800.000+ klanten
92% beveelt ons aan
28 vestigingen
vrouw krijgt sleutel van nieuwe auto in showroom
Home Autoverzekering

Autoverzekering vergelijken

In twee minuten de beste deal inclusief gratis verhaalservice.

Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.
In twee minuten geregeld

14 dagen bedenktijd

Probeer ons product risicovrij met de 14-daagse tevredenheidsgarantie

Een breed aanbod

Wij vergelijken de meeste verzekeraars voor jou

Hulp van onze experts

Kom je er niet uit? Onze experts staan altijd klaar om je te helpen

De dekking van je autoverzekering

We kijken naar je auto, vergelijken een groot aantal autoverzekeringen en helpen je met het kiezen van een passende dekking.

WA (verplicht)

 • Gratis verhaalservice
 • Schade aan anderen
 • Diefstal, joyriding en vermissing
 • Ruitschade
 • Schade door brand of natuurrampen
 • Eigen schade door een aanrijding

Beperkt casco

 • Gratis verhaalservice
 • Schade aan anderen
 • Diefstal, joyriding en vermissing
 • Ruitschade
 • Schade door brand of natuurrampen
 • Eigen schade door een aanrijding

All Risk (WA+Casco)

 • Gratis verhaalservice
 • Schade aan anderen
 • Diefstal, joyriding en vermissing
 • Ruitschade
 • Schade door brand of natuurrampen
 • Eigen schade door een aanrijding

Wat is een autoverzekering?

Iedereen die een auto op zijn naam heeft staan is verplicht om deze ook te verzekeren. In Nederland ben je wettelijk verplicht om minimaal een WA dekking af te sluiten voor je auto. WA staat voor wettelijke aansprakelijkheid. Deze dekking zorgt voor het compenseren van schade door aansprakelijkheid aan de tegenpartij. Het schadebedrag kan namelijk flink oplopen, zeker als de tegenpartij arbeidsongeschikt raakt. Ga je toch met een onverzekerde auto de weg op? Dan riskeer je een fikse boete van de RDW. De premie voor deze dekking vormt de basis voor je verzekering. Je kunt ook kiezen voor een uitgebreidere dekking of aanvullende verzekeringen.

Welke soorten dekkingen zijn er bij een autoverzekering?

Naast de wettelijk verplichte WA dekking, kun je ook kiezen voor de WA beperkt casco of voor de meest uitgebreide autoverzekering, de All risk autoverzekering (WA casco). Met de beperkt casco autoverzekering krijg je bijvoorbeeld ook brandschade, ruitbreuk en schade door aanrijding met loslopende dieren uitgekeerd. De Allrisk autoverzekering is een verdere uitbreiding van de dekking. Deze autoverzekering dekt ook de schade aan je eigen auto die door jouw schuld ontstaat. Welke autoverzekering het beste bij je past is echter afhankelijk van meerdere factoren. Voor meer informatie over de verzekeringsvormen, verwijzen we je graag naar de nadere toelichting op de WA, de  beperkt casco en de Allrisk autoverzekering.

Heb je ook aanvullende verzekeringen nodig?

Naast de standaard dekking kun je ook kiezen voor aanvullende verzekeringen. Veel gekozen verzekeringen zijn de ongevallen-inzittendenverzekering en de schade-inzittendenverzekering. Deze verzekeringen keren een bedrag uit bij schade aan de inzittenden of de bezittingen van de inzittenden als gevolg van een ongeval. Ook rechtshulp en zelfs pechhulp kun je meeverzekeren. Via 112schade.nl bieden wij je gratis de verhaalservice aan. Na een aanrijding waar de tegenpartij schuldig aan is, wordt de schade aan je auto gratis verhaald op de tegenpartij.

Welke verzekeringsvorm kan ik het beste kiezen?

Bij het kiezen van een verzekeringsvorm spelen verschillende factoren een rol. Je kunt bijvoorbeeld denken aan de leeftijd en de dagwaarde van de auto, maar ook aan de opgebouwde schadevrije jaren. Als je meerdere jaren schadevrij gereden hebt, kun je vaak tegen een vrij lage premie de meest uitgebreide verzekering kiezen. De keuze voor de beste dekking moet je weloverwogen maken. De premie moet namelijk wel in verhouding staan tot de dagwaarde van de auto. Voor een auto van 12 jaar oud is het bijvoorbeeld vaak niet zinvol om de meest uitgebreide autoverzekering te kiezen. De dagwaarde van je auto weegt hierin zwaar mee.

Aanvullende dekkingen voor meer zekerheid

Naast het kiezen van de juiste dekking voor je autoverzekering, kun je ook verschillende aanvullende dekkingen vergelijken en afsluiten.

Verhaalservice

Als je de verzekering afsluit bij Alpina.nl krijg je gratis extra dekking

Verhaalrechtsbijstand
v.a. 2 ,24 p/maand

Verzekerd van juridische hulp bij het verhalen van een schade door een verkeersongeval. In zowel binnen- als buitenland.

Motorrijtuigenrechtsbijstand
v.a. 1 ,02 p/maand

Verzekerd van juridische hulp bij verkeersconflicten. In zowel binnen- als buitenland. Met het voertuig dat op de polis verzekerd is.

Ongevallen inzittenden
v.a. 3 ,54 p/maand

Een ongevallen inzittendenverzekering keert vaste bedragen uit bij overlijden of blijvende invaliditeit van de bestuurder en/of passagiers.

Schade inzittenden
v.a. 2 ,24 p/maand

Deze verzekering vergoedt de materiele schade die de bestuurder en passagiers lijden door een ongeval.

Al meer dan 110 jaar helder, transparant & eerlijk advies

Voor meer dan 800.000 klanten verzorgen we helder, transparant & eerlijk advies.
8.3
Op basis van 3696 beoordelingen 93% beveelt ons aan.

Wij pluizen de kleine lettertjes voor je uit

“Het vergelijken van een autoverzekering loont bijna altijd. Het kan zijn dat de premies zijn verhoogd of dat jouw persoonlijke situatie is veranderd. Daarom raden wij aan om elk jaar een vergelijking te maken voor je autoverzekering.”

LinkedIn logo
foto Laura van Maarschalkerweerd

Laura - Expert autoverzekering

Al jaren expert autoverzekering

Achtergrond expert foto Laura van Maarschalkerweerd
Achtergrond afbeelding

Top 5 goedkoopste autoverzekeringen in 2024

€ 95 goedkoper op jaarbasis

€ 15,-

€ 20,-

€ 25,-

€ 30,-

*De premies zijn gebaseerd op een fictief persoon rijdend in een Renault Twingo. De persoon betreft een man, 40  jaar oud, gevestigd in Goes met 10 schadevrije jaren. De berekening is gemaakt in juni 2024 met de berekentool van Alpina.nl

Top 6 goedkoopste autoverzekeringen All Risk juli 2024

€ 200 goedkoper op jaarbasis

€ 20,-

€ 30,-

€ 40,-

€ 50,-

€ 60,-

*De premies zijn gebaseerd op een fictief persoon rijdend in een Citroen C1. De persoon betreft een man, 30 jaar oud, gevestigd in Goes met 10 schadevrije jaren. De berekening is gemaakt in januari 2023 met de berekentool van Alpina.nl

Beter verzekerd als je een autoverzekering afsluit via Alpina

Een goedkope autoverzekering vind je heel eenvoudig online. Op Alpina.nl kun je eenvoudig en snel autoverzekeraars vergelijken met onze handige online vergelijkingstool. Vergelijk de verschillende premies en dekkingen om te zien welke het meest geschikt is voor jouw persoonlijke situatie. Dit hoeft niet lang te duren. Binnen vijf minuten vergelijk je al een goedkope autoverzekering.

Waar kan ik een goedkope autoverzekering vinden?

Een goedkope autoverzekering vind je heel eenvoudig online. Op Alpina.nl kun je eenvoudig en snel autoverzekeraars vergelijken met onze handige online vergelijkingstool. Vergelijk de verschillende premies en dekkingen om te zien welke het meest geschikt is voor jouw persoonlijke situatie. Dit hoeft niet lang te duren. Binnen vijf minuten vergelijk je al een goedkope autoverzekering.

Goedkope autoverzekering vergelijken

Om de beste prijs-kwaliteitverhouding te krijgen, raden we je aan om verschillende verzekeraars te vergelijken. Er zijn namelijk ontzettend veel verzekeraars op de markt, waardoor je de keus hebt uit tientallen verzekeraars. Vergelijk de verschillende dekkingen om te zien welke het beste bij je behoeften past. Kijk hierbij ook naar de leeftijd en de dagwaarde van de auto, en hoeveel schadevrije jaren je hebt opgebouwd. Wanneer de ene verzekeraar te duur is, kies je voor een andere, goedkopere verzekeraar. Zo vind je de meest geschikte autoverzekering voor een goede prijs.

Maak ook één keer in de zoveel tijd een nieuwe vergelijking. Premies en polisvoorwaarden van een autoverzekeraar kunnen ieder jaar weer veranderen. Daarom kan een autoverzekering met dezelfde dekking volgend jaar ineens goedkoper zijn bij een andere verzekeraar. Ook je persoonlijke situatie kan natuurlijk veranderen. Bovendien wordt je auto elk jaar ouder. Misschien past de dekking van je autoverzekering na een paar jaar wel niet meer bij je auto. Wij adviseren daarom om jaarlijks te controleren of je autoverzekering nog wel bij je past.

Wat heb je nodig voor het berekenen van een verzekering?

Wij hebben het berekenen van de premie voor de autoverzekering eenvoudig gemaakt. Voor het berekenen via Alpina.nl heb je alleen het kenteken van je auto nodig en het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd. Hiermee kunnen we je al een indicatie van de premie geven, zodat je direct kunt starten met vergelijken. Ga je de verzekering definitief afsluiten? Dan hebben we ook het kenteken en de meldcode van de auto nodig.

Een goedkope autoverzekering afsluiten of oversluiten

Het afsluiten van een autoverzekering doe je eenvoudig online. Aan de hand van het kenteken kunnen alle gegevens van de auto achterhaald worden. Daarnaast heb je alleen nog de opgebouwde schadevrije jaren nodig van je huidige autoverzekering en het berekenen en vergelijken kan beginnen. Is je auto nu nog verzekerd bij een te dure verzekeraar? Met onze opzegservice kunnen wij de bestaande autoverzekering opzeggen. Kiezen voor een andere autoverzekering kan je honderden euro’s premie per jaar besparen.

Tijdelijke autoverzekering

Heb je een tijdelijke autoverzekering nodig? Ook dan hebben wij mogelijkheden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een verzekering om na de keuring van het RDW te rijden of een WA-dekking tijdens de export van een voertuig.

Direct een autoverzekering afsluiten

Je kan bij ons een autoverzekering direct afsluiten nadat je de premie hebt berekend. Door het invullen van de acceptatie-en slotvragen vraag je een verzekering aan. Afhankelijk van de door jouw opgegeven informatie kun je direct voorlopige dekking krijgen. Krijg je niet direct voorlopige dekking dan beoordeelt de maatschappij je aanvraag. In de meeste gevallen heb je op werkdagen binnen 1 uur een reactie.

Soms heb je een beetje hulp nodig bij het vinden van de beste verzekering voor jouw auto. Heb je nog vragen? Of heb je problemen met een verzekering vergelijken? Kijk dan ook eens bij onze veelgestelde vragen over een autoverzekering. Kom je er nog niet helemaal uit? Neem dan vooral contact met ons op!

Welke factoren spelen een rol bij het vergelijken van autoverzekeringen?

Factoren die een belangrijke rol spelen bij het bepalen van de premie:

 1. Welke dekking heb je gekozen?
 2. Hoeveel schadevrije jaren heb je opgebouwd?
 3. Hoeveel kilometers je met de auto gaat rijden
 4. Wat is je leeftijd?
 5. Wat is je postcode?

Klik hier voor meer informatie over het vergelijken van verzekeringen.

Veelgestelde vragen bij een autoverzekering

Kan je een autoverzekering afsluiten zonder rijbewijs?

Niet alle verzekeraars kunnen jouw voertuig verzekeren wanneer jijzelf (tijdelijk) geen rijbewijs hebt. Je bent echter volgens de wet wel verplicht om als kentekenhouder een autoverzekering te hebben voor jouw voertuig. De RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) voert hier controles op uit en kan boetes uitdelen, wanneer je hier niet aan voldoet. Je kan bij ons wel een auto verzekeren zonder dat je in het bezit bent van een rijbewijs.

Wanneer ben ik verplicht om mijn auto te verzekeren?

Je bent wettelijk verplicht om een auto te verzekeren zodra het kenteken op jouw naam wordt gesteld. Jouw gegevens als eigenaar zijn vanaf dat moment bekend bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Een auto die al op jouw naam is overgeschreven, maar bijvoorbeeld nog bij de verkoper staat, moet vanaf het moment van tenaamstelling op jouw naam worden verzekerd. Het is niet verplicht om jouw auto te verzekeren voor beperkt casco of All Risk. Lees hier meer over wanneer een autoverzekering verplicht is

Hoe werkt het met schadevrije jaren?

Hoeveel schadevrije jaren je hebt opgebouwd, is te vinden op jouw polisblad. Weet je het niet zeker? Check het dan bij jouw verzekeraar of tussenpersoon. Zo voorkom je dat achteraf de premie verandert als de schadevrije jaren niet juist waren.

Lees hier alles over het opbouwen van schadevrije jaren

Tot wanneer is een All Risk verzekering te adviseren?

De dagwaarde van een auto is bepalend om te kiezen voor een All Risk autoverzekering. Meestal zie je een All Risk dekking wanneer een auto nog meer dan € 10.000,00 aan dagwaarde heeft. Soms kijkt men naar het bouwjaar. In dat geval zie je vaak dat auto’s tot 8 jaar All Risk verzekerd zijn.

Wat is een tenaamstellingscode?

De tenaamstellingscode van je voertuig heb je nodig als je het voertuig op naam van een andere eigenaar overschrijft, als je een schorsing van het kenteken aanvraagt, als je het kenteken laat opheffen bij het kentekenloket of als je het voertuig laat slopen.

Alle veelgestelde vragen

Waarom een autoverzekering afsluiten bij Alpina?

Alpina is ontstaan uit een fusie tussen twee grote namen in de financiële wereld, Voogd & Voogd groep en de Heilbron groep met sterke merken zoals Heilbron en Diks Verzekeringen. Samen hebben we meer dan 110 jaar ervaring.

Inmiddels is Alpina de op drie na grootste financiële dienstverlener van Nederland en bedienen we meer dan 800.000 klanten. Je vindt ons zowel online als offline. Zo kun je al je zaken eenvoudig online regelen op Alpina.nl, maar ook altijd binnenlopen bij een Alpina vestiging bij jou in de buurt. We hebben meer dan 15 fysieke vestigingen door het hele land.

Jouw financiële expert

Bij Alpina werken ruim 600 experts die je voorzien van deskundig advies. We hebben niet alleen experts op het gebied van particuliere verzekeringen, zoals autoverzekeringen en scooterverzekeringen, maar ook experts op het gebied van hypotheken, pensioenen, makelaardij en zakelijke verzekeringen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op