800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan
Uitleg verzekeren
Home Blog verzekeringen verplicht voor ondernemers

Welke verzekeringen zijn verplicht voor ondernemers?

22 mrt 2021
3 min leestijd

Nu de lockdown weer wat aan het versoepelen is, begint het in veel ondernemersharten weer te kriebelen. Ze zien weer toekomst en starten een bedrijf of maken een doorstart. Maar welke verzekeringen horen daarbij? En zijn er ook verplichte verzekeringen?

Bescherm je bedrijf

Of je nu een bedrijf hebt, zzp’er bent of in loondienst werkt, iedereen heeft een verplichte zorgverzekering. Bovendien moet je voor een voertuig een WA-verzekering afsluiten. Alle andere verzekeringen zijn niet verplicht. Je kunt dus nooit een boete krijgen als je besluit geen bedrijfsverzekeringen af te sluiten. Maar ondernemen is risico’s nemen. En dus is het verstandig om goed na te denken over welke verzekeringen jou en je bedrijf beschermen.

Zorg voor een goede basis

Bij Alpina helpen we je om de juiste keuzes te maken. Want voor de meeste bedrijven is wel heel verstandig om tenminste een aantal basisverzekeringen af te sluiten. Bij brand- of personenschade kan de schade soms wel kan oplopen tot honderdduizenden euro’s. Als je dit niet kunt betalen loopt het voortbestaan van je bedrijf gevaar. Ook stellen opdrachtgevers vaak een aansprakelijkheidsverzekering als voorwaarde voor het verstrekken van de opdracht.

Wat voor bedrijf heb je?

Het is belangrijk om te inventariseren wat je doet en waar je risico loopt. De volgende onderdelen zijn belangrijk om te bepalen welke verzekeringen voor jou belangrijk zijn:

  • Welke bedrijfsactiviteiten?
  • Mobiliteit; van koeriersfiets tot vrachtwagen, van tractor tot limousine
  • Bedrijfsmiddelen; panden en voorraden
  • Personeel
  • Inkomen zeker stellen?

Je kunt je voorstellen dat een advocaat heel andere risico’s loopt dan iemand met een bouwbedrijf. De advocaat heeft geen kostbare voorraden en machines maar loopt wel risico verkeerd advies te geven. Daarom doet hij of zij er verstandig aan een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Voor het bouwbedrijf is de werkplaats onmisbaar en die moet dus goed verzekerd zijn, net als het wagenpark met de klusbussen, vrachtwagens en heftrucks. Ook is een CAR-dekking (Construction Allrisk) eigenlijk onmisbaar voor een bouwbedrijf.

Jij en je personeel

Voor jezelf of je personeel kun je naast de zorgverzekering ook een arbeidsongeschiktheids- of verzuimverzekering afsluiten. Bovendien is een pensioenverzekering een goede keuze als je later met een gerust hart wilt kunnen genieten van je oude dag. Maar zover is het natuurlijk nog niet!

MKB en ZZP pakket

Je kunt online al je verzekeringen afsluiten. Dat is makkelijk en snel. Om je te helpen je weg te vinden in het woud van verzekeringen hebben we handige MKB en ZZP pakketten samengesteld. Daarin worden de belangrijkste verzekeringen per beroepsgroep gebundeld. Dan weet je zeker dat je goed verzekerd bent voor weinig geld. Bovendien kun je de pakketten uitbreiden zoveel je wilt.

Onlineverzekeringenspecialist Alpina

Stel je verzekeringen niet uit. Want een ongeluk zit in een klein hoekje, maar kan grote gevolgen hebben. Voor persoonlijk contact zijn we tijdens kantooruren bereikbaar op 088-688 3712

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op