800.000+ klanten
92% beveelt ons aan
28 vestigingen
Home Zakelijk Cyberverzekering vormen van cybercriminaliteit

Welke vormen van cybercriminaliteit zijn er?

Cybercriminaliteit is een vorm van digitale criminaliteit waarbij internetcriminelen op bijvoorbeeld een computer, telefoon of een compleet netwerk van een organisatie inbreken. De impact van deze vorm van criminaliteit is groot. Met een cyberverzekering verzekert u zich tegen de gevolgen van incidenten met betrekking tot digitale processen.

Internetcriminelen zijn er in verschillende soorten en maten. Het kunnen individuele personen zijn, organisaties, activisten of zelfs staatsgebonden groepen. Deze mensen kunnen verschillende motieven hebben. Zo gebruiken ze vaak het internet om te protesteren, mensen te mobiliseren of mensen/bedrijven af te persen of te chanteren. Het doel is meestal het verdienen van geld.

Bereken direct de premie voor uw cyberverzekering

Verschillende vormen van cybercriminaliteit

Cybercriminaliteit kan in verschillende vormen plaatsvinden. Dat wil zeggen dat criminelen op meerdere manieren online uw bedrijf aan kunnen vallen. Hieronder vindt u een overzicht van de veel voorkomende varianten met een korte uitleg.

Phishing

Deze vorm van cybercriminaliteit komt steeds vaker voor. Hierbij wordt er via een e-mail of website gevraagd naar uw persoonlijke gegevens. Deze mail zou dan zogenaamd gestuurd zijn door uw bank of ander bedrijf. Geef nooit zomaar persoonlijke gegevens door, zoals uw pincode of wachtwoorden. Vertrouwt u de mail niet, neem dan altijd direct contact op met het bedrijf van wie u de mail gehad zou hebben. Klik ook nooit zomaar op een link in zo’n e-mail.

Ddos-aanval

Een Ddos-aanval is een aanval waarbij de server overbelast wordt met als doel uw website onbruikbaar te maken.

Cyberstalking

Dit woord zegt het eigenlijk al. Bij deze vorm van cybercriminaliteit worden, veelal individuen, stelselmatig lastig gevallen via digitale kanalen.

Cyberafpersing

Het afpersen van gegevens is eigenlijk niets meer of minder dan het afpersen van een persoon of organisatie. U krijgt pas weer toegang tot uw gegevens wanneer u de criminelen geld betaalt. Bij ‘ransomware’ worden bestanden op uw computer vergrendeld. Om opnieuw toegang te krijgen tot de gegevens moet er losgeld betaald worden.

Password cracking

Hierbij achterhalen criminelen uw wachtwoorden om vervolgens in uw computer, telefoon of netwerk in te breken. Het is dus van belang om goede wachtwoorden te kiezen, die bestaan uit hoofdletters, kleine letters, cijfers en leestekens. Gebruik niet voor iedere website hetzelfde wachtwoord. Mochten criminelen uw wachtwoord weten te achterhalen, krijgen ze direct toegang tot al uw accounts.

Malware

Criminelen infecteren uw computer met malware. Malware is de verzamelnaam voor schadelijke software. Hierdoor krijgen ze toegang tot uw computer en kunnen ze uw bestanden vergrendelen. Een bekende vorm van malware is een virus.

Identiteitsfraude

Deze vorm van fraude komt zowel voor bij bedrijven als individuen. Hierbij wordt uw identiteit of uw bedrijfsgegevens gebuikt om producten of diensten te bestellen. Ook worden deze valse identiteiten gebruikt om illegale activiteiten uit te voeren.

hackerverzekering

Doe de Basisscan Cyberweerbaarheid

Aan de hand van 25 stellingen komt u erachter hoe uw onderneming scoort op de 5 basisprincipes van veilig digitaal ondernemen, opgesteld door het Digital Trust Center (onderdeel van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat).

Ontvang een rapport en advies

Na het invullen van de scan ontvang je een rapport, waarin per basisprincipe wordt weergegeven in hoeverre je de basis op orde hebt. Mocht dit niet het geval zijn, dan geven we je advies hoe je er zelf mee aan de slag kunt.

Let op dat het rapport maar een indicatie geeft van de huidige cyberweerbaarheid van jouw onderneming. Het biedt geen garantie dat je onderneming digitaal veilig is.

Start de scan.

Alpina biedt de mogelijkheid om een cyberverzekering voor uw bedrijf af te sluiten.

Heeft u vragen met betrekking tot een cyberverzekering? Neem dan contact met ons op. We helpen u graag! Wij zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 08:00 en 18:00 uur op telefoonnummer 088-6883712.

Bereken direct de premie van uw cyberverzekering!

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op