
Inboedelverzekering
Een inboedelverzekering is een verzekering die schade aan je losse spullen in en rond je huis vergoedt, bijvoorbeeld door brand, diefstal of storm. Denk aan meubels, elektronica, kleding en sieraden.
Nooit onderverzekerd
Stel zelf je pakket samen voor jouw droomhuis
Een breed aanbod
Wij vergelijken alle verzekeraars voor jou, scheelt weer tijd
Hulp van onze experts
Kom je er niet uit? Onze experts staan altijd klaar om je te helpen
Een inboedelverzekering voor al je spullen
Met een inboedelverzekering is je inboedel verzekerd bij schade. Al je spullen samen zijn veel waard. Breekt er bijvoorbeeld brand uit of wordt er ingebroken? Dan betaal je al snel een hoop geld om alles te vervangen. Met een inboedelverzekering zijn je spullen goed verzekerd.
Onder inboedel verstaan we alle spullen in je huis die niet nagelvast zitten en dus verplaatsbaar zijn. Denk hierbij aan meubels, kleding en apparatuur.
Spullen die vastzitten aan jouw woning moet je apart verzekeren met een opstalverzekering. Denk daarbij aan een keuken, badkamer en vaste vloer.
Inboedelverzekering is niet verplicht
Een inboedelverzekering is niet wettelijk verplicht in Nederland zoals een WA-verzekering voor een auto of scooter wel verplicht is. Het is wel verstandig om een inboedelverzekering af te sluiten.
De dekking van je inboedelverzekering
Wat er precies verzekerd is, verschilt per verzekeraar. Lees daarom altijd de polisvoorwaarden om te weten welke schade wordt vergoed.
Spullen in de tuin
Een inboedelverzekering dekt vaak ook spullen in de tuin. Denk aan tuinmeubels, parasols en gereedschap. Schade door weersomstandigheden of diefstal van planten wordt meestal niet vergoed.
Spullen in de garage
Met een inboedelverzekering zijn niet alleen je spullen in huis verzekerd, maar vaak ook die in je garage of schuur. Dit geldt bijvoorbeeld voor gereedschap of fietsen.
Controleer wel de polisvoorwaarden, want voor waardevolle spullen zoals kunst of dure apparatuur kan een aanvullende verzekering nodig zijn.
Spullen buiten de deur
Wil je dat je mobiele telefoon of sieraden ook buitenhuis verzekerd zijn? Kies dan voor een aanvullende buitenhuisdekking.
Kostbaarheden
Je kunt je kostbare spullen meeverzekeren bij de inboedelverzekering. De dekking is echter beperkt en niet alle schade wordt vergoed. Met een extra kostbaarhedenverzekering bovenop je inboedelverzekering ben je verzekerd van een uitgebreide dekking voor je dure spullen.
De dekking van de kostbaarhedenverzekering verschilt per verzekeraar.
Schade door eigen schuld
Een allrisk inboedelverzekering biedt de meest uitgebreide dekking voor je spullen. Hiermee ben je verzekerd tegen vrijwel alle schade. Ook als je deze zelf veroorzaakt. Denk daarbij aan een omgevallen glas wijn op je laptop.
Schade door grote rampen zoals overstromingen of aardbevingen zijn meestal wel uitgesloten. Deze verzekering is ideaal als je maximale zekerheid wilt over je inboedel.
Dekking van inboedelverzekering bij deze situaties
1
Stormschade
Stormschade wordt vaak gedekt door een inboedelverzekering, maar de voorwaarden verschillen per verzekeraar. Schade door water of vallende takken valt meestal onder de dekking, maar hagelschade soms niet.
Controleer je polis en bekijk wat wel en niet verzekerd is bij storm. Voorkom onderverzekering en bereken de waarde van je inboedel goed.
2
Blikseminslag
Schade door blikseminslag wordt vaak gedekt door een inboedelverzekering, maar er zijn verschillen tussen directe en indirecte inslag. Directe inslag kan bijvoorbeeld schade veroorzaken aan apparaten die op het stroomnet zijn aangesloten zoals wasmachines en tv’s.
Indirecte inslag zoals een blikseminslag in de buurt kan ook storingen veroorzaken. Controleer of je verzekering zowel directe als indirecte blikseminslag dekt.
3
Brandverzekering
Een brandverzekering is meestal onderdeel van een inboedel- of opstalverzekering en beschermt je tegen schade door brand. Dit is niet wettelijk verplicht, maar wel verstandig om grote financiële risico’s te vermijden.
De premie hangt af van factoren zoals je adres, woningtype en de gewenste dekking. Vaak eisen hypotheekverstrekkers dat je een opstalverzekering met branddekking afsluit. Neem altijd preventieve maatregelen, zoals rookmelders en een brandblusser.
Aanvullende verzekeringen voor meer zekerheid
Aansprakelijkheid
Verzekert aansprakelijkheid voor particulieren
Inboedel
Verzekert schade aan spullen in huis
Woonhuis
Verzekert schade aan uw woning inclusief glasdekking
Rechtsbijstand
Dekt de kosten van geschillen en verkeerszaken
Doorlopende reis
Doorlopende reist- en annuleringsverzekering
Gezinsongevallen
Verzekert ongevallen voor jou en jouw gezin
Combineer een inboedel- met opstalverzekering
Veel verzekeraars bieden pakketten aan met inboedel- en opstalverzekeringen. Vergelijk de dekking, premie en voorwaarden goed. Met een pakket profiteer je vaak van korting en zorg je voor een complete verzekering. Deze combinatie wordt ook wel een woonverzekering genoemd.
Eigen risico bij schade
Bij een inboedelverzekering geldt vaak een eigen risico. Dit is het bedrag dat je zelf moet betalen voordat de verzekeraar uitkeert. Dit ligt meestal tussen de €100 en €450, afhankelijk van je polis en de verzekeraar.
In sommige gevallen zoals bij inbraak of brand moet je altijd een deel zelf betalen. Soms kun je er ook voor kiezen om een hoger bedrag zelf te betalen, zodat je minder premie betaalt. In speciale gevallen zoals bij nalatigheid of stormschade kan het bedrag dat je zelf betaalt anders zijn.
Kosten inboedelverzekering
De kosten van een inboedelverzekering zijn afhankelijk van een aantal factoren en verschillen per verzekeraar:
gezinssamenstelling
verzekerd bedrag
type dekking
woonplaats
inbraakbeveiliging
bouwaard
eigen risico
Inboedelverzekering afsluiten
Een inboedelverzekering voor iedere situatie
Een inboedelverzekering is eigenlijk onmisbaar. De spullen in huis kunnen namelijk op veel verschillende manieren beschadigd raken. Bijvoorbeeld door brand, blikseminslag, storm, inbraak of wateroverlast. Met een inboedelverzekering wordt de schade door de verzekeraar vergoed en kunnen de beschadigde spullen worden gerepareerd of vervangen.
Appartement
Het maakt niet uit of je een appartement gehuurd of gekocht hebt: je (kostbare) spullen wil je natuurlijk goed verzekeren. Met een inboedelverzekering zorg je ervoor dat je inboedel, zoals je meubels, apparatuur, kleding etc. goed verzekerd zijn bij schade door bijvoorbeeld brand of diefstal. Niet iedereen sluit een inboedelverzekering af. Het is namelijk geen verplichte verzekering. Mensen denken dat ze het niet nodig hebben of het wordt simpelweg vergeten. Toch raden we sterk aan om een verzekering voor je inboedel af te sluiten. Je inboedel is meer waard dan je denkt.
Huurhuis
Bij een koophuis heb je zowel een opstalverzekering als een inboedelverzekering nodig. Maar als je een woning huurt is een opstalverzekering niet nodig. Dit zijn kosten die de verhuurder al betaald. Een inboedelverzekering is echter wel aan te raden als je een appartement of huis huurt, al is het niet verplicht. Bij een huurhuis heb je te maken met huurdersbelang. Hieronder vallen verbeteringen die je zelf aan de woning hebt aangebracht, maar bij verhuizing ook weer achterlaat in de woning. Dit zijn bijvoorbeeld verbeteringen in de badkamer of keuken. Je hebt dit zelf betaald, waardoor het je eigendom is. Maar een badkamer of keuken neem je natuurlijk niet mee als je gaat verhuizen, dit zit vast aan de woning. Normaal gesproken valt dit onder een opstalverzekering, maar bij een huurhuis heb je zelf geen opstalverzekering. Met het huurderbelang kun je verbeteringen die je hebt aangebracht meeverzekeren in je inboedelverzekering.
Studentenhuis
Is je kind net op kamers gegaan? Dan vallen zijn of haar spullen niet meer onder jouw inboedelverzekering. Als je kind ingeschreven staat op een ander adres moeten ze een inboedelverzekering afsluiten voor dat adres. Kijk wel even goed naar de voorwaarden van de verzekeraar met betrekking tot een studentenhuis. Vooral het delen van de gemeenschappelijke ruimtes maakt het risico hoger voor verzekeraars. Hoe weet je welke spullen oorspronkelijk van wie zijn? Wie moet er een inboedelverzekering voor deze spullen afsluiten? En wie wordt er dan uitbetaald bij schade? Daarnaast is de kans op inbraak of diefstal in een studentenwoning veel groter. Daarom eisen veel inboedelverzekeraars dat de studentenkamer op slot moet kunnen. Ook kan de verzekeraar eisen dat huisgenoten voor hun gehuurde deel ook een verzekering afsluiten.
Als student laten verzekeren?
Een inboedelverzekering voor studenten is niet verplicht vanuit de wet, maar zeker wel aan te raden. Door het afsluiten van een verzekering verzeker je je lossen zaken/spullen in huis of kamer. Je kunt hierbij denken aan je laptop, meubels, kleding, televisie en nog veel meer.
Inboedelverzekering bij antikraak
Ook als je antikraak woont, wil je jouw spullen goed verzekeren. Sommige verzekeraars zijn echter nogal terughoudend als het gaat om het verzekeren van een antikraak woning. Zij weten namelijk niet voor hoelang je de inboedelverzekering nodig hebt. Je kunt namelijk op elk moment uit het pand gezet worden. Een verzekering voor korte tijd of het vroegtijdig ontbinden van een verzekering kost de verzekeraar veel geld. Verder beschouwen veel verzekeraars antikraak wonen als onveilig. Ze gaan er vanuit dat er eerder kans is op schade. Daarom is de premie vaak een stukje hoger als je antikraak woont.
Inboedelverzekering verhuizen
Tijdens een verhuizing kunnen spullen gemakkelijk beschadigen. De dekking van je inboedelverzekering tijdens verhuizing kan per verzekeraar verschillen. Het kan zijn dat jouw inboedelverzekering maar een beperkte dekking heeft tijdens een verhuizing. Controleer ruim voor je verhuizing goed de polisvoorwaarden. Zo voorkom je dat je voor verrassingen komt te staan.
Inboedelverzekering zonder eigen risico
Bij sommige verzekeraars kun je een inboedelverzekering afsluiten zonder eigen risico. Of het verstandig is om te kiezen voor een eigen risico bij de inboedelverzekering hangt af van je persoonlijke en financiële situatie. Een hoog eigen risico is niet standaard verstandig of onverstandig te noemen. Waar je over na zult moeten denken is of je dit eigen risico gemakkelijk voor eigen rekening kunt nemen bij schade, en dat bijvoorbeeld meerdere keren per jaar.
Je inboedelverzekering en verhuizen
Bij een verhuizing kun je je inboedelverzekering meenemen naar je nieuwe adres. Informeer je verzekeraar hier op tijd over. Controleer ook of je verzekering schade tijdens de verhuizing dekt. Vooral als je een verhuisbedrijf inschakelt.
Een verhuizing is een goed moment om de waarde van je inboedel opnieuw te berekenen en je verzekering aan te passen.
Overstappen van inboedelverzekering
Overstappen naar een andere inboedelverzekering kan voordelig zijn als je een lagere premie of betere dekking vindt. Controleer of je huidige verzekering opzegbaar is en vergelijk verschillende aanbieders. Let op de voorwaarden om dubbele dekking te voorkomen.
Inboedelverzekering vergelijken
De juiste inboedelverzekering kiezen doe je door een goede vergelijking te maken. Kijk niet alleen naar de hoogte van de premie, maar ook naar het eigen risico en de dekking. Zo bepaal je wat het beste bij je past.
Verschil dagwaarde en nieuwwaarde van je inboedel
Bij schade aan je spullen keert een inboedelverzekering meestal de nieuwwaarde uit, tenzij de dagwaarde minder dan 40% van de nieuwwaarde is. In dat geval wordt de dagwaarde vergoed.
Voor sommige items, zoals oude meubels of opgeslagen spullen, geldt vaak direct de dagwaarde. Lees de polisvoorwaarden en bekijk hoe jouw verzekeraar hiermee omgaat.
Wij vergelijken verschillende verzekeraars voor jouw inboedelverzekering
Veelgestelde vragen over een inboedelverzekering
Moet ik een inboedelverzekering afsluiten per persoon of huishouden?
Een inboedelverzekering kan per persoon of per huishouden worden afgesloten. In een studentenhuis is een persoonlijke verzekering vaak handiger, terwijl in gezinswoningen de hele inboedel van het huishouden wordt gedekt. Meestal moet iedereen op hetzelfde adres ingeschreven staan.
Wat valt er onder een inboedelverzekering?
Een inboedelverzekering dekt alle spullen in huis die niet vastzitten, zoals meubels, gordijnen en sieraden. Kliklaminaat valt hier ook onder, maar vastgelijmde vloeren niet. Schade door brand, storm, inbraak en waterschade wordt vaak vergoed, afhankelijk van de gekozen dekking. Let op dat je niet onder- of oververzekerd bent, want dit kan invloed hebben op de uitkering bij schade.
Is mijn telefoon meeverzekerd?
Of een mobiele telefoon meeverzekerd is bij een inboedelverzekering verschilt per verzekeraar. Standaard biedt een inboedelverzekering geen dekking bij het laten vallen of stoten van een mobiele telefoon.
Soms is dit alleen verzekerd met een allrisk dekking. Wil je er zeker van zijn dat schade of diefstal aan je telefoon overal is meeverzekerd? Sluit dan een buitenhuisdekking af.
Is mijn iPad of tablet meeverzekerd?
Laat je de iPad of tablet vallen en reken je op de inboedelverzekering? Dan kom je vaak bedrogen uit. De inboedelverzekering vergoedt valschade bij iPads meestal niet. De dekking verschilt per verzekeraar dus lees de polisvoorwaarden goed door.
Wat is een goedkope inboedelverzekering?
Op zoek naar een goedkope inboedelverzekering? Vergelijk inboedelverzekeringen eenvoudig en gebruik de berekeningsmodule. Vind je een geschikte, goedkope verzekering? Sluit deze dan direct af. Vermeld bijzonderheden bij de aanvraag voor een snelle verwerking.
Wat als ik geweigerd word voor mijn verzekering?
Is je aanvraag voor een verzekering geweigerd? Bij Stichting CIS vind je jouw gegevens en reden van afwijzing. Gelukkig kun je altijd nog een verzekering afsluiten bij De Vereende. De Vereende specialiseert zich in het verzekeren van bijzondere risico’s. Je betaalt wel een hogere premie.
We zijn bereikbaar via chat, WhatsApp, telefoon of e-mail
Vragen? Neem contact met ons op als je meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.