800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan
architect aan het werk op kantoor
Home Zakelijk Aansprakelijkheid

Beroepsaansprakelijkheids­verzekering (BAV)

Verzeker de financiële schade die jouw opdrachtgever lijdt door een beroepsfout waarvoor je aansprakelijk bent.

Bereken de premie

Online afsluiten

Lage premie

Hulp van onze experts

Al meer dan 110 jaar helder, transparant & eerlijk advies

Met kennis van elke branche en veel know how verzorgen we helder, transparant & eerlijk advies.
8.2
Op basis van 3343 beoordelingen 92% beveelt ons aan.

Wij pluizen de kleine lettertjes voor je uit

“Het vergelijken van een verzekering loont bijna altijd. Het kan zijn dat de premies zijn verhoogd of dat jouw persoonlijke situatie is veranderd. Daarom raden wij aan om elk jaar een vergelijking te maken voor je verzekering.”

foto Bjorn

Bjorn - Expert verzekeringen

Al meer dan 5 jaar ervaring verzekeringen

Achtergrond expert foto Bjorn
Achtergrond afbeelding

Alles over het afsluiten van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) verzeker je de financiële schade die jouw opdrachtgever lijdt door een beroepsfout waarvoor je aansprakelijk bent.

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is bedoeld voor ZZP’ers en MKB’ers die bijvoorbeeld advies geven. Dit kunnen architecten, ingenieurs, consultants in de zakelijke dienstverlening en ICT-specialisten zijn.

Deze verzekering beschermt jouw bedrijf tegen schadeclaims als jouw bedrijf wettelijk aansprakelijk wordt gesteld voor de schade aan anderen die ontstaat door jouw bedrijf, je medewerkers, je producten of door jezelf.

Bij het afsluiten van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering zijn de onderneming, medewerkers (ook uitzendkrachten, stagiaires of vrijwilligers), bestuurders, commissarissen en maten. Meewerkende familieleden zijn ook verzekerd.

Bij sommige verzekeraars is met een BAV jouw aansprakelijkheid voor schade aan personen door aantasting van het milieu verzekerd. Ook ben je dan verzekerd voor aansprakelijkheid voor schade aan spullen van anderen als de milieuaantasting is veroorzaakt door een geleverd product die niet door jezelf is geïnstalleerd en de schade plotseling is ontstaan.

Werkgeversaansprakelijkheid

Hiermee ben je verzekerd voor schade aan medewerkers door een bedrijfsongeval of beroepsziekte. Ook arbeid gerelateerde verkeersongevallen te voet of met de fiets zijn verzekerd.

Let op! Is het verkeersongeval veroorzaakt met een (verzekeringsplichtig) motorrijtuig, waarvan de werknemer de bestuurder of passagier is? Dan is dit niet verzekerd.

Inloop

Met inloop verzeker je aansprakelijkheid voor schade die is veroorzaakt door handelen of nalaten die voor het aangaan van de verzekering zijn gemaakt.

Goedkoopste beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Ben je op zoek naar de goedkoopste beroepsaansprakelijkheidsverzekering? Die vind je door verschillende aanbieders te vergelijken. Er zijn veel aanbieders op de markt, en het aanbod blijft zich steeds verder uitbreiden. Bovendien kunnen de premies erg uiteen lopen. Soms kiezen mensen voor de goedkoopste verzekering die ze kunnen vinden, zonder goed naar de dekking te kijken. Het is echter belangrijk dat je bij het vergelijken van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering niet alleen kijkt naar de prijs, maar ook naar de dekking en voorwaarden. Ook hier kunnen namelijk grote verschillen in zitten. Misschien ben je met de goedkoopste beroepsaansprakelijkheidsverzekering wel minder goed verzekerd dan je eigenlijk wilt.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering vergelijken

Voordat je een beroepsaansprakelijkheidsverzekering afsluit, is het verstandig om verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. Dit geldt eigenlijk altijd, voor elke verzekering. Er zijn namelijk veel aanbieders op de markt, allemaal met andere premies en voorwaarden. Door te vergelijken kun je jaarlijks veel geld besparen. Premies kunnen jaarlijks wisselen, daarom loont het om elk jaar even opnieuw een vergelijking te maken. Omdat premies regelmatig naar boven of beneden worden aangepast door de verzekeraars, kan het heel goed zijn dat de goedkoopste beroepsaansprakelijkheidsverzekering van vorig jaar in het nieuwe jaar niet meer zo voordelig is. Of misschien zijn er zaken veranderd in je bedrijf, waardoor je bij een andere verzekeraar beter af bent. Bovendien kun je door te vergelijken de beste beroepsaansprakelijkheidsverzekering tegen de laagste prijs vinden. Allemaal redenen om te starten met het vergelijken van beroepsaansprakelijkheidsverzekeringen, voordat je de verzekering afsluit.

Voordelen
  • Verzekeren vanaf €20,- per maand
  • Verzekerd tegen vermogensschade als gevolg van verkeerde diagnoses en beroepsfouten
  • Vergoeding van juridische kosten van (eventueel) verweer
  • Keuze uit alle verzekeraars van Nederland
  • 24/7 vergelijken en afsluiten
  • Snelle, gratis opzegservice
Veranderingen doorgeven is belangrijk

Als je een verzekering aanvraagt of als je schade heeft, moet je vragen beantwoorden. Je moet deze vragen eerlijk beantwoorden. Daarnaast moet je zoveel mogelijk doen om schade te voorkomen en te beperken. Meld schade zo snel mogelijk! Verder is het belangrijk om ons op de hoogte te stellen als er zaken veranderen.

Eenvoudig vergelijken en afsluiten

Via onze website kun je eenvoudig verzekeringen vergelijken. Na het invoeren van enkele gegevens verschijnen een aantal, op jouw wensen afgestemde, verzekeringen met de daarbij behorende premies en polisvoorwaarden. Deze kun je vergelijken. Als je een geschikte verzekering heeft gevonden, kun je deze direct afsluiten. Kom je er niet uit of heb je nog vragen? Dan kun je contact met ons opnemen. Je kunt ons telefonisch bereiken via telefoonnummer 088 – 688 37 00. Wij staan je graag te woord.

Hoe werkt Alpina?

Wij zijn als tussenpersoon geen onderdeel van een verzekeringsmaatschappij. Dit houdt in dat wij geen financiële verplichtingen of productieverplichtingen hebben aan de maatschappijen met wie wij samenwerken. Bij het vergelijken van verzekeringen bekijken wij uw persoonlijke situatie en specifieke wensen rondom dekking. Alpina maakt verzekeren overzichtelijk en snel.

Niet goed, geld terug! (14 dagen)

Uw aanvraag voor een verzekering wordt snel beoordeeld, 24 uur per dag en 7 dagen per week. U kunt dan direct met een gerust hart verzekerd de weg op. Ook over uw oude verzekering hoeft u zich geen zorgen te maken. Het opzeggen daarvan kunt u bij ons direct online regelen.

Toezicht

Alpina voldoet aan alle wettelijke bepalingen van de AFM. Zo beschikken wij over de benodigde vergunningen en diploma’s en zijn wij aangesloten bij het klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid).

Wat is er niet verzekerd met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering?

Je bent niet verzekerd voor schade aan jezelf of jouw bedrijf. Daarnaast zijn onderstaande zaken niet verzekerd met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering.

Hieronder staan de belangrijkste zaken die niet verzekerd zijn met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Wil je meer weten? Lees dan altijd de polisvoorwaarden.

Opnieuw leveren van een product of dienst

Schade en kosten die moeten worden gemaakt omdat de door jouw verrichte werkzaamheden of diensten opnieuw moeten worden verricht, zijn niet verzekerd.

Juridische hulp

Niet verzekerd zijn de kosten voor rechtsbijstand, een strafproces, tuchtprocedure of geschiloplossing zonder rechter.

Uitloop

Wanneer iemand je aansprakelijk stelt ná beëindiging van de verzekering voor een handelen of nalaten vóór beëindiging van de verzekering dan is dat niet gedekt. Je kunt wel de meldtermijn verlengen wanneer je de verzekering beëindigt of wanneer je bedrijf stopt.

(Lucht)vaartuig of motorvoertuig

Veroorzaakt een (lucht)vaartuig of motorvoertuig schade waarvoor je aansprakelijk bent? Dan is dit niet verzekerd.

Opzet of overtreding

Schade die met opzet door je medewerkers of jezelf is veroorzaakt, evenals schade die het gevolg is van bewuste overtreding van overheidsvoorschriften is niet verzekerd.

Asbest

Aansprakelijkheid voor een beroepsziekte als gevolg van asbestblootstelling is niet verzekerd. Ook het opruimen en afvoeren van asbest is uitgesloten.

Fraude, strafbare activiteiten, molest

Je bent niet verzekerd als je bij het afsluiten van de verzekering of bij een schade fraude pleegt. Of als er bij schade sprake is van criminele of strafbare activiteiten. Je bent nooit verzekerd als de schade het gevolg is van molest of een atoomkernreactie.

Veelgestelde vragen over beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Als ondernemer kunt u te maken krijgen met beroepsaansprakelijkheid. Maar wat is het eigenlijk?

Wat is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering?

Je heeft je eigen bedrijf, de zaken lopen goed. Er is volop werk en je kunt wat geld opzij zetten om te sparen. Maar wat nu als u aansprakelijk wordt gesteld voor financiële schade? Een klein foutje kan in dit geval grote gevolgen hebben. Zo kan een aansprakelijkheidsstelling flink in de kosten lopen.

In het kort gaat het hier om de aansprakelijkheid die voortvloeit uit fouten van zelfstandigen of ondernemingen bij de uitoefening van onafhankelijke beroepsmatige activiteiten. Beroepsaansprakelijkheid kan dan ook door allerlei zaken ontstaan, zoals nalatigheid, verkeerde inschattingen, verkeerd advies, verzuim etc. De schade die hieruit ontstaat kan dus op jouw als ondernemer verhaald worden.

Voor het bepalen van beroepsaansprakelijkheid wordt vaak gekeken naar de normen van de beroepsgroep. Oftewel: zou een andere professional met dezelfde kennis en ervaring op dezelfde manier gehandeld hebben met inachtneming van de eisen van goed vakmanschap?

Meer weten over zakelijke verzekeringen? Bekijk onze bedrijfsverzekeringen of neem vrijblijvend contact op voor een verzekeringsadvies.

Is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering verplicht?

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is niet altijd verplicht. Alleen voor bepaalde beroepen wordt een beroepsaansprakelijkheidsverzekering vanuit de wet of brancheorganisaties verplicht gesteld.

Het komt steeds vaker voor dat opdrachtgevers eisen dat ZZP’ers hun aansprakelijkheid zelf verzekeren, voordat ze bij hen aan de slag mogen gaan.

Wat kost een beroepsaansprakelijkheidsverzekering?

Wat een beroepsaansprakelijkheidsverzekering kost, is afhankelijk van een aantal factoren:

  • De branche waarin je werkt
  • Je jaaromzet
  • Het aantal medewerkers

Op Alpina.nl kun je online alvast een indicatie van de premie voor een beroepsaansprakelijkheidsverzekering berekenen. Dit doe je door een aantal gegevens over je bedrijf in te vullen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op