Is een dashcam in Nederland toegestaan?
U mag een dashcam in de auto plaatsen, maar er gelden wel regels. Een eerste vereiste is gericht op de veiligheid. De dashcam of de bedrading ervan mag het zicht van de bestuurder niet belemmeren. Ook voor het verspreiden van de beelden gelden er voorwaarden. Zo mogen personen en kentekenplaten niet herkenbaar in beeld komen. Het mag weer wel als u er toestemming voor heeft gekregen van de personen of van de eigenaren van de herkenbare auto’s. Eventueel kunnen de beelden gebruikt worden voor het afwikkelen van schades, maar niet alle verzekeraars werken met beelden.
Landen die ongeveer dezelfde regelgeving hebben als in Nederland
In België, Denemarken, Italië, Slovenië, Zwitserland, Tsjechië en Hongarije is de regelgeving vergelijkbaar met ons land. Maar in België mag u de beelden niet openbaar maken. In de landen waar het mag wordt meestal wel benadrukt dat u rekening moet houden met de privacy van de mensen die op de beelden staan. In Kroatië lijken de regels ook op de onze, maar wel wordt benadrukt dat u niet mag filmen waar filmopnames sowieso al verboden zijn.
In welke landen kunt u de dashcam beter niet gebruiken?
Niet in alle Europese landen mag u zomaar beelden maken van de openbare weg. U kunt de dashcam beter niet gebruiken als u de komende maanden met de auto op vakantie gaat. In Duitsland en Luxemburg zijn dashcams die constant opnemen verboden. Mogelijk mogen opnames wel bij abrupte reacties (bijvoorbeeld het plotseling remmen) gebruikt worden, maar daar is nog geen rechtelijke uitspraak over. Ook in Frankrijk zijn er nog veel onduidelijkheden. Voorkom problemen en gebruik geen dashcam in deze landen. In Oostenrijk geldt een verbod om mensen zonder toestemming op te nemen. Dat geldt dus ook voor de dashcam. In Spanje en Portugal wordt het filmen ook ontmoedigd.
In het Verenigd Koninkrijk zijn korte fragmenten toegestaan
In veel Europese landen zijn er nog veel onduidelijkheden over wat wel en niet mag. In het Verenigd Koninkrijk hebben ze al een stelling ingenomen. Beelden opnemen mag, maar het moet beperkt blijven tot korte fragmenten. De beelden mogen niet openbaar gepubliceerd worden, maar ze delen met politie en verzekeraars is toegestaan.
Wees terughoudend met de door de dashcam gemaakte opnames, vooral in het buitenland. Wilt u de dashcam toch gebruiken op vakantie? Verdiep u dan goed in de meest recente wetgeving hierover.