800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan

Is een aansprakelijkheidsverzekering verplicht voor een ZZP’er?

Werkt u als zzp’er? Dan bent u zonder verzekering niet gedekt indien u schade veroorzaakt tijdens uw werkzaamheden. Dit is extra vervelend wanneer u zzp’er bent: u bent namelijk persoonlijk aansprakelijk. Helaas is het zo dat iedere werkende persoon weleens fouten maakt op het werk… Een eigen zzp aansprakelijkheidsverzekering is dan ook aan te raden.  

In dit artikel bespreken we allereerst een voor veel zzp’ers prangende vraag: is de aansprakelijkheidsverzekering zzp nu eigenlijk verplicht? Daarna bespreken we het onderscheid tussen de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering zzp en de beroepsaansprakelijkheidsverzekering zzp  

Is een aansprakelijkheidsverzekering zzp eigenlijk verplicht? 

Voor bepaalde beroepsgroepen dient u als zzp’er inderdaad een daarvoor bestemde aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Denk hierbij aan beroepen als financieel adviseur, of bijvoorbeeld notaris. 

In verreweg de meeste (zzp) werkvelden, is het anderzijds niet verplicht een aansprakelijkheidsverzekering zzp af te sluiten.  Wel is het goed om te bedenken dat een klein foutje op het werk al snel kan leiden tot een flinke schadeclaim. Werkt u in een risicovolle sector als de bouw of bijvoorbeeld juridisch? Dan kunt u zich waarschijnlijk voorstellen dat een kleine fout kan leiden tot enorme schade… 

aansprakelijkheidsverzekering zzp

Daarnaast is het zo dat veel opdrachtgevers tegenwoordig vragen om aanwezigheid van een aansprakelijkheidsverzekering. Op die manier heeft u al een voordeel ten opzichte van andere zzp’ers, die de verzekering niet afgesloten hebben. En wist u dat u de kosten van uw aansprakelijkheidsverzekering zzp gewoon fiscaal kunt aftrekken? Dat is uiteraard altijd prettig! 

Aansprakelijkheidsverzekering ZZP afsluiten? Bereken uw premie!

De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor zzp’ers 

De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is een van de varianten van de aansprakelijkheidsverzekering zzp. U bent nu verzekerd tegen schade die u aanricht tijdens werkzaamheden voor een opdrachtgever. Beschadigt u een dure computer door er tegenaan te stoten? Dan bent u voor dergelijke zaken verzekerd. De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering vergoedt materiele schade en ook letselschade: 

  • Schade door uw producten 
  • Schade die u aan een ander of diens zaken hebt toegebracht 

Het is goed om er rekening mee te houden dat schade die ontstaan is door een auto, bijvoorbeeld weer niet gedekt is door deze verzekering. Hetzelfde geldt voor schade die aan uw eigen zaken/spullen is berokkend.  

Het belang van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering zzp wordt nogal eens onderschat. Wist u dat maar 47% van de Nederlandse zzp’ers deze verzekering heeft afgesloten? 

De beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor zzp’ers 

De andere kant van de ‘aansprakelijkheidsverzekering zzp-medaille’ is de beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekering is vooral belangrijk als u werkt in een adviesberoep. Denk aan de juridische sector, fiscaal advies of bijvoorbeeld wanneer u werkt als architect.  

De beroepsaansprakelijkheidsverzekering dekt financiële schade die door uw toedoen is veroorzaakt bij een ander (opdrachtgever). Denk aan het geven van adviezen die fout zijn, waardoor een klant handelt en hier uiteindelijk flinke schade mee oploopt.  

En wat wordt er zoal gedekt door de beroepsaansprakelijkheidsverzekering? 

  • De kosten voor rechtsbijstand 
  • Kosten voor het herstellen van schade 
  • Schade die veroorzaakt is in de uitoefening van uw beroep 

Sluit uw aansprakelijkheidsverzekering zzp af via Alpina 

Werkt u als zzp’er? Wilt u een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten? Bij Alpina bieden we u goede verzekeringen tegen een eerlijke premie. Bereken uw premie en zie op die manier wat voor u de kosten zijn. Heeft u nog vragen over de aansprakelijkheidsverzekering zzp? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Onze verzekeringsspecialisten helpen u graag. 

Premie aansprakelijkheidsverzekering ZZP berekenen

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00

neem contact op