Goed nieuws voor Nederland, goed nieuws voor jou!

Home Bestelautoverzekering De polisvoorwaarden van de bestelautoverzekering

De polisvoorwaarden van de bestelautoverzekering

Niemand gaat uit vrije wil de polisvoorwaarden voor de bestelautoverzekering doorspitten. Ze zijn vaak saai en moeilijk leesbaar. Toch zijn ze belangrijk, maar wij begrijpen dat je ze niet voor je plezier gaat doornemen. Een aantal belangrijke onderdelen van de polisvoorwaarden lichten wij graag toe.

foto bestelauto

Wat is het eigen risico in de bestelautoverzekering?

Het eigen risico is een deel van de schade die je voor eigen rekening houdt. Niet alle verzekeraars hanteren een eigen risico. Als ze het wel doen gaat het vaak om een bedrag tot €150. Bij een schade van €1.000 krijg je dus €850 uitgekeerd uitgaande van een eigen risico van €150. Verzekeraars hanteren een eigen risico om verzekerden af te remmen om schades te claimen.

Een hoger eigen risico voor jonge bestuurders

Jonge bestuurders betalen vaak een hogere premie tot ze 24 jaar oud zijn. Dit doen verzekeraars omdat ze in vergelijking met oudere bestuurders meer schades aanrichten. Voor sommige verzekeraars gaat dat nog niet ver genoeg. Zij leggen in de polisvoorwaarden ook nog een extra eigen risico vast voor het geval er schade wordt aangericht door jonge bestuurders. Niet alle verzekeraars doen dit.

Eigen risico voor ruitschade

Voor ruitschade geldt een afwijkend eigen risico. Als vervanging van de ruit niet nodig is, geldt er vaak geen eigen risico. Mogelijk verwijst de verzekeraar jou naar een bepaalde glashersteller bij jou in de buurt. Bij vervanging van de autoruit geldt er vaak wel een eigen risico. De omvang is weer afhankelijk van waar je heen gaat voor de ruitvervanging. Verzekeraars verwijzen mogelijk naar herstellers waar contracten mee afgesloten zijn.

De nieuwwaarderegeling

Voor nieuwe of jonge bestelauto’s is de nieuwwaarde regeling interessant. Bij total loss van de bestelauto wordt de schade afgewikkeld uitgaande van de nieuwwaarde van de bestelauto. De nieuwwaarderegeling kan gelden voor één tot drie jaren. Na deze periode wordt er bij schade weer uitgegaan van de dagwaarde van de bestelauto.

Aanschafwaarderegeling

Dit lijkt op de nieuwwaarderegeling, maar deze regeling is gericht op tweedehands bestelauto’s. Als deze regeling volgens de polisvoorwaarden is opgenomen in de bestelautoverzekering wordt er gedurende een bepaalde periode uitgegaan van de aanschafwaarde van de bestelauto. Heb je de bestelauto gekocht voor €8.000? Dan wordt er voor de schadeafwikkeling tijdelijk uitgegaan van deze waarde in plaats van de dagwaarde.

Dagwaarde van de bestelauto

De dagwaarde is de waarde van de bestelauto vlak vóór de schade. In deze waarde wordt rekening gehouden met de leeftijd van de bestelauto, maar ook met de staat van onderhoud en bijvoorbeeld de kilometerstand. Hierbij wordt er ook rekening gehouden met hoe goed de bestelauto onderhouden is.

Opzeggen bestelautoverzekering

De autoverzekering kent een standaard looptijd van één jaar. Na het eerste verzekeringsjaar wordt de verzekering weer verlengd met één jaar. Na het eerste verzekeringsjaar is de verzekering dagelijks opzegbaar. Sommige verzekeraars hanteren een opzegtermijn van één maand. Dat is toegestaan. Bij het opzeggen van de bestelautoverzekering op 5 april, mag de verzekeraar de verzekering beëindigen per 5 mei. Bij het verkopen van de bestelauto is de bestelautoverzekering direct opzegbaar. Ook logisch, er is namelijk niets meer te verzekeren. Ook gedurende het eerste jaar kan de verzekering opgezegd worden bij verkoop van de bestelauto.

Schadesturing door de verzekeraar

Voor schadeherstel maken verzekeraars gebruik van schadesturing. Dat wil zeggen dat je bij voorkeur de bestelauto laat repareren bij een door de verzekeraar aangewezen herstelbedrijf. Ze doen aan schadesturing door bijvoorbeeld het eigen risico te verlagen als je naar de aangesloten schadehersteller gaat. Dit fenomeen kennen we ook bij glasherstel

Met alcohol op achter het stuur

Verzekeraars zijn streng bij schade waarbij de bestuurder onder invloed van alcohol was. De verzekeraar heeft het recht om het schadebedrag te verhalen op de veroorzaker van de schade. Bij een aansprakelijkheidskwestie wordt de schade aan de tegenpartij wel vergoed. De verzekeraar kan de beschonken veroorzaker van de schade vervolgens een nota sturen voor de schade. Bij dit soort verhaalschades kan het over grote bedragen gaan.

Andere uitsluitingen

In de polisvoorwaarden zijn nog meer situaties benoemd waarbij er geen dekking is. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan het deelnemen aan snelheidswedstrijden of het verhuren van de bestelauto. Ook bij het rijden in de bestelauto zonder geldig rijbewijs biedt de bestelautoverzekering geen dekking.

Borgstelling

Bij een aanrijding in het buitenland kun je te maken krijgen met borgstelling. In een uiterste geval kan de bestelauto in beslag worden genomen. Het is zelfs mogelijk dat je zelf in de cel terecht komt. De bestelauto krijg je terug tegen betaling van een borgsom. Hier zorgt de verzekeraar voor. Ook als er een borgsom nodig is om jou weer uit de gevangenis te krijgen.

Klanten over Alpina

klantenvertellenMogelijk gemaakt door klantenvertellen.nl
Bekijk alle beoordelingen
8.3
Gemiddelde score
Gebaseerd op 3696 reviews

Bereken de premie voor uw bestelauto

Nu met Gratis verhaalservice

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00

neem contact op