800.000+ klanten
92% beveelt ons aan
28 vestigingen
vakantiewoning huis in bos
Home Vakantiehuis

Je vakantiehuis verzekering vergelijken en afsluiten

Als trotse eigenaar van een vakantiehuis wil je natuurlijk dat deze goed verzekerd is.

Bereken de premie

All-risk dekking.

Verhuur mogelijk.

Hulp van onze experts.

De dekking van je vakantiewoning verzekering

Basisverzekering

 • Brand
 • Blikseminslag
 • Inbraaj
 • Diefstal
 • Stormschade
 • Glasdekking
 • Aansprakelijkheid
 • Inboedel
 • Verhuur
 • Aangebouw/bijgebouw

All-Risk

 • Brand
 • Blikseminslag
 • Inbraaj
 • Diefstal
 • Stormschade
 • Glasdekking
 • Aansprakelijkheid
 • Inboedel
 • Verhuur
 • Aangebouw/bijgebouw

Alles over de vakantiewoning verzekering

Als trotse eigenaar van een vakantiehuis wilt u natuurlijk dat deze goed verzekerd is. Een vakantiehuis is vaak voor langere tijd niet bewoond, omdat er alleen gebruik van wordt gemaakt voor korte periodes of in een bepaald seizoen.

Daarom is het verstandig om een vakantiehuis goed te verzekeren tegen bijvoorbeeld inbraak, diefstal en extreme weersomstandigheden. Heeft u een vakantiehuis in het buitenland? Dan gaat het verzekeren iets anders in zijn werk.

Op Alpina.nl kunnen we u helpen met het verzekeren van uw vakantiehuis!

Waarom een vakantiehuis verzekeren?

Een vakantiehuis is voor veel mensen een tweede woning. Een plek om er lekker even tussen uit te gaan en te genieten van een andere omgeving. Een kostbaar bezit, waar mooie herinneringen liggen. Een vakantiehuis is dus net zo belangrijk om goed te verzekeren als een woonhuis. Stel dat uw vakantiehuis door een storm ernstig beschadigd raakt. Niet alleen bent u dan alleen een kostbaar bezit kwijt, u zit ook nog eens met hoge financiële kosten. Denk hierbij aan het opruimen van de restanten van de woning, het herbouwen en het vervangen van alle spullen. Deze kosten lopen al snel in de (tien)duizenden euro’s.

Waar moet ik op letten bij het verzekeren van een vakantiehuis?

Houd er wel rekening mee dat de verzekeraar een aantal voorwaarden stelt aan de verzekering voor een vakantiewoning. Dit zijn bijvoorbeeld voorwaarden omtrent verhuur en bezetting van de woning. Zo geldt tijdens periodes van langdurige leegstand vaak maar een beperkt dekking. Dat betekent dat u gedurende die periode bijvoorbeeld niet verzekerd bent bij inbraak of schade. Controleer dit daarom altijd goed in de voorwaarden van de verzekeraar.

Ook voor het verhuur van een vakantiehuis gelden andere voorwaarden. Hierbij is onder andere het aantal dagen per jaar dat u de woning verhuurd van belang. Bij de meeste verzekeraars mag u een vakantiehuis voor maximaal 6 maanden per jaar verhuren. Dit kan per verzekeraar verschillen, dus controleer dit altijd even in de polisvoorwaarden. Bij sommige verzekeraars valt verhuur onder de basisdekking en bij anderen kunt u hiervoor een aparte dekking afsluiten. Als u uw vakantiewoning meer dan 300 dagen per jaar verhuurt, moet u een zakelijke opstalverzekering afsluiten.

Hoe verzeker ik een vakantiehuis?

Een vakantiehuis kunt u verzekeren met een opstalverzekering. Hiermee zijn alle onroerende zaken gedekt, zoals bijvoorbeeld een ingebouwde keuken of badkamer. Maar als er brand ontstaat in uw vakantiehuis kan daarbij natuurlijk ook uw inboedel beschadigen. Hiervoor moet u een aparte inboedelverzekering afsluiten. Deze combinatie van verzekeringen noemen we ook wel een woonverzekering. Daarnaast kunt u de woonverzekering ook uitbreiden met een aansprakelijkheidsverzekeringrechtsbijstandverzekering en een doorlopende reisverzekering. Wanneer u deze verzekeringen samen afsluit noemen we dit een woonpakket. U hoeft dus niet alle verzekeringen los af te sluiten. Met een woonverzekering weet u zeker dat uw recreatiewoning volledig verzekerd is.

Een vakantiehuis is natuurlijk een ander soort type woning dan een normaal woonhuis. Vaak woont de eigenaar van het vakantiehuis er niet permanent. In sommige gevallen wordt de woning grotendeels verhuurt en wonen er het hele jaar door dus verschillende mensen in. Een vakantiehuis staat vaker leeg dan een normaal woonhuis en staat vaak niet in een woonwijk, waardoor er minder goed toezicht is. Als deze factoren bij elkaar zorgen ervoor dat het verzekeren van een vakantiehuis een groter risico vormt voor een verzekeraar dan het verzekeren van een woonhuis. Daarom kunt u niet bij elke verzekeraar uw vakantiehuis verzekeren. Gelukkig zijn er nog genoeg verzekeraars waar u wel uw vakantiewoning kunt verzekeren.

Wat is er gedekt op een vakantiehuisverzekering?

Wat er gedekt is met een opstalverzekering voor uw vakantiehuis is afhankelijk van de dekking die u kiest. Met de standaard dekking van een opstalverzekering is uw recreatiewoning verzekerd bij brandinbraakvandalisme en schade door weersomstandigheden, zoals stormhagel en bliksem. Als u kiest voor een allrisk dekking bent u ook verzekerd bij plotselinge, onvoorziene gebeurtenissen. Dit omvat bijvoorbeeld schade aan uw recreatiewoning door vallen, stoten of botsen.

Wat kost het om een vakantiehuis te verzekeren?

De kosten voor het verzekeren van een vakantiehuis zijn afhankelijk van een aantal factoren:

 • Het type vakantiewoning
 • De bouwaard van de woning
 • De herbouwwaarde
 • De gewenste dekking
 • Het eigen risico
 • De woonplaats/regio

Hoe kan ik een vakantiehuis in het buitenland verzekeren?

Het verzekeren van een vakantiehuis in het buitenland gaat iets lastiger dan wanneer de woning in Nederland staat. Bij een enkele verzekeraar kunt u een vakantiewoning in het buitenland verzekeren. Veel verzekeraars beperken zich tot Nederland, België en Duitsland. Wanneer u een vakantiehuis in een ander land heeft, kunt u maar bij een beperkt aantal verzekeraars terecht. Dit zijn veelal verzekeraars die zich specialiseren in het verzekeren van vakantiehuizen. Soms kunt u wel bij een verzekeraar in het desbetreffende land terecht.

Direct uw vakantiehuis verzekeren via Alpina!

Via Alpina kunt u een opstalverzekering voor uw vakantiehuis afsluiten. U vult eerst een aantal persoonsgegevens en gegevens over uw woning in, in onze online vergelijkingstool. In deze stap kunt u ook aangeven om wat voor woning het gaat, in dit geval dus een vakantiehuis/recreatiewoning. Hierna kunt u de gewenste dekking kiezen. Vervolgens krijgt u een overzicht van alle verzekeraars die een verzekering, passend bij uw vakantiewoning, aanbieden. U krijgt niet alleen een overzicht van alle premies, maar ook van de bijbehorende polisvoorwaarden. Bekijk ook deze goed, want er kunnen per verzekeraar soms grote verschillen inzitten.

Heeft u nog vragen over het verzekeren van uw vakantiehuis? Neem dan vooral contact met ons op! Wij zijn maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 18.00 telefonisch bereikbaar op 088 – 688 3700. U kunt ons natuurlijk ook een bericht sturen via de chat, WhatsApp of Messenger. In dat geval beantwoorden we uw vraag zo snel mogelijk tijdens kantooruren.

vakantiewoning huis in bos

Vakantiehuis verzekeren bij Eerdmans

Alpina brengt zijn verzekeringen voor vakantiehuizen onder bij de Eerdmans, ook onderdeel van de Alpina group. Eerdmans is al meer dan 50 jaar de specialist op het gebied van bootverzekeringen en verzekeringen voor vakantiehuizen.

Al meer dan 110 jaar helder, transparant & eerlijk advies

Met kennis van elke branche en veel know how verzorgen we helder, transparant & eerlijk advies.
8.3
Op basis van 3696 beoordelingen 93% beveelt ons aan.

Wij pluizen de kleine lettertjes voor je uit

“Het vergelijken van een verzekering loont bijna altijd. Het kan zijn dat de premies zijn verhoogd of dat jouw persoonlijke situatie is veranderd. Daarom raden wij aan om elk jaar een vergelijking te maken voor je verzekering.”

foto Laura van Maarschalkerweerd

Laura van Maarschalkerweerd - Expert verzekeringen

Meer dan 10 jaar ervaring verzekeringen

Achtergrond expert foto Laura van Maarschalkerweerd
Achtergrond afbeelding

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op