanging € 202
Omzetverlies € 47
Kosten arbodienstverlening € 12
Interne verzuimbegeleiding € 10
Totaal per ziektedag € 433

Langdurig verzuim neemt toe

“Bijna een kwart van al het verzuim in 2023 werd veroorzaakt door stress (overspannen of burn-out). Bij stressgerelateerde klachten zijn werknemers gemiddeld 240 dagen niet volledig aan het werk. Bij een burn-out is dit zelfs 300 dagen.”

Arboned

 

Wat Alpina voor jou kan betekenen

Alpina biedt meer dan alleen het verzekeren van de kosten van langdurig verzuim.

Stap 1

15%

Lagere verzuimkosten
De verzuim specialisten van Alpina helpen je grip te houden op het verzuim. Zij weten hoe je het aantal ziekmeldingen en het aantal ziektedagen kunt terugbrengen. In veel gevallen realiseren zij tot wel 25% reductie van het beïnvloedbare verzuim.
Stap 2

10-30%

Lagere premie
Minder verzuim zorgt voor een lagere premie, veelal rond de 10%. Is je huidige verzuim verzekering ouder dan 3 jaar, dan is deze zeker achterhaald. De premieverschillen met de huidige verzuimverzekeringen kunnen tot wel 25% oplopen.
Stap 3

20%

Minder administratie
Een ervaren case manager draagt zorg voor de administratieve verplichtingen, de contacten met de bedrijfsarts en de arbodiensten. Samen met ons online verzuimplatform zorgt dit voor een veel lagere administratieve druk.