800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan
Home Zakelijk Bestuurder Ben je als bestuurder persoonlijk aansprakelijk?

Ben je als bestuurder persoonlijk aansprakelijk?

‘Gelukkig zijn mijn privé financiën veilig als mijn bedrijf failliet gaat!’ Dat is wat heel veel ondernemers denken. Maar helaas is dat niet zo. De curator kan je persoonlijk verplichten de rekeningen van je schuldeisers te betalen. En dat kan behoorlijk in de papieren lopen. In deze blog lees je wanneer je risico loopt en wat je hieraan kan doen.

Wanneer ben je persoonlijk aansprakelijk?

Gelukkig ben je als bestuurder niet zomaar persoonlijk aansprakelijk voor schulden. Het moet objectief vast te stellen zijn, wat zoveel betekent dat het voor iedereen duidelijk was dat je roekeloos gedrag hebt vertoond. Bijvoorbeeld omdat je een transactie bent aangegaan waarvan je eigenlijk wel wist dat je bedrijf die financieel niet kon dragen. Andere voorbeelden van roekeloos gedrag zijn:

  • Fraude
  • Opzettelijk geen essentiële verzekeringen afsluiten
  • Zonder geldige reden de bedrijfsvoering stilleggen
  • Financiële risico’s nemen

Wees open en transparant

Uiteraard zullen de meeste bestuurders hun taak serieus nemen en er alles aan doen om hun bedrijf niet failliet te laten gaan. Maar soms, zoals in deze coronatijd, kun je er niets aan doen dat de zaken slechter gaan. Het is dan wel belangrijk dat je de administratie, verzekeringen en boekhouding op orde hebt. Zorg bijvoorbeeld altijd voor het tijdig deponeren van de jaarrekening. Doe je dit niet en je BV gaat failliet, dan is er volgens de wet sprake van onbehoorlijk bestuur.

Voorkom problemen

Controleer bij het aangaan van een opdracht of de opdrachtgever kredietwaardig is. Leen ook nooit zomaar geld van je bedrijf uit aan iemand die hulp nodig heeft (bijvoorbeeld een familielid). Want leningen of onbetaalde rekeningen kunnen leiden tot faillissement. De curator zal je daarvoor zeker persoonlijk aansprakelijk stellen. Want als bestuurder had je moeten weten dat dit vormen van financiële risico’s zijn.

Meerdere bestuurders

Als je met meerdere bestuurders bent, is iedere bestuurder hoofdelijk aansprakelijk. In dat geval kun je dus ook verantwoordelijk worden gehouden voor een besluit waar je niet eens bij betrokken was. Je moet dan kunnen bewijzen aan de curator dat het onbehoorlijk bestuur niet aan jou lag en dat jij er alles aan hebt gedaan om faillissement te voorkomen. Een bijna onmogelijke opgave!

Bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering

Door een goed bestuurder te zijn kun je dus niet altijd een bestuurdersaansprakelijkheid voorkomen. Maar gelukkig kun je je er wel voor verzekeren. Sluit een goede bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering af. Deze geeft bescherming tegen claims en dekt meestal ook de proceskosten. Een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering zorgt ervoor dat je privévermogen niet wordt aangesproken bij schadeclaims als gevolg van beslissingen die je hebt genomen als bestuurder van je organisatie.

Bedrijfsverzekeringenspecialist Cheapp

Dat bedrijfsverzekeringen niet duur hoeven te zijn bewijzen we bij Alpina. Een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering sluit je bij ons al af vanaf €10,- per maand. Maak het vandaag nog in orde via www.alpina.nl. En wil je liever persoonlijk contact? Dat kan ook. Wij zijn tijdens kantooruren bereikbaar op 088-688 3712. Vraag dan ook meteen naar al onze andere bedrijfsverzekeringen. Want wij zijn er om jouw bedrijf te helpen.

Verzekering voor bestuurders

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op