Kenteken

Ieder gemotoriseerd voertuig heeft een kenteken. Daarmee staat het geregistreerd. Sinds januari 2007 heeft ook de bromfiets er één. Bij bestelwagens en vrachtwagens wordt het grijs kenteken genoemd, wat een verwijzing naar de kleur van het papieren bewijs is. In het kentekenbewijs staan uw kentekens aangetekend. Dit bewijs bestaat uit drie delen, waarvan u de eerste twee altijd mee dient te nemen.

Deel 3 dient u thuis op een veilige plek te bewaren. Wat de RDW betreft: hier kunt u alle registergegevens over welk kenteken dan ook aanvragen. Ook kan een gestolen auto dankzij gegevensuitwisseling van de RDW met nationale en internationale opsporingsdiensten makkelijker getraceerd worden. Als u uw kenteken kwijt of verloren bent, dan kunt u met een kopie van het proces-verbaal met de politie tijdelijke kentekenplaten aanschaffen. U kunt online uw kenteken checken.

 

Kentekenbewijs deel 1A (voertuigbewijs)

Op dit kentekenbewijs staat informatie over de auto zelf. Het kentekenbewijs wordt alleen vernieuwd als het beschadigd of vermist is en wanneer er bepaalde wijzigingen aan het voertuig zijn gedaan. Kentekenbewijs deel 1A bevat informatie over de auto, zoals het kentekennummer op de nummerplaat, merk en type auto, de massa, het chassisnummer, bouwjaar, het soort brandstof, het aantal cilinders en de datum waarop het kentekenbewijs is afgegeven.

Kentekenbewijs deel 1B (tenaamstellingsbewijs)

Op dit kentekenbewijs bevat gegevens van de huidige kentekenhouder. Als het voertuig van eigenaar wisselt, moet het kentekenbewijs worden overgeschreven en wordt er een nieuw tenaamstellingsbewijs uitgegeven. U moet het complete kentekenbewijs deel 1 (zowel deel 1a als deel 1b) bij u hebben en op verzoek kunnen tonen aan de politie.

Overschrijvingsbewijs nodig?

Het overschrijvingsbewijs is nodig om het kenteken over te schrijven op een andere naam. Dit kentekenbewijs moet u niet meenemen, maar op een veilige plek bewaren, los van kentekenbewijs deel 1. Als iemand in het bezit komt van zowel deel I als deel II van het kentekenbewijs kan diegene zonder moeite de auto op zijn/haar naam zetten. Bent u het overschrijvingsbewijs kwijt? Lees dan hier wat u moet doen.

Geen uitkering zonder kentekenbewijs?

Wanneer uw auto wordt gestolen en u heeft niet alle delen van het kentekenbewijs, dan kunnen sommige autoverzekeraars niet uitkeren. Bij diefstal van de auto dekt een beperkt casco- of all riskverzekering meestal de schade. Er zijn veel autoverzekeraars die alleen uitkeren na ontvangst van alle kentekendelen. Een nieuwe kentekencard aanvragen na diefstal is niet mogelijk, vanwege een diefstalmelding bij de RDW die het voertuig dan heeft. Het direct melden van diefstal is belangrijk om de verzekering te stoppen en overtredingen met de auto op uw naam te voorkomen.

Het is niet altijd zo dat er bij diefstal niks uitgekeerd wordt als u niet alle kentekenbewijzen kunt overhandigen. Sommige verzekeraars keren toch uit, mits er aangifte wordt gedaan van de diefstal van het kentekenbewijs. Om te voorkomen dat wrakken samen met de documenten worden verhandeld, vragen alle verzekeraars bij onherstelbare schade (total loss) wel alle auto- en kentekenpapieren.

Kenteken kwijt wat nu?

Lees hier wat u kunt doen als u uw kenteken kwijt bent.

Kenteken schorsen via het internet

Eigenaren van voertuigen kunnen sinds april 2009 het kenteken online schorsen bij de RDW. Waar u vroeger nog naar het postkantoor moest gaan om een kenteken te schorsen, kan dit tegenwoordig op de website van de RDW.

Het centrale RDW telefoonnummer: 0900 – 0739 (€ 0,10 p.m.).

U kunt uw kenteken laten schorsen als u van plan bent om met uw voertuig langere tijd geen gebruik te maken van de openbare weg. Dan hoeft u niet te voldoen aan de voertuig gebonden verplichtingen. U krijgt vrijwaring bij verkoop of sloop van uw voertuig. Het voertuig staat dan niet meer op uw naam en u bent dus niet meer verplicht tot verzekeringen en wegenbelasting.

Bereken direct de premie voor uw autoverzekering!

  • i Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

Hoe doen wij het?

Laatst geüpdatet: 15-03-2023

Financieel zeker.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op