800.000+ klanten
92% beveelt ons aan
28 vestigingen
caravanverzekering
Home Caravanverzekering

Caravanverzekering voor jouw caravan

Hoge pakketkorting mogelijk

Direct online afsluiten

14 dagen bedenktijd

Hulp van onze experts

Al meer dan 110 jaar helder, transparant & eerlijk advies

Voor meer dan 800.000 klanten verzorgen we helder, transparant & eerlijk advies.
8.3
Op basis van 3696 beoordelingen 93% beveelt ons aan.

Wij pluizen de kleine lettertjes voor je uit

“Het vergelijken van een caravanverzekering loont bijna altijd. Het kan zijn dat de premies zijn verhoogd of dat jouw persoonlijke situatie is veranderd. Daarom raden wij aan om elk jaar een vergelijking te maken voor je caravanverzekering.”

foto Laura van Maarschalkerweerd

Laura - Expert verzekeringen

Al jaren expert verzekeringen

Achtergrond expert foto Laura van Maarschalkerweerd
Achtergrond afbeelding

Alles over een caravanverzekering

Je staat er misschien niet bij stil, maar wist je dat de premieverschillen bij caravanverzekeringen groot zijn? Dit geldt ook voor de verschillen in dekking. Is je caravan al verzekerd en wil je weten of je goed en goedkoop verzekerd bent? Vergelijk de caravanverzekering en verbaas je over de besparing en ruime dekking bij sommige verzekeraars.

Vaak komen eigenaren er bij schade pas achter dat hun caravan niet goed verzekerd is. Helaas is dat te laat. Je doet er verstandig aan om in actie te komen voordat je schade hebt. De verschillen tussen verzekeringen lichten wij graag toe.

Welke dekking biedt jouw caravanverzekering?

Een caravanverzekering biedt standaard dekking tegen brand en diefstal. Vaak betaalt de verzekeraar ook uit bij stormschade. Hagelschade is een compleet ander verhaal. De weersomstandigheden worden steeds heftiger. Dat betekent vaker storm en flinke regenbuien. Veel eigenaren van caravans zijn ervan overtuigd dat de caravanverzekering ook dekking biedt bij schade door een hagelbui. Dat kan inderdaad het geval zijn, maar bij steeds meer verzekeraars is dit optioneel. Door een hagelbui kan de schade in de duizenden euro’s lopen. Het is daarom aan te raden om te kiezen voor een goede caravanverzekering.

Waarop letten bij een caravanverzekering?

Vooral verzekerden die al jaren bij dezelfde verzekeraar zitten kunnen veel geld besparen door over te stappen. Je kunt in je huidige caravanverzekering ook over verzekerd of onderverzekerd zijn. Je hebt bijvoorbeeld nog een voortent verzekerd die je niet meer gebruikt, of je hebt recent een mover gekocht voor het verplaatsen van de caravan, zonder deze mee te verzekeren. Het is daarom van belang om je caravanverzekering regelmatig te controleren.

Hoe vergelijk ik mijn caravanverzekering?

Het vergelijken van een caravanverzekering is eenvoudig. Op Alpina.nl beantwoord je een paar vragen en binnen enkele minuten zie je wat je kunt besparen. Het zijn over het algemeen vragen die uit je hoofd te beantwoorden zijn. Om te voorkomen dat je iets over het hoofd ziet, vragen wij ook naar de waarde van de:

  • Voortent / luifel
  • Eventuele aanbouw
  • Inboedel
  • Mover

Wat is de beste caravanverzekering?

Wij bieden je vervolgens een overzicht van de premies die verzekeraars in rekening brengen. Hierbij maken wij onderscheid tussen:

  • Standaarddekking
  • Uitgebreide dekking
  • Extra uitgebreide dekking

Dit doen wij om de keuze te vereenvoudigen. Onder de knop “info” vind je meer informatie over de dekking in de polis. Op deze manier kun je de goedkoopste caravanverzekering selecteren met de dekking die het beste bij je caravan past. Uiteraard wil je een zo ruim mogelijke dekking, maar de premie moet wel redelijk zijn.

Hagelschade meeverzekeren en de hoogte van het eigen risico

Dit zijn belangrijke punten waarop caravanverzekeringen verschillen. Daarom geven wij deze verschillen naast de premies een prominente plaats in de vergelijking. Het wel of niet meeverzekeren van hagelschade maakt een zeer groot verschil. Dit geldt ook voor de hoogte van het eigen risico. Je kunt beter € 10 per jaar meer betalen voor een caravanverzekering zonder eigen risico, dan € 150 euro risico betalen bij schade. In de praktijk blijkt dat de goedkoopste verzekeraars naar verhouding vaak de beste dekking bieden.

Aparte groene kaart voor een aanhanger

Ga je met een aanhanger of caravan naar het buitenland? Misschien moet je dan een tweede groene kaart aanvragen voor je aanhanger of caravan. In Nederland worden aanhangwagens en caravans (mee)verzekerd op de WA verzekering van het trekkende voertuig. Op de groene kaart wordt dan de code AF vermeld. Ga je naar Duitsland, Polen of Spanje met een aanhanger of caravan? Dan heb je een tweede groene kaart nodig als je aanhanger of caravan zwaarder is dan 750 kg. Deze zware aanhangers of caravans hebben een eigen kenteken. Daarom heb je in deze landen een tweede groene kaart op het kenteken van de aanhanger of caravan nodig. Wanneer je een aparte groene kaart nodig hebt voor je aanhanger of caravan dan adviseren wij je vroegtijdig een (aparte) groene kaart aan te vragen. Klik hier voor de 8 dingen die je moet weten over een groene kaart.

Veelgestelde vragen over een caravanverzekering

Is een caravanverzekering verplicht?

In Nederland geldt een verzekeringsplicht voor motorrijtuigen maar een caravan kan zichzelf niet voortbewegen. Voor een caravan geldt dan ook geen verzekeringsplicht. Het is logischerwijs wel verstandig om een verzekering af te sluiten omdat je in de meeste gevallen een flink bedrag hebt neergeteld voor de caravan. Lees meer over caravanverzekering verplicht>>

Wat houdt de nieuw- en dagwaarde dekking in?

Als je met jouw caravan schade toebrengt aan andere dan wordt dit gedekt door je WA autoverzekering. Schade aan je caravan ontstaan door bijvoorbeeld brand, explosie, zelfontbranding of storm en hagel valt niet onder de dekking. Hiervoor moet je een aparte caravanverzekering afsluiten. Voor nieuwe caravan (tot circa 5 jaar oud) kun je een caravanverzekering met nieuwwaarde dekking afsluiten, dit kun je zien als de Allrisk verzekering voor caravans. Voor caravans tussen de circa 5-15 jaar kunt een dagwaarde dekking afsluiten. In zo’n geval ben je maximaal verzekerd tot het bedrag wat je caravan op dat moment waard is.

Is een groene kaart voor een caravan verplicht?

Bij het afsluiten van een autoverzekering ontvang je in principe altijd een groene kaart, die geldt als internationaal verzekeringsbewijs. Wanneer je met de caravan op vakantie gaat naar het buitenland dan is het mogelijk dat je een extra groene kaart voor je caravan nodig hebt. Lees hierover meer>>

Kan ik een caravanverzekering schorsen?

Het tarief van een caravanverzekering houdt al rekening met het recreatieve (beperkte) gebruik van een caravan. Hierdoor kan een caravanverzekering niet worden geschorst.

Zijn mijn voortent en mover ook mee te verzekeren?

Ja, alle aan- en bijbouw is mee te verzekeren. Zoals een voortent, mover, fietsenrek of bijzettentje.Je moet de waarde hiervan apart doorgeven tijdens de aanvraag van de verzekering.

Is hagel-en stormschade mee te verzekeren?

Wil je jouw caravan ook verzekeren bij hagel of storm? Met deze dekking kun je je hiervoor verzekeren. Je krijgt dan een vergoeding voor de schade. En heb je een hagelbestendig dak? Dan krijg je maar liefst 70% korting op je premie voor deze dekking. Ook heb je geen extra eigen risico bij hagelschade. Als je geen hagelbestendig dak hebt, heb je een extra eigen risico € 75,-.

Zijn mijn spullen in de caravan ook te verzekeren?

Heb je de spullen in de caravan wel goed verzekerd? Dat kun je doen met deze dekking. Hiermee verzeker je alle spullen die niet door de fabrikant zijn meegeleverd. Zoals de televisie of servies. Deze zijn dan verzekerd bij schade of diefstal. Bij iedere schade heb je een eigen risico van € 75,-.

Is verhuur van mijn caravan toegestaan?

De (sta)caravan is uitsluitend verzekerd tijdens recreatieve verhuur aan particulieren. Dit is toegestaan voor maximaal 4 weken. De caravan mag niet op naam van een bedrijf staan.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op