800.000+ klanten
92% beveelt ons aan
28 vestigingen
Twee mensen op een scooter
Home Scooterverzekering

Scooterverzekering vergelijken

In twee minuten de beste deal inclusief gratis extra dekking van Alpina.

Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.
In twee minuten geregeld

14 dagen bedenktijd

Binnen 14 dagen kosteloos annuleren

Een breed aanbod

Wij vergelijken veel verzekeraars voor jou, scheelt weer tijd

Hulp van onze experts

Kom je er niet uit? Onze experts staan altijd klaar om je te helpen

De dekking van je scooterverzekering

We kijken naar je scooter, vergelijken een groot aantal scooterverzekeringen en helpen je met het kiezen van een passende dekking.

WA (verplicht)

 • Gratis verhaalservice
 • Schade aan anderen
 • Diefstal en Brandschade
 • Schade aan de eigen scooter

WA Diefstal en Brand

 • Gratis verhaalservice
 • Schade aan anderen
 • Diefstal en Brandschade
 • Schade aan de eigen scooter

WA Diefstal, Brand en aanrijding

 • Gratis verhaalservice
 • Schade aan anderen
 • Diefstal en Brandschade
 • Schade aan de eigen scooter

Welke scooterverzekering past bij jou?

Wat is er nu heerlijker dan zorgeloos rondrijden op jouw nieuwe scooter? Met onze scooterverzekering kun je dat met volle teugen doen, zonder je zorgen te hoeven maken over diefstal of schade. Onze WA + Diefstal, Brand en Aanrijding dekking, ook wel allrisk dekking genoemd, beschermt jouw eigen scooter tegen alle mogelijke gevaren.

Bij ons kun je kiezen uit verschillende verzekeringsmogelijkheden. Of je nu gaat voor de solide en goedkope basis van een WA-verzekering, de uitgebreide bescherming van een WA + Diefstal, Brand en Aanrijding-verzekering, of de perfecte balans van onze WA + Diefstal en Brand dekking, wij hebben de ideale oplossing voor jou.

Zelfs als je een elektrische scooter hebt, bieden we goede en voordelige verzekeringen aan.

Bekijk onze handige tabel om te zien welke verzekering het beste bij jou past en wat er precies onder elke dekking valt. Zo kun je met een gerust hart de weg op en zorgeloos genieten van jouw scooter.

Wat gebeurt er na het online afsluiten van een scooterverzekering?

Nadat je online de premie hebt vergeleken kan je direct een verzekering voor je scooter aanvragen. Je geeft de belangrijke gegevens van je scooter door zoals kenteken en meldcode, gewenste dekking en cataloguswaarde. Daarna vul je je contactgegevens in en beantwoord enkele acceptatievragen. Hierna krijg je wel of niet voorlopige dekking.

Voorlopige dekking betekent dat je voorlopig dekking hebt totdat de verzekeringsmaatschappij je definitief accepteert. Mocht je voorlopige dekking hebben gekregen is de scooter vanaf de gekozen ingangsdatum verzekerd.

Het is mogelijk dat de maatschappij je niet wil of kan accepteren. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat je in het verleden bij een schade bent betrokken geweest of dat je een premie niet op tijd heeft betaald. In alle gevallen houden wij jou per e-mail op de hoogte.

Wat is een goedkope scooterverzekering?

Wat is de goedkoopste scooterverzekering? Dat is normaliter de scooterverzekering met alleen een WA dekking. Bij een WA dekking is de schade aan de scooter niet verzekerd maar alleen de schade die je toebrengt aan andere. Naast de dekking zijn er verschillende factoren die de hoogte van de premie bepalen.

 • Cataloguswaarde van de scooter
 • Leeftijd van de regelmatige bestuurder
 • Woonplaats
 • Aantal opgebouwde schadevrije jaren

Welke dekking biedt de scooterverzekering?

Naast de verplichte WA scooterverzekering heb je de keuze tussen twee uitgebreidere dekkingen. Welke je het beste kunt kiezen hangt af van de leeftijd van de scooter, de waarde en van jouw financiële positie. De drie dekkingen zijn:

Wettelijke aansprakelijkheid (WA)

Dit is de basisdekking en de goedkoopste scooterverzekering. De schade die je met je scooter veroorzaakt aan derden wordt vergoed, maar niet de schade aan jouw eigen scooter. Diefstal en brandschade worden niet vergoed met deze dekking.

WA + Diefstal en Brand

Naast de WA-dekking wordt nu ook diefstal- en/of brandschade vergoed. Schade aan je eigen scooter die je zelf hebt veroorzaakt (door bijvoorbeeld een aanrijding) wordt niet vergoed.

WA + Diefstal, brand en aanrijding

Naast de WA-dekking en vergoeding van diefstal- en/of brandschade, is nu ook schade aan je eigen scooter (door bijvoorbeeld een aanrijding) gedekt.

De naam van de dekking laat zien welke onderdelen gedekt zijn. Dit is de meest uitgebreide scooterverzekering, en is te vergelijken met de WA-cascoverzekering (Allrisk), zoals bekend van autoverzekeringen.

Wil je de premies voor de verschillende dekkingen vergelijken? Dit kan via deze pagina.

Top 3 goedkoopste scooterverzekeringen in 2024

€ 6,-

€ 8,-

€ 10,-

€ 12,-

€ 14,-

*Gebaseerd op een bestuurder van 50 jaar met een WA dekking voor een scooter max 25km/h. Tweede Nationale Nederlanden dekking betreft Nationale Nederlanden - voorheen Reaal. De berekening is gemaakt in juli 2024 met de vergelijkingstool van Alpina.nl.

Aanvullende dekkingen voor meer zekerheid

Naast het kiezen van de juiste dekking voor je scooterverzekering, kun je ook verschillende aanvullende dekkingen vergelijken en afsluiten.

Verhaalservice

Als je de verzekering afsluit bij Alpina.nl krijg je gratis extra dekking

Verhaalrechtsbijstand
v.a. 2 ,24 p/maand

Verzekerd van juridische hulp bij het verhalen van een schade door een verkeersongeval. In zowel binnen- als buitenland.

In sommige situaties moet u uw claim neerleggen bij de veroorzaker van de schade. Normaal gesproken hoeft dat niet bij de meest uitgebreide Allrisk verzekering. De verzekeraar keert namelijk zelf al de schade aan uw scooter uit.

Is uw scooter WA of WA + Diefstal en Brand verzekerd, dan is het verhalen van uw schade op de tegenpartij niet verzekerd. Hiervoor kunt u een verhaal rechtsbijstandverzekering afsluiten. Na schade zorgt de verzekeraar dan voor het verhalen van uw schade.

Motorrijtuigenrechtsbijstand
v.a. 1 ,02 p/maand

Verzekerd van juridische hulp bij verkeersconflicten. In zowel binnen- als buitenland. Met het voertuig dat op de polis verzekerd is.

De rechtsbijstandsverzekering zorgt ook voor het verhalen van schade op de veroorzaker, maar de dekking is ruimer dan de verhaal rechtsbijstandverzekering. U kunt de verzekering ook inschakelen bij een geschil met bijvoorbeeld een scooter dealer of bij onenigheid met de garage over reparatiekosten.

U kunt deze verzekering zelfs aanspreken voor juridische hulp voor strafvervolging door een ongeval. Er kunnen wel specifieke eisen gelden om de rechtsbijstandsverzekering voor motorvoertuigen in te kunnen schakelen.

Veelgestelde vragen bij een scooterverzekering

Wat kost een scooterverzekering voor een 16 jarige?

De premie voor een 16-jarige is over het algemeen hogere dan de premie voor iemand van 40 jaar. Dit komt voornamelijk doordat iemand van 16 jaar nog weinig rijervaring heeft en uit de schadecijfers blijkt ook dat bestuurders jonger dan 24 jaar vaker bij een schade betrokken zijn.

Wij adviseren daarom altijd om eerst een premie te vergelijken om zo te bepalen welke maatschappij de laagste premie heeft voor een 16-jarige.

Wat dekt een WA scooterverzekering?

Een WA-dekking keert in principe alleen uit aan schade die je aan andere aanricht. Schade aan je scooter krijg je niet vergoed. Wanneer schade is veroorzaakt door de derde, dan kan je de schade verhalen op de verzekeraar van de aansprakelijke derde.

Kan een scooterverzekering worden afgesloten op naam van mijn ouders?

In principe dient de kentekenhouder van een voertuig zelf een passende verzekering af te sluiten. De kentekenhouder van de scooter is namelijk verzekeringsplichtig: er dient minimaal een WA-verzekering afgesloten te worden.

Wanneer ouders de scooter op naam hebben, dan kunnen zij een scooterverzekering hiervoor afsluiten. Gaat een zoon of dochter op de scooter rijden, dan moet deze als bestuurder opgegeven worden. Dit om problemen bij schade te voorkomen.

Kan ik een scooter verzekeren zonder rijbewijs?

Onterecht wordt vaak gedacht dat je zonder rijbewijs een scooter niet kunt verzekeren. Er zijn verzekeraars die daar moeilijk over doen, maar er zijn voldoende mogelijkheden om te verzekeren. Maar je moet wel goed weten waar je moet zijn. Bij ons kan je een scooter verzekeren zonder rijbewijs.

Wat is het verschil tussen een bromfiets en een snorfiets?

Een bromfiets heeft een motor met een cilinderinhoud van 50 cc of meer, terwijl een snorfiets een motor heeft met een cilinderinhoud van maximaal 50 cc. Een bromfiets heeft meer vermogen dan een snorfiets, waardoor het sneller is. Bromfietsen hebben ook een grotere tank en zijn vaak zwaarder dan snorfietsen. Dit betekent daardoor dat de premie voor een bromfiets of scooter vaak hoger is dan de verzekering voor een snorfiets.

Welk slot heb ik nodig voor scooter?

Het is belangrijk om een goed slot te hebben voor je scooter. Er zijn verschillende soorten sloten die je kunt gebruiken, zoals een ketting- of kabelslot, een disselslot of een alarmslot. Het is belangrijk om een slot te kiezen dat geschikt is voor jouw scooter en dat voldoet aan de veiligheidsnormen. Verzekeraars accepteren sloten die ART goedgekeurd zijn.

Zet je scooter altijd op slot met een ART-goedgekeurd slot

Het is verstandig om je tweewieler op slot te zetten, zowel binnen als buiten de garage of schuur. Zo kun je voorkomen dat je scooter  gestolen wordt.

Alle verzekeraars in Nederland verlangen dat je je verzekerde scooter op slot zet en dat je beide originele sleutels kunt overleggen als je scooter toch onverhoopt gestolen is. Dit is om te laten zien dat je alle voorzorgsmaatregelen hebt genomen om te voorkomen dat je scooter gestolen werd. Kijk op de website van Stichting ART of je slot ART goedgekeurd is.

Is een scooter verzekerd als deze is opgevoerd

Nee, als je scooter is opgevoerd, is deze niet meer verzekerd. Als je scooter is opgevoerd, moet je de verzekering aanpassen aan de nieuwe specificaties. Als je dit niet doet, is je scooter niet meer verzekerd.

Al meer dan 110 jaar helder, transparant & eerlijk advies

Voor meer dan 800.000 klanten verzorgen we helder, transparant & eerlijk advies.
8.3
Op basis van 3696 beoordelingen 93% beveelt ons aan.

Wij pluizen de kleine lettertjes voor je uit

“Het vergelijken van een scooterverzekering loont bijna altijd. Het kan zijn dat de premies zijn verhoogd of dat jouw persoonlijke situatie is veranderd. Daarom raden wij aan om elk jaar een vergelijking te maken voor je scooterverzekering.”

LinkedIn logo
foto Laura van Maarschalkerweerd

Laura - Expert verzekeringen

Al jaren expert verzekeringen

Achtergrond expert foto Laura van Maarschalkerweerd
Achtergrond afbeelding

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op