800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan
bedrijfsauto
Home Blog bedrijfsauto elektrische bedrijfsauto

Is de elektrische bedrijfsauto in opkomst?

06 aug 2018
3 min leestijd

De elektrische personenauto is de laatste jaren populair geworden. Gaat hetzelfde gebeuren met de elektrische bedrijfsauto, of zijn de praktische problemen nog te groot?

Mede door de stijgende prijzen van fossiele brandstoffen zijn meer ondernemers geïnteresseerd in een elektrische bedrijfsauto. Het grootste bezwaar is nog de actieradius. Dat zijn het aantal kilometers een voertuig kan rijden op een volle accu. Maar 170 tot 250 kilometer rijden op een volle accu is voor veel ondernemers voldoende. Toch is de stap naar elektrisch nog groot. Waar komt dat door?

Het elektrisch rijden staat op het punt van doorbreken

Op dit moment hebben elektrische bestelauto’s een marktaandeel van 0,3%. In totaal rijden er bijna 900.000 bestelauto’s rond, dus voor de eigenaren van deze auto’s is de obstakel voor het elektrisch rijden mogelijk nog te groot. Ondernemers zijn er nog niet klaar voor. Maar de komende jaren zal het mogelijk veranderen. Steeds meer bezwaren worden weggenomen. Het is niet onwaarschijnlijk dat het aanschaffen van een elektrische bestelauto wordt gestimuleerd door bijvoorbeeld subsidies.

Eerst moet de actieradius omhoog

Meer ondernemers stappen over als ze meer kilometers kunnen rijden op een volle accu. Het zal een kwestie van tijd zijn tot met de accu’s honderden kilometers extra kan worden gereden. Het is geen prettig gevoel dat u onderweg kunt stranden omdat de accu niet meer voldoende opgeladen is.

Er moeten meer oplaadpunten komen

Op steeds meer plekken kunt u een elektrische auto opladen, maar het is nog niet te vergelijken met de plekken waar u fossiele brandstoffen kunt tanken. De landelijke dekking moet nog verder verbeterd worden.

Het opladen moet sneller kunnen

Het duurt lang om een accu in een elektrische bedrijfsauto volledig op te laden. U kunt op bepaalde punten kiezen voor het snel laden, maar ook dan duurt het nog steeds 20 minuten. Het tanken van fossiele brandstoffen duurt maar een paar minuten.

Een aanhanger achter een elektrische bedrijfsauto is een probleem

Het grootste bezwaar is vaak wel dat de elektrische bedrijfsauto’s niet krachtig genoeg zijn. U kunt er niet even een zware aanhanger achter hangen. Hierdoor zijn deze auto’s zeker nog niet geschikt voor alle branches, maar voor het bezorgen van pakketjes of eten binnen een stad juist wel.

De elektrische bedrijfsauto gaat pas echt doorbreken als de grootste nadelen weg zijn gewerkt. Ook de wet- en regelgeving heeft hier invloed op. Een subsidie kan de verkoopcijfers stuwen. Ook strenge milieuregels in steden kan een reden zijn om te gaan voor een minder vervuilende bedrijfsauto.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op