800.000+ klanten
92% beveelt ons aan
29 vestigingen
opstalverzekering rieten dak
Home Opstalverzekering

Opstalverzekering direct afsluiten

Met een woonhuisverzekering, in verzekeringstermen opstalverzekering genoemd, verzeker je de schade aan jouw woonhuis en de daarbij behorende onroerende zaken (zaken die niet verplaatsbaar zijn ofwel aard- en nagelvast). Denk bijvoorbeeld aan een ingebouwde keuken en een bij het huis horende schuur of schutting.

Hoge pakketkorting mogelijk

Nooit onderverzekerd

Stel zelf je pakket samen voor jouw droomhuis

Een breed aanbod

Wij vergelijken veel verzekeraars voor jou, scheelt weer tijd

Hulp van onze experts

Kom je er niet uit? Onze experts staan altijd klaar om je te helpen

Al meer dan 110 jaar helder, transparant & eerlijk advies

Voor meer dan 800.000 klanten verzorgen we helder, transparant & eerlijk advies.
8.3
Op basis van 3697 beoordelingen 93% beveelt ons aan.

Wij pluizen de kleine lettertjes voor je uit

“Het vergelijken van een opstalverzekering loont bijna altijd. Het kan zijn dat de premies zijn verhoogd of dat jouw persoonlijke situatie is veranderd. Daarom raden wij aan om elk jaar een vergelijking te maken voor je opstalverzekering”

LinkedIn logo
foto Laura van Maarschalkerweerd

Linda - Expert particuliere verzekeringen

Al jaren expert particuliere verzekeringen

Achtergrond expert foto Laura van Maarschalkerweerd
Achtergrond afbeelding

De dekking van je opstalverzekering

Basic

  • Brandschade
  • Inbraak en vandalisme
  • Schade door slechte weersomstandigheden
  • Schade door plotseling onvoorziene gebeurtenissen

Allrisk

  • Brandschade
  • Inbraak en vandalisme
  • Schade door slechte weersomstandigheden
  • Schade door plotseling onvoorziene gebeurtenissen

Alles over de opstalverzekering

Wat is een opstalverzekering?

Een opstalverzekering is een verzekering die schade aan jouw woning dekt. Onder opstal verstaat men alles wat niet zonder schade aan je eigen woning kan worden verwijderd. Een groot aantal mogelijke schadeoorzaken is verzekerd. Denk aan bijvoorbeeld:

Wat valt er precies onder?

Onder een opstalverzekering valt alles wat vast zit in en aan het huis. Dat zijn bijvoorbeeld leidingen, centrale verwarming, de badkamer en het toilet. Schade die je zelf aan je huis veroorzaakt is niet zomaar verzekerd. Hiervoor heb je een allrisk dekking nodig. Over het algemeen geldt dat schade alleen wordt vergoed als het om een ‘onzeker voorval’ gaat. Schade door bijvoorbeeld een aardbeving, atoomkernreactie of vulkaanuitbarsting zijn uitgesloten. Nou zal een vulkaanuitbarsting niet voorkomen in Nederland, maar als je in een provincie woont waar aardbevingen wel eens voorkomen, is het verstandig om hier rekening mee te houden bij het afsluiten van een opstalverzekering. Het helpt om goed te kijken naar de voorwaarden en de uitsluitingen. Ook als jouw huis bijzondere elementen heeft, zoals bijvoorbeeld glas-in-lood.

Wanneer afsluiten?

Een opstalverzekering is altijd handig, maar als je een hypotheek voor een koophuis probeert rond te krijgen kan een opstalverzekering geëist worden. Door brand kan je huis volledig verwoest raken. Daardoor kun je flink in de problemen komen. In het ergste geval heb je geen onderdak meer, maar nog wel een hypotheekschuld van mogelijk honderdduizenden euro’s. Ter voorkoming van problemen legt de bank die de hypotheek verstrekt de verplichting op om een opstalverzekering af te sluiten.

Wat valt er onder een opstalverzekering?

Voor de opstal zijn er vier dekkingen die je vaak zult tegenkomen, namelijk:

  • de branddekking
  • de uitgebreide gevarendekking (wordt vaak afgekort tot UGV)
  • de uitgebreide gevarendekking plus (UGV+)
  • de allriskdekking (vaak meest uitgebreid genoemd)

Via Alpina (een ook de meeste andere tussenpersonen) zijn de branddekking en de UGV-dekking niet meer af te sluiten. Simpelweg omdat wij niet willen dat je bij schade voor verrassingen komt te staan.

Bij de UGV+-dekking is er dekking voor alle voorvallen, die genoemd worden in de poliswaarden. Bij de allriskdekking zijn alle schadegevallen gedekt, tenzij ze in de voorwaarden worden uitgesloten. Hier kunnen grote verschillen in zitten.

Het is dus belangrijk om de polisvoorwaarden goed te bekijken, omdat de exacte dekking per verzekeraar kan verschillen. De meest voorkomende schades (zoals ontploffing, brand, blikseminslag, omvallende bomen) zijn zowel onder de UGV+ als de allriskdekking verzekerd.

Vaak zijn kosten om verdere schade te voorkomen ook gedekt en ook de kosten om schade op te ruimen. Vaak worden deze tot een maximaal bedrag vergoed. Bekijk ook ons artikel “Wat is precies de dekking van een opstalverzekering“.

Basisdekking of allrisk

Via Alpina kun je twee dekkingen voor je opstalverzekering afsluiten: de basisdekking en de allrisk dekking. Om de beste opstalverzekering te vinden is het belangrijk dat je goed kijkt naar je persoonlijke situatie. Wat voor type woning heb je? Wat is de herbouwwaarde? Er is sprake van onderverzekering wanneer de werkelijke herbouwwaarde van je woning hoger is, dan de waarde die je hebt verzekerd. Dit kan problemen opleveren bij schade. Bij veel verzekeraars kun je jezelf verzekeren tegen onderverzekering. Vaak moet je dan de herbouwwaardemeter invullen op van tevoren vastgestelde momenten. Deze momenten kunnen per verzekeraar verschillen.

Berekenen

Via onze online vergelijkingstool kun je heel gemakkelijk de premie voor jouw opstalverzekering berekenen. Hiervoor moet je een aantal gegevens over je woning invullen, zoals het bouwjaar en het type woning. Vervolgens kun je verschillende verzekeraars met elkaar vergelijken. Let hierbij niet alleen op de prijs, maar ook op de inhoud. Kijk rustig naar alle polisvoorwaarden en uitsluitingen, zo weet je zeker dat je de beste opstalverzekering afsluit.

Eigen risico

Een goedkope opstalverzekering vind je door verschillende verzekeraars met elkaar te vergelijken. Hierbij moet je ook kijk naar het eigen risico. Bij iedere verzekering kun je een eigen risico hebben.
Een eigen risico wil zeggen dat je in geval van schade een gedeelte van de schade voor eigen rekening is. Er wordt verschil gemaakt in een verplicht en een vrijwillig eigen risico. Bij een opstalverzekering geldt meestal geen verplicht eigen risico.  Als er wel een verplicht eigen risico is, dan is dit vaak een bedrag rond de €100,- of €150,-. Bij een aantal verzekeraars kun je zelf kiezen voor een eigen risico. Met een vrijwillig eigen risico kun je zelf kiezen hoe hoog jouw eigen risico is. Hierbij geldt; hoe hoger je eigen risico, hoe lager de premie.

Opstalverzekering voor een VVE

Als je samen met andere bewoners in een appartementencomplex woont, heb je hoogstwaarschijnlijk een Vereniging van Eigenaren (VvE). De VVE zorgt ervoor dat gezamenlijk onderhoud aan het appartementencomplex wordt verricht. Als bewoners betaal je een maandelijkse contributie aan de VVE. Ook zorgt de VVE voor een opstalverzekering voor het gehele pand. Dit hoef je dus niet zelf te regelen. Een VvE opstalverzekering verschilt in principe niet veel met een individuele opstalverzekering. Allebei dekken ze dezelfde soorten schades. Het verschil? Bij de VVE valt iedere bewoner onder dezelfde opstalverzekering.

Opstalverzekering VVE

Opstalverzekering voor type woning of situatie

icoon woonverzekering

Nieuwbouw

Voor de inhoud van een opstalverzekering maakt het niet uit of je een nieuwbouw woning of een bestaande woning koopt. De inhoud van de verzekering blijft hetzelfde. Ook het moment van afsluiten blijft gelijk. Je moet er voor zorgen dat je voor de sleuteloverdracht alle benodigde verzekeringen hebt afgesloten. Als je een bestaande woning koopt is de verzekering tot aan de sleuteloverdracht de verantwoordelijkheid van de bewoners van wie je het huis koopt. Als je een nieuwbouw woning koopt heeft het huis natuurlijk nog geen bewoners. In dat geval is het bouwbedrijf dat de woning bouwt tot de sleuteloverdracht verantwoordelijk voor het huis.

icoon woonverzekering

Appartement

Of je een opstalverzekering voor jouw appartement moet afsluiten hangt af van de vraag of je het appartement gekocht of gehuurd hebt. Wanneer je een appartement gekocht hebt, dien je er zelf voor te zorgen dat er een opstalverzekering is afgesloten voor je appartement. Het kan zijn dat je dit zelf moet regelen of dat dit geregeld wordt via de VVE. Heb je een appartement gehuurd? Dan hoef je niet zelf de opstalverzekering af te sluiten. De eigenaar van je appartement is namelijk de verhuurder en dus verantwoordelijk. Houd er wel rekening mee dat schade aan je spullen, zoals meubilair en kleding bijvoorbeeld, wel voor eigen rekening komt.

icoon woonverzekering

Huurhuis

Als je een huurhuis hebt, ben je geen eigenaar van de woning. Moet je dan alsnog een opstalverzekering afsluiten? In het geval van een huurhuis is de verhuurder verantwoordelijk voor het afsluiten van een opstalverzekering. Je hoeft dus zelf geen opstalverzekering af te sluiten. Om je bezittingen, zoals je meubels en kleding te beschermen kun je wel een inboedelverzekering afsluiten. Zo weet je zeker dat je helemaal verzekerd bent in het geval van bijvoorbeeld brand of waterschade.

icoon woonverzekering

Huis met rieten dak

Met een rieten dak heb je een verhoogd risico op brand en stormschade. Gelukkig kun je voor jouw rieten dak een opstalverzekering afsluiten. Een rieten dak valt namelijk onder de dekking van een opstalverzekering. Het is wel belangrijk dat je de voorwaarden van verschillende verzekeraars tegen elkaar afweegt. Het kan zijn dan een verzekeraar een hogere premie of andere voorwaarden heeft vanwege het hogere risico van een rieten dak.

Veelgestelde vragen over opstalverzekering

Wat kost een opstalverzekering?

De kosten voor een opstalverzekering zijn voor iedereen anders. De hoogte van de premie is namelijk afhankelijk van verschillende factoren:

  • het type woning
  • de bouwaarde van je woning (het dak en de muren)
  • de herbouwwaarde
  • de gekozen dekking
  • het eigen risico
  • woonplaats/woonregio

De kosten die je kwijt bent voor een opstalverzekering per jaar zijn dus per huishouden verschillend. Bij bijzondere panden kan het zijn dat de voorwaarden en premies afwijken. Volgens Vereniging Eigen Huis komt de gemiddelde premie voor de opstalverzekering neer op een bedrag van € 1,30 per € 1.000,-  aan verzekerd bedrag. Voor een huis met een herbouwwaarde van € 250.000 betaal je dus gemiddeld €325 per jaar (inclusief assurantiebelasting € 393,25). Maar door goed te vergelijken kun je vaak veel goedkoper je huis verzekeren.

Waarom een opstalverzekering afsluiten?

Schade aan jouw woning kan al snel in de kosten lopen. Bijvoorbeeld als je brandschade in de keuken hebt, door een kortsluiting. Of als de badkamer helemaal blank staat door een kapotte kraan. Met een opstalverzekering hoef je je hier geen zorgen om te maken, want dan zijn zulke situaties gedekt. Een voorwaarde is wel dat de schade niet voorkomen had kunnen worden. Alle schade in je huis die ontstaat door iets waar jezelf niets aan kunt doen, kun je declareren bij de verzekeraar.

Hoe werkt een opstalverzekering?

Bij het afsluiten van een opstalverzekering wordt uitgegaan van de herbouwwaarde van je woning. De herbouwwaarde is het bedrag dat de verzekeraar maximaal uitkeert. Door een brand kan jouw woning volledig worden verwoest. Aan de hand van de herbouwwaarde wordt vastgesteld voor welk bedrag je je woning moet verzekeren. De herbouwwaarde is het bedrag dat nodig is om je woning opnieuw te bouwen, op dezelfde plek en manier. Omdat de locatie en de grond niet verloren gaan bij een brand, hoef je die niet te verzekeren en tellen ze niet mee voor de herbouwwaarde. Hierdoor is de herbouwwaarde vaak lager dan de verkoopwaarde.

Wat doen bij lekkage?

Lekkage valt in principe onder de dekking van een opstalverzekering, maar hier zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden. Zo moet de schade veroorzaakt zijn door een van onderstaande oorzaken:

  • Door lekkage van de centrale verwarming, waterleidingen of hierop aangesloten installaties.
  • Door lekkage als gevolg van het kapot vriezen van cv- of waterleidingsbuizen.
  • Schade als gevolg van een lekkage bij de buren wordt niet altijd gedekt. Mocht jouw opstalverzekering hier geen dekking voor bieden, kun je deze schade wellicht op de aansprakelijkheidsverzekering van de buren verhalen.
  • Door lekkage van daken of dakgoten.
  • Waterschade door storm

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00

neem contact op