800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan

Kenteken

Ieder gemotoriseerd voertuig heeft een kenteken. Daarmee staat het geregistreerd. Sinds januari 2007 heeft ook de bromfiets er één. Bij bestelwagens en vrachtwagens wordt het grijs kenteken genoemd, wat een verwijzing naar de kleur van het papieren bewijs is. In het kentekenbewijs staan je kentekens aangetekend. Dit bewijs bestaat uit drie delen, waarvan je de eerste twee altijd mee dient te nemen.

Deel 3 dien je thuis op een veilige plek te bewaren. Wat de RDW betreft: hier kun je alle registergegevens over welk kenteken dan ook aanvragen. Ook kan een gestolen auto dankzij gegevensuitwisseling van de RDW met nationale en internationale opsporingsdiensten makkelijker getraceerd worden. Als je jouw kenteken kwijt of verloren bent, dan kun je met een kopie van het proces-verbaal met de politie tijdelijke kentekenplaten aanschaffen. Je kunt online het kenteken checken.

 

kentekenplaat

Kentekenbewijs

Wanneer je staande wordt gehouden door de politie wordt er meestal als eerste gevraagd om jouw rij- en kentekenbewijs. Welk kentekenbewijs dien je bij je te hebben?
Onderstaande kentekenbewijzen ben je verplicht te tonen wanneer de politie hierom vraagt.

Autoverzekering afsluiten? Bereken de premie!

Kentekenbewijs deel 1A (voertuigbewijs)

Op dit kentekenbewijs staat informatie over de auto zelf. Het kentekenbewijs wordt alleen vernieuwd als het beschadigd of vermist is en wanneer er bepaalde wijzigingen aan het voertuig zijn gedaan. Kentekenbewijs deel 1A bevat informatie over de auto, zoals het kentekennummer op de nummerplaat, merk en type auto, de massa, het chassisnummer, bouwjaar, het soort brandstof, het aantal cilinders en de datum waarop het kentekenbewijs is afgegeven.

Kentekenbewijs deel 1B (tenaamstellingsbewijs)

Op dit kentekenbewijs bevat gegevens van de huidige kentekenhouder. Als het voertuig van eigenaar wisselt, moet het kentekenbewijs worden overgeschreven en wordt er een nieuw tenaamstellingsbewijs uitgegeven. Je moet het complete kentekenbewijs deel 1 (zowel deel 1a als deel 1b) bij je hebben en op verzoek kunnen tonen aan de politie.

Overschrijvingsbewijs nodig?

Het overschrijvingsbewijs is nodig om het kenteken over te schrijven op een andere naam. Dit kentekenbewijs moet je niet meenemen, maar op een veilige plek bewaren, los van kentekenbewijs deel 1. Als iemand in het bezit komt van zowel deel I als deel II van het kentekenbewijs kan diegene zonder moeite de auto op zijn/haar naam zetten. Ben je het overschrijvingsbewijs kwijt? Lees dan hier wat te doen.

Geen uitkering zonder kentekenbewijs?

Wanneer je auto wordt gestolen en je hebt niet alle delen van het kentekenbewijs, dan kunnen sommige autoverzekeraars niet uitkeren. Bij diefstal van de auto dekt een beperkt casco- of all riskverzekering meestal de schade. Er zijn veel autoverzekeraars die alleen uitkeren na ontvangst van alle kentekendelen. Een nieuwe kentekencard aanvragen na diefstal is niet mogelijk, vanwege een diefstalmelding bij de RDW die het voertuig dan heeft. Het direct melden van diefstal is belangrijk om de verzekering te stoppen en overtredingen met de auto op je naam te voorkomen.

Het is niet altijd zo dat er bij diefstal niks uitgekeerd wordt als je niet alle kentekenbewijzen kunt overhandigen. Sommige verzekeraars keren toch uit, mits er aangifte wordt gedaan van de diefstal van het kentekenbewijs. Om te voorkomen dat wrakken samen met de documenten worden verhandeld, vragen alle verzekeraars bij onherstelbare schade (total loss) wel alle auto- en kentekenpapieren.

Kenteken kwijt wat nu?

Lees hier wat te doen als het kenteken kwijt is.

Kenteken schorsen via het internet

Eigenaren van voertuigen kunnen sinds april 2009 het kenteken online schorsen bij de RDW. Waar je vroeger nog naar het postkantoor moest gaan om een kenteken te schorsen, kan dit tegenwoordig op de website van de RDW.

Het centrale RDW telefoonnummer: 0900 – 0739 (€ 0,10 p.m.).

Je kunt je kenteken laten schorsen als je van plan bent om met het voertuig langere tijd geen gebruik te maken van de openbare weg. Dan hoef je niet te voldoen aan de voertuig gebonden verplichtingen. Je krijgt vrijwaring bij verkoop of sloop van je voertuig. Het voertuig staat dan niet meer op je naam en je bent dus niet meer verplicht tot verzekeringen en wegenbelasting.

Bereken direct de premie voor je autoverzekering!

Nu met Gratis verhaalservice
  • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op