Direct online afsluiten
Direct online afsluiten
14 dagen bedenktijd
14 dagen bedenktijd
8.1
β˜…β˜…β˜…β˜…β˜…
β˜…β˜…β˜…β˜…β˜…
Beoordeling verzekeringen
mmbs-verzekering

MMBS verzekeren

Nu met Gratis verhaalservice
Direct online afsluiten
Direct online afsluiten
14 dagen bedenktijd
14 dagen bedenktijd
8.1
β˜…β˜…β˜…β˜…β˜…
β˜…β˜…β˜…β˜…β˜…
Beoordeling verzekeringen

Wat is een MMBS voertuig?

Een Motorrijtuig Met Beperkte Snelheid, afgekort als MMBS voertuig, is een motorvoertuig waarvoor in Nederland geen kenteken vereist is. Een MMBS wordt gebruikt voor het uitvoeren van specifieke (landbouw)werkzaamheden. De constructiesnelheid van een MMBS kan zowel 25 km/u als 45 km/u zijn. Aan de buitenkant lijkt het een gewone personen- of bestelauto, maar door aanpassingen in de motor kan dit voertuig maar een bepaalde maximum snelheid halen.

Voorbeelden van MMBS voertuigen zijn: veegwagens met beperkte snelheid, rijdende winkels (SRV wagens) en zelfrijdende landbouwmachines (geen tractoren).

Wat zijn de MMBS regels?

De minimumleeftijd voor het besturen van een MMBS voertuig is 16 jaar. Daarnaast moet je in het bezit zijn van een T-rijbewijs (ook wel trekker rijbewijs genoemd) en moet jouw voertuig zijn goedgekeurd als MMBS voertuig. Heb je geen categorie T op jouw rijbewijs, maar ben je 18 jaar of ouder en is jouw rijbewijs B afgegeven voor 1 juli 2015 dan mag je ook een MMBS voertuig besturen.

Wat zijn de eisen voor een MMBS voertuig?

Naast de toelatingseisen die door de RDW gecontroleerd worden, gelden er ook de gebruikseisen. De gebruikseisen zijn o.a. het afsluiten van een WA-verzekering, het hebben van een T-rijbewijs en er geldt een bepaalde arbeidstijdenwet.
Er zijn drie verschillende categorieΓ«n MMBS voertuigen, namelijk categorie Z1 met een maximale constructiesnelheid van 25 km per uur. Categorie Z2 en Z3 hebben een maximale constructiesnelheid van 45 km per uur.

MMBS en de RDW

De Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) keurt het voertuig, maar controleert niet of je het voertuig gebruikt waarvoor het is bedoeld. Het voertuig moet voldoen aan de definitie, zoals opgenomen in de Regeling Voertuigen artikel 1.1:

motorvoertuig met een door de constructie bepaalde maximumsnelheid van niet meer dan 25 km/h, niet zijnde een landbouw- of bosbouwtrekker of een bromfiets, niet ingericht voor het vervoer van personen en ingericht voor het bij op korte afstand van elkaar gelegen plaatsen afleveren of ophalen van goederen;

Onder motorrijtuig met beperkte snelheid wordt mede verstaan:

  • a. motorrijtuig met een door de constructie bepaalde maximumsnelheid van niet meer dan 45 km/h, niet zijnde een landbouw- of bosbouwtrekker of een bromfiets, niet ingericht voor het vervoer van personen en wel ingericht voor het uitvoeren van werkzaamheden buiten wegen, aan wegen of aan werken op, in, langs en boven wegen;

  • b. motorrijtuig met een door de constructie bepaalde maximumsnelheid van niet meer dan 45 km/h, met niet meer dan acht zitplaatsen, de bestuurderszitplaats niet meegerekend, niet zijnde een landbouw- of bosbouwtrekker of een bromfiets, dat een combinatie vormt met één of meer aanhangwagens die zijn ingericht voor het vervoer van personen;

Wat kost het verzekeren van een MMBS?

Voor dit product is geen standaard premie beschikbaar. Na het invullen van een aantal gegevens op onze website, kun je eenvoudig een verzekeringsaanvraag doen, waarna je een indicatie van de premie zult ontvangen. Mocht het voorstel je aanspreken, kun je de verzekering direct afsluiten.

Goedkope MMBS verzekering

Het is belangrijk dat je, minimaal, een WA-verzekering afsluit voor jouw MMBS voertuig. De verzekeringsmaatschappij die verzekeringen aanbiedt voor een MMBS voertuig is de Vereende. Alpina is een tussenpersoon van de Vereende. Dit betekent dat je bij ons een goedkope MMBS verzekering af kunt sluiten.

 

Voertuig ombouwen naar MMBS

Wil je jouw voertuig om laten bouwen naar een MMBS voertuig? Dit gaat niet zomaar en hier zijn ook een aantal voorwaarden voor opgesteld. Deze procedure gaat volledig via de RDW.
De RDW heeft een formulier opgesteld om een goedkeuringsaanvraag te kunnen doen. Dit formulier kun je downloaden op de website van de RDW. Het is belangrijk dat je het formulier print, goed doorleest (zowel de voor- als achterkant) en het formulier volledig invult.

Via de website van de RDW kun je een keuringsafspraak maken bij een RDW-keuringsstation. Neem het formulier, inclusief het originele kentekenbewijs, de kentekenplaten en het voertuig zelf mee naar het keuringsstation. Hier zal een RDW-medewerker bekijken of jouw voertuig voldoet aan de eisen die gesteld worden.

Binnen vijf werkdagen stuurt de RDW een brief naar de geregistreerde eigenaar/houder van het kenteken. In deze brief staat dat de tenaamstelling vervallen is verklaard. Gaat het om een voertuig dat niet in Nederland is geregistreerd? Dan ontvang je van de RDW-medewerker direct een brief op het keuringsstation. Je mag daarna met het voertuig geen gebruik meer maken van de openbare weg, totdat je hierover een brief van de RDW ontvangt. Het voertuig moet in de tussenliggende periode wel voldoen aan de verplichtingen die horen bij het hebben van een voertuig, zoals het afsluiten van een verzekering.

Veelgestelde vragen bij een MMBS

Hoe hard mag je rijden met een MMBS

Afhankelijk van de constructie snelheid mag je met een MMBS maximaal 25 of 45 kilometer per uur rijden.

 

Klanten over Alpina

klantenvertellenMogelijk gemaakt door klantenvertellen.nl
Bekijk alle beoordelingen
8.1
Gemiddelde score
Gebaseerd op 3143 reviews

Hoe doen wij het?

Laatst geΓΌpdatet: 02-05-2023

Financieel zeker.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op