800.000+ klanten
92% beveelt ons aan
28 vestigingen

Wat is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering?

U heeft uw eigen bedrijf, de zaken lopen goed. Er is volop werk en u kunt wat geld opzij zetten om te sparen. Maar wat nu als u aansprakelijk wordt gesteld voor financiële schade? Een klein foutje kan in dit geval grote gevolgen hebben. Zo kan een aansprakelijkheidsstelling flink in de kosten lopen.

Om hiertegen beschermd te zijn, kunt u het beste een beroepsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Maar waar beschermt deze verzekering nu precies tegen? En waar moet u op letten bij het kiezen van de juiste verzekering?

Voor wie is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering?

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering kan door iedereen afgesloten worden die zijn eigen bedrijf heeft. Hierbij maakt het niet uit wat voor een bedrijf u heeft. Wel wordt de verzekering voornamelijk afgesloten door ZZP’ers en MKB’ers.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering bezorgde man

Wanneer sluit ik een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af?

Heeft u een eigen bedrijf? En heeft u veel te maken met het verstrekken van advies of het werken met gevoelige informatie? Dan is het voor u verstandig om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Het kan namelijk zo zijn dat u verkeerde informatie verstrekt aan een opdrachtgever. Hierdoor loopt een project vertraging op. Daar komen vaak de nodige kosten bij kijken. Om hiertegen beschermd te zijn, doet u er goed aan om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Verschil beroepsaansprakelijkheid en AVB

Let erop dat een beroepsaansprakelijkheidsverzekering inhoudelijk anders is dan een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB). Het verschil hiertussen is dat een AVB-letsel/zakschade dekt aan een derde partij. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is alleen voor een financieel nadeel of vermogensschade.

Wat dekt een beroepsaansprakelijkheidsverzekering?

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering dekt schade die ontstaan is door beroepsfouten. Denk bijvoorbeeld aan het geven van verkeerd juridisch advies, of een fout maken op een bouwtekening als architect.

Wat wordt er niet gedekt?

Persoonlijk letsel en zaakschade wordt nooit vergoed onder de beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Dit valt enkel onder de AVB-verzekering. Stoot u een stapel bakstenen om en breken deze doormidden? Dan wordt deze schade niet gedekt. Bestelt u een aantal bakstenen en geeft u de verkeerde maten door? Dan wordt dit wel gedekt door uw beroepsaansprakelijkheidsverzekering.

Heeft u expres financiële schade veroorzaakt? Dan wordt dit logischerwijs nimmer vergoed. Opzet wordt doorgaans overigens bij geen enkele soort verzekering vergoed.

Indien u als bestuurder/commissaris/toezichthouder aansprakelijk wordt gesteld, wordt de schade bij veel verzekeraars niet vergoed.

Is er schade ontstaan door bijvoorbeeld fraude zoals bedrog? Dan wordt dit uiteraard nooit vergoed. Dit geldt ook bij schade ontstaan door diefstal en valsheid in geschriften.

Schade die is ontstaan door het niet behalen van afgesproken doelen/resultaten wordt eveneens niet gedekt door uw verzekering. Denk hierbij ook aan het overschrijden van gemaakte afspraken met betrekking tot kosten/loopduur project.

Waar moet u op letten wanneer u een beroepsaansprakelijkheidsverzekering wil afsluiten?

Wilt u een beroepsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten? Denk dan goed aan de volgende punten.

Heb ik een beroepsaansprakelijkheidsverzekering nodig?

Bedenk hierbij goed in welke branche u werkzaam bent. Deze verzekering is het overwegen waard, wanneer u voornamelijk advies geeft aan klanten. Heeft u alleen een uitvoerende rol, dan is deze verzekering waarschijnlijk niet nodig. Daarbij verdient het uiteraard opmerking dat u beter wel dan niet verzekerd kan zijn.

Polisvoorwaarden

Bekijk goed de polisvoorwaarden van verschillende verzekeraars. Het kan zo zijn dat de ene verzekeraar meer dekt dan de andere verzekeraar. Het is verstandig om dit te checken zodat u achteraf niet voor verrassingen komt te staan.Hoe goed is mijn verzekeraar?

Hoe snel keert uw verzekeraar uit? Is het vaak een hoop gedoe voordat ze uitkeren? Zijn de polisvoorwaarden niet te streng? Hoe verloopt een aanvraag? En hoe goed is de klantenservice? Zoek dit soort vragen uit voordat u een keuze maakt over waar u uw verzekering afsluit.

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering nodig? Alpina staat voor u klaar!

Sluit nu uw beroepsaansprakelijkheidsverzekering eenvoudig en snel af bij Alpina. U kunt geheel vrijblijvend een offerte aanvragen of zelf uw premie berekenen. Daarbij krijgt u altijd 14 dagen bedenktijd. Heeft u vragen over het berekenen van uw premie of het afsluiten van uw verzekering? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice.

Bereken direct de premie voor een Beroepsaansprakelijkheidsverzekering!

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op