800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan
eigenaar te achterhalen middels het kenteken
Home Blog eigenaar achterhalen

Is de eigenaar te achterhalen middels het kenteken?

28 aug 2016
4 min leestijd

Met een kenteken kun je veel informatie over een auto achterhalen. Aan de hand van het kenteken kun je bijvoorbeeld de dagwaarde opzoeken, maar het is ook leuk om meer informatie over een auto op te vragen aan de hand van het kenteken. Maar kun je ook de eigenaar van een auto achterhalen aan de hand van het kenteken, of worden deze gegevens afgeschermd?

Goedkope autoverzekering? >>

Voordat je een auto koopt even het kenteken checken. Dat is zeker aan te raden. Je kunt bijvoorbeeld achterhalen hoe zwaar de auto is voor de wegenbelasting, maar je kunt ook zien of de auto als gestolen staat geregistreerd en wanneer de APK verloopt. Handig om even de gegevens na te lopen voordat je tot koop over gaat. Kloppen de gegevens wel waar de verkoper mee adverteert? Het kenteken geeft je nuttige informatie over een auto.

Goedkope autoverzekering afsluiten? Bereken de premie!

Kan ik op basis van een kenteken achterhalen wie die eigenaar van een auto is?

De eigenaar van een auto valt niet te checken op basis van een kenteken. Op de website van de RDW zijn alleen de autogegevens te achterhalen van de eigenaar. Alleen overheidsinstanties of verzekeraars van een autoverzekering kunnen op basis van een kenteken zoeken wie de eigenaar van een auto is.

Weet je alleen het kenteken van een voertuig dat schade heeft veroorzaakt? Dan kun je daarmee naar de politie gaan. Die kan vervolgens de eigenaar achterhalen.

Bereken de premie voor een autoverzekering

Nu met Gratis verhaalservice
  • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

Wie is de eigenaar van de auto?

Stel, jouw auto staat in een parkeergarage. Bij terugkomst bij de auto blijkt dat de auto beschadigd is. De dader is inmiddels gevlogen. Gelukkig is er een getuige van de aanrijding. De getuige heeft een briefje achter de ruitenwisser gedaan met het kenteken van de auto waarmee de schade veroorzaakt is. Je weet nu het kenteken, maar daar kun je nog niet veel mee. Informatie over de betreffende auto kun je nu wel krijgen, maar daar heb je nog niet zoveel aan. Je weet niet wie je aan kunt spreken voor de schade. In dat geval moet je aangifte doen bij de politie. Zij kunnen namelijk wel achterhalen op wiens naam de auto geregistreerd staat.

Wie betaalt jouw schade?

Ben je All Risk verzekerd? Dan kun je de claim neerleggen bij jouw eigen verzekeraar. Met een beperktere dekking zal jouw verzekeraar zich niet inzetten om de schade te verhalen op de veroorzaker. Na jouw aangifte bij de politie, zal de veroorzaker van de schade aangespoord worden om de schade te melden bij de eigen verzekeraar. De verzekeraar van de veroorzaker van de schade vraagt nog een schadeformulier op bij de eigen verzekeringsnemer. Deze verzekeraar gaat dus niet uitsluitend uit van jouw schadeformulier.

Eigenaar van een kenteken zoeken buiten de politie om

Je kunt in een situatie terechtkomen dat je geen aangifte kan of wil doen, maar je wil wel informatie over de eigenaar van een auto. Dit soort gegevens zijn niet openbaar gemaakt. Kun je er niet op een andere manier achter komen? Nee, dat kan niet. Je kunt aan de hand van het kenteken veel achterhalen over de auto, maar niet over de eigenaar.

Bereken de premie voor een goedkope autoverzekering

Nu met Gratis verhaalservice
  • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op