Goed nieuws voor Nederland, goed nieuws voor jou!

vrouw aan de telefoon, magnetron rookt in de achtergrond
Home Aansprakelijkheidsverzekering

Iets gebroken? Geen zorgen met onze aansprakelijkheids­verzekering

Hoge pakketkorting mogelijk

14 dagen bedenktijd

Werelddekking

Ook voor huisdieren

Al meer dan 110 jaar helder, transparant & eerlijk advies

Voor meer dan 800.000 klanten verzorgen we helder, transparant & eerlijk advies.
8.3
Op basis van 3696 beoordelingen 93% beveelt ons aan.

Wij pluizen de kleine lettertjes voor je uit

“Het vergelijken van een aansprakelijkheidsverzekering loont bijna altijd. Het kan zijn dat de premies zijn verhoogd of dat jouw persoonlijke situatie is veranderd. Daarom raden wij aan om elk jaar een vergelijking te maken voor je aansprakelijkheidsverzekering.”

foto Laura van Maarschalkerweerd

Laura - Expert schadeverzekeringen

Al vele jaren expert schadeverzekeringen

Achtergrond expert foto Laura van Maarschalkerweerd
Achtergrond afbeelding

Alles over aansprakelijkheidsverzekering

Een aansprakelijkheidsverzekering is een verzekering die letsel- en zaakschade vergoedt indien de verzekerde schade veroorzaakt bij anderen. Als je bijvoorbeeld per ongeluk een laptop kapot laat vallen van iemand anders of je struikelt en neemt daarbij een ander persoon mee die daardoor zijn heup breekt, dan valt dit onder de dekking van een aansprakelijkheidsverzekering indien je aansprakelijk wordt gesteld.

Waarom heb je er een aansprakelijkheidsverzekering nodig?

Als je schade veroorzaakt, ben je volgens de wet aansprakelijk voor die schade. Je bent er dus verantwoordelijk voor dat de schade hersteld wordt. Met deze verzekering wordt de schade (gedeeltelijk) vergoed door de verzekeraar indien je aansprakelijk wordt gesteld. Als je geen aansprakelijkheidsverzekering hebt, moet je de schade zelf betalen. Hoe hoog het bedrag is dat je moet betalen is afhankelijk van het soort schade. Een kleine schade, zoals een omgestoten vaas, is meestal wel te overzien. Maar als iemand door jouw toedoen ernstig gewond raakt, kan het te betalen bedrag hoog oplopen. Als het bedrag te hoog oploopt kun je het misschien niet meer zelf betalen en kom je in financiële problemen terecht. Om dit te voorkomen kun je een verzekering tegen aansprakelijkheid afsluiten.

Verzekering vergelijken

Bijna alle verzekeraars in Nederland bieden een aansprakelijkheidsverzekering aan. Je hebt dus ontzettend veel keuze hierin, maar waar moet je nu op letten bij het vergelijken van de verschillende en vele aanbieders? Is naar de hoogte van de premie kijken voldoende? Om verzekeringen met elkaar te vergelijken, moet je zeker niet alleen naar de hoogte van de premie kijken. Bij het afsluiten is het verzekerd bedrag premie bepalend. Daarnaast kun je bij het afsluiten van een verzekering de hoogte van het eigen risico bepalen, dit bepaalt mede de hoogte van de premie.

Wat wordt er precies gedekt?

Met deze verzekering is schade gedekt die je of een andere verzekerde veroorzaakt aan zaken (materiële schade) en personen (letselschade) en waarvoor je wettelijk aansprakelijk kunt worden gehouden. Als je een aansprakelijkheidsverzekering hebt, ben je niet alleen zelf gedekt, maar zijn ook de volgende personen ook meeverzekerd:

  • Jij en je gezin, inclusief inwonende ouders, logés en personeel
  • Minderjarige kinderen, ook al wonen zij niet thuis
  • Meerderjarige kinderen als ze thuis wonen, of voor studie uitwonend zijn
  • Schade aan spullen van anderen
  • Huisdieren
  • Jouw (on)roerende zaken

De dekking is heel ruim. Je bent wereldwijd verzekerd. Wanneer je bijvoorbeeld een schade veroorzaakt tijdens je vakantie in het buitenland ben jij en je gezinsleden ook gedekt.

Zakelijk verzekering

Naast een verzekering voor particulieren bestaat er ook een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering. Een verzekering voor bedrijven dekt geen schades die jij of jouw medewerkers als bedrijf veroorzaakt. Hiervoor kun je een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Met een zakelijke verzekering ben je verzekerd voor schades die tijdens het werk zijn veroorzaakt. Heb je een schildersbedrijf en laat je per ongeluk een pot verf over de vloerbedekking van een klant vallen dan ben je daarvoor verzekerd.

Verzekering voor een kind

Heb je als ouder een aansprakelijkheidsverzekering met gezinsdekking? In de meeste gevallen zijn jouw kinderen dan meeverzekerd tot het 23e of 27e levensjaar. Je kinderen moeten dan wel thuis wonen of uitwonend zijn voor studeren. Wanneer je kind trouwt, dan moet jouw kind een eigen verzekering afsluiten.

Verzekering voor een gezin

Bij een aansprakelijkheidsverzekering voor het gezin ben niet alleen jij, maar ook de leden van je gezin verzekerd in het geval van schade. Binnen de gezinsdekking valt ook de schade aan derden die wordt veroorzaakt door logés. Als logés schade aan je eigen spullen toebrengen, wordt dit niet vergoed. Bij gezinsuitbreiding is het belangrijk om ook even kritisch te kijken naar de verzekering. Hetzelfde geldt bij een echtscheiding, bij het gaan samenwonen en als de kinderen het huis uit gaan. Zolang je kinderen niet op de polis vermeld staan, zijn ze bijvoorbeeld niet meeverzekerd.

Veelgestelde vragen over een aansprakelijkheidsverzekering

Is een aansprakelijkheidsverzekering verplicht?

Veel mensen denken dat een aansprakelijkheidsverzekering verplicht is. Dit is echter niet het geval. Een aansprakelijkheidsverzekering wordt vaak verward met een WA-verzekering. WA betekent Wettelijke Aansprakelijkheid. Deze verzekering is wel verplicht, maar gaat om schade bij motorrijtuigen.

Een verzekering voor particulieren (AVP) is niet verplicht. De verzekering wordt wel aangeraden, omdat het veel geld kan schelen in situaties waarbij je aansprakelijk wordt gesteld wanneer je schade hebt veroorzaakt.

Wat kost een aansprakelijkheidsverzekering?

Een aansprakelijkheidsverzekering is geen dure verzekering. Voor een paar euro per maand heb je al dekking. De kosten van deze verzekering zijn wel afhankelijk van een aantal factoren, zoals leeftijd, gezinssamenstelling en de hoogte van het eigen risico. Zo is een alleenstaande zonder kinderen goedkoper uit dan een gezin met kinderen. De verzekeraar kijkt daarbij natuurlijk naar het risico op schade. Kinderen zijn daarbij een risicofactor, omdat deze vaak onstuimig en onvoorspelbaar zijn.

Wat valt onder aansprakelijkheidsverzekering?

Schade die jij of je gezinsleden toebrengen aan andere waar je aansprakelijk voor bent, valt onder de dekking van een verzekering tegen aansprakelijkheid. Ook schade door huisdieren valt hier onder.

Wat is de beste aansprakelijkheidsverzekering

Wij kunnen niet zomaar de beste verzekering voor je aanwijzen. Dat is helemaal afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Zo is een aansprakelijkheidsverzekering voor studenten niet altijd nodig. Heb je een verzekering met gezinsdekking, dan zijn de kinderen die op de polis vermeld staan, meeverzekerd, ook als ze gaan studeren. De dekking blijft bestaan zolang je kind blijft studeren. De meeste verzekeraars hanteren echter wel een maximale leeftijd van 27 jaar. Zodra de student ouder is, moet er een losse verzekering worden afgesloten.

Wat kost een aansprakelijkheidsverzekering zzp?

Als ZZp’er is het verstandig om een aansprakelijkheidsverzekering voor ZZP af te sluiten. Je zult als ZZP’er meer dan eens in situaties terecht komen die schade aan derden kunnen veroorzaken. Het afsluiten van een verzekering voor een ZZP-er is een goede manier om jezelf in te dekken voor onverwachte situaties. Een aansprakelijkheidsverzekering voor ZZP’ers dekt de financiële gevolgen van jouw foutieve handelingen. Bekijk hier wat een verzekering voor een zzp-er kost.

Zijn huisdieren meeverzekerd?

Je huisdieren vallen onder de dekking van de aansprakelijkheidsverzekering. Je bent dus verzekerd tegen de schade die je huisdier toebrengt.

Is mijn aansprakelijkheidsverzekering geldig in het buitenland?

Ja, met een aansprakelijkheidsverzekering ben je in binnen- en buitenland verzekerd. Per verzekeraar kan het verschillen voor welke landen dit van toepassing is of dat het een wereldwijde dekking betreft.

Wat is het verschil met een WA-verzekering?

Een WA-verzekering is verplicht wanneer je een auto of scooter hebt. Deze verzekering vergoedt de schade die je toebrengt aan een ander. Met een aansprakelijkheidsverzekering dek je de schade die toegebracht wordt aan een ander zonder toedoen van een motorvoertuig. Op de aansprakelijkheidsverzekering is schade veroorzaakt met een motorvoertuig uitgesloten.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op