800.000+ klanten
28 vestigingen
92% beveelt ons aan
motor langs file
Home Blog motor file rijden

Mag u met de motor langs de file rijden?

06 aug 2018
2 min leestijd

Met de motor de afstand van uw huis naar het werk overbruggen geeft minder last van een file. U kunt namelijk gewoon tussen de stilstaande auto’s door, maar mag dat zomaar? Biedt de motorverzekering dekking als u toch schade veroorzaakt?

Met de motor mag u tussen de files doorrijden, maar er zijn wel strikte voorwaarden aan verbonden. Het is namelijk niet zonder gevaar. De bestuurders van de stilstaande auto’s gaan er namelijk niet vanuit dat ze nog rekening moeten houden met voorbijgangers. Wat zijn de regels?

Regels voor het tussen de files door rijden

Wettelijk gezien is het toegestaan, maar er zijn wel gedragsregels waar u zich aan moet houden. Een belangrijke is dat het snelheidsverschil niet meer mag zijn dan 10 kilometer per uur.  Als het wegdek bestaat uit drie of meer rijstroken, kiest u voor het rijden tussen de meest linkse rijbanen.

Wat is het gevaar van tussen de files doorrijden?

Bij files kan het verschil maken in welke strook u rijdt. De ene strook stroomt misschien sneller door dan een andere, dus hebben bestuurders van personenauto’s vaak de neiging om te switchen naar een andere rijbaan. Dit is erg gevaarlijk in combinatie met motorrijders die tussen de auto’s door rijden. Blijf hier alert op. Houd hier altijd rekening mee.

Tips voor het rijden langs de file:

  • Verwacht geen grote tijdswinst en leg u erbij neer dat het overige verkeer niet ingesteld is op passerende motoren;
  • Houd voldoende afstand met voorliggende motoren die op dezelfde manier tussen de auto’s door rijden. Blijf twee autolengtes van de voorligger af;
  • Houd u ook aan de verkeersregels. Alleen al om irritatie bij de mensen die wel vast staan te voorkomen;
  • Rijd niet over de vluchtstrook langs de file. Dat mag gewoon niet;
  • Kijk goed vooruit om gevaarlijke situaties vroegtijdig op te merken;
  • Let op uitstekende buitenspiegels, vooral bij auto’s met een caravan.

Biedt de motorverzekering dekking als het toch een keer mis gaat?

Tussen de auto’s door rijden is gewoon toegestaan, dus als het toch een keer mis gaat kunt u de motorverzekering inschakelen. Ook bij een overtreding kan de verzekeraar nog steeds niet onder het uitkeren bij schade uit. Eventueel kan de verzekeraar bij een zeer zwaar vergrijp of bij een opzettelijk veroorzaakte schade onder haar plicht uit komen. Maar dat zal niet snel spelen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op