800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan
Bedrijfsauto prive rijden

Mag ik privé rijden met een bedrijfsauto?

22 jan 2020
4 min leestijd

Wist je dat er in Nederland ongeveer zo’n 850.000 bedrijfsauto’s rijden? Rijd je ook een auto van de zaak? Dan is het gebruik hiervan op te splitsen in zakelijk- en privégedeelte. Wanneer je een bedrijfsauto ook privé rijdt, heeft dit gevolgen voor de belasting die je moet betalen. Als je de auto alleen zakelijk rijdt dan heb je jaarlijks 500 kilometer die je privé mag rijden. De belastingdienst ziet dit rijden als een vorm van inkomen. Hoe dit zit en nadere uitleg over dit onderwerp leest je in dit artikel.

Bedrijfsautoverzekering afsluiten? Bereken jouw premie!

Mag ik privé rijden met een bedrijfsauto?

Hierboven is al kort uitgelegd hoe het zit met het privé rijden van een bedrijfsauto. Hier wordt er wat verder op ingegaan. Als je een bedrijfsauto hebt waar je alleen zakelijk mee rijdt, dan heb je 500 kilometer per jaar die je toch privé mag rijden. Dan kun je toch even snel naar de supermarkt. Wel is het belangrijk om alle kilometers die je dan privé rijdt te bewaren in je administratie. Deze kilometers moet je namelijk bij de belastingdienst opgeven. Ga je over de 500 kilometer heen? Dan riskeer je een boete als je het niet meldt bij de Belastingdienst.

Je kunt ook een bedrijfsauto leasen met bijtelling. Dit houdt in dat je de auto zowel zakelijk als privé mag rijden. Bijtelling is een percentage van de catalogusprijs (verkoopprijs). Het percentage is van veel dingen afhankelijk. Zoals:

Wat zijn de kosten van het rijden van een bedrijfsauto?

Rijd je de auto puur zakelijk en maak je geen privé kilometers? Dan wordt dat door de Belastingdienst niet gezien als loon. Je hoeft niets te betalen of aan te geven bij de Belastingdienst als extra loon. Rijd je de auto ook privé en blijf je onder de 500 kilometer per jaar? Dan hoef je ook niks aan te geven. Wel is het van groot belang de kilometers die je privé rijdt goed en nauwkeurig bij te houden. Kom je boven de 500 kilometer? Dan riskeer je een boete of je moet toch de bijtelling betalen over de auto.

De kosten van het rijden van een bedrijfsauto die je ook privé gebruikt, zijn afhankelijk van het percentage aan bijtelling dat betaald moet worden. Deze percentages verschillen enorm. Er zijn in 2019 twee verschillende percentages. 4% en 22%. De 4% bijtelling is voor voertuigen die geen CO2-uitstoot hebben (elektrisch of op waterstof). Auto’s die niet op waterstof rijden en een catalogusprijs hebben van meer dan €50.000 vallen onder het andere bijtellingspercentage. Het 22% bijtellingspercentage geldt op alle voertuigen die een CO2-uitstoot hebben van meer dan 0.

Is het privé rijden met een bedrijfsauto, boete?

Wil je geen boete riskeren? Dan moet je een goede kilometeradministratie voeren en onder de 500 kilometer per jaar blijven. Dit geldt voor het privégebruik van de auto. De belastingdienst heeft in een jaar voor 5,7 miljoen euro aan naheffingen gestuurd aan gebruikers van een bedrijfsauto waarvan de gebruiker verklaard heeft minder dan 500 kilometer te hebben gereden, maar dit in werkelijkheid meer was.

Een rekenvoorbeeld uit 2010 dat aangeeft wat voor naheffing de belastingdienst kan opleggen:

Een werknemer verdient €3.000 per maand en heeft een auto met de catalogusprijs van €30.000. Werknemer heeft meer dan 500 kilometer privé gereden maar dit niet opgegeven.

Bijtelling: € 30.000 x 25% =                 € 7.500,-

€7.500,- x belastingtarief 42% =       € 3.150.

Eventuele boete van 100% =            € 3.150,-

Totale aanslag:                                   € 6.300,-

Meer informatie over een verzekering? Bekijk de mogelijkheden bij Alpina!

Wil je een bedrijfsautoverzekering afsluiten? Dan ben je bij Alpina aan het juiste adres. Bij Alpina krijg je altijd de meest complete verzekering voor de juiste prijs. Heb je vragen over het afsluiten van een verzekering? Neem dan contact met ons op of vraag vrijblijvend een offerte aan.

Lees ook:

Bereken online de premie voor een bedrijfsautoverzekering!

Nu met Gratis verhaalservice
  • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op