800.000+ klanten
92% beveelt ons aan
28 vestigingen
Gezin rijdend in een camper
Home Camperverzekering

Camperverzekering bereken en afsluiten

Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.
In twee minuten geregeld

Inclusief groene kaart

Overname korting 1e auto

Uitlenen toegestaan

Al meer dan 110 jaar helder, transparant & eerlijk advies

Voor meer dan 800.000 klanten verzorgen we helder, transparant & eerlijk advies.
8.3
Op basis van 3696 beoordelingen 93% beveelt ons aan.

Wij pluizen de kleine lettertjes voor je uit

“Het vergelijken van een camperverzekering loont bijna altijd. Het kan zijn dat de premies zijn verhoogd of dat jouw persoonlijke situatie is veranderd. Daarom raden wij aan om elk jaar een vergelijking te maken voor je camperverzekering.”

LinkedIn logo
foto Laura van Maarschalkerweerd

Laurao - Expert verzekeringen

Al jaren expert in verzekeringen

Achtergrond expert foto Laura van Maarschalkerweerd
Achtergrond afbeelding

De dekkingen van je camperverzekering

WA (verplicht)

 • Gratis verhaalservice
 • Schade aan anderen
 • Diefstal,joyriding en vermissing
 • Schade door brand of natuurrampen
 • Eigen schade door een aanrijding

WA beperkt casco

 • Gratis verhaalservice
 • Schade aan anderen
 • Diefstal,joyriding en vermissing
 • Schade door brand of natuurrampen
 • Eigen schade door een aanrijding

All-Risk (WA+Casco)

 • Gratis verhaalservice
 • Schade aan anderen
 • Diefstal,joyriding en vermissing
 • Schade door brand of natuurrampen
 • Eigen schade door een aanrijding

Alles over camperverzekering

Met een camper gaat het niet alleen om de bestemming, maar ook om de reis. Want met een camper kom je op de mooiste plekjes, maar de weg er naartoe is vaak al even adembenemend. Zodra je op de plaats van bestemming aankomt, zet je je camper neer en kun je direct gaan genieten van je vakantie. Heerlijk! Zo’n fijn voertuig verdient een goede verzekering. Ben jij op zoek naar een camperverzekering? Dan heb je misschien wel ontdekt dat het niet de goedkoopste verzekeringen zijn. Door aanbieders te vergelijken sluit je echter de beste én goedkoopste verzekering af voor je camper. Om je een handje te helpen hebben we op Alpina.nl een handige online tool ontwikkeld waarmee je eenvoudig verschillende camperverzekeringen met elkaar kunt vergelijken. Zodra je jouw camperverzekering hebt gevonden kun je deze direct online afsluiten. Zo kun je straks zorgeloos op vakantie met je camper!

Is een camperverzekering verplicht?

Ja, een camperverzekering is verplicht. Een camper is namelijk een gemotoriseerd voertuig. In Nederland ben je verplicht om voor ieder gemotoriseerd voertuig minimaal een WA-dekking af te sluiten. Met een WA camperverzekering ben je verzekerd voor schade die je een ander toebrengt met je camper. In het gunstigste geval gaat het om blikschade, maar er kan ook sprake zijn van letselschade. Na een zwaar ongeval, waarbij een of meerdere personen gewond raken, kunnen de kosten in de duizenden euro’s lopen. Om te voorkomen dat je dit niet kunt betalen en de slachtoffers dus geen financiële compensatie krijgen, is een camperverzekering verplicht.

Dekkingen camperverzekering

Wettelijke aansprakelijkheid (WA)

Dit is de basisdekking en goedkoopste dekking bij een camperverzekering. De schade die je met je camper veroorzaakt aan derden wordt vergoed, maar niet de schade aan je eigen camper.

Lees verder

Beperkt casco (WA plus of WA+)

Naast de WA-dekking wordt nu ook de schade aan je camper vergoed bij onder andere brand, diefstal, storm en ruitbreuk op een camperverzekering. Schade aan je eigen camper die je zelf hebt veroorzaakt (door bijvoorbeeld een aanrijding) wordt niet vergoed.

Lees verder

Volledig casco (all risk)

Dit is de meest uitgebreide dekking bij een camperverzekering. Alles wat onder beperkt casco valt wordt vergoed, maar nu wordt ook alle schade aan je eigen camper vergoed.

Lees verder

Aanvullende dekkingen camperverzekering

Verhaalsrechtsbijstand

Voor schade aangericht door anderen kun je de verantwoordelijke aansprakelijk stellen. Als je camper all risk verzekerd is, doet de verzekeraar dat voor jou. Bij de WA en de WA beperkt casco doe je dat zelf. Je kunt gebruik maken van de gratis service van 112schade.nl. Met de verhaalsrechtsbijstand heb je ook recht op juridische bijstand. Dat kan handig zijn bij juridische issues met de tegenpartij.

Schade-inzittenden verzekeringen

Door een ongeval kunnen jouw passagiers ook schade oplopen. Het kan materiële schade of letselschade zijn. De hoogte van de materiële schade is vaak nog wel te overzien. Dat geldt voor de letselschade zeker niet. De zorgverzekeraar van de passagiers neemt de medische kosten voor haar rekening, maar de financiële schade kan veel groter zijn. Bij blijvende invaliditeit kan de schade in de honderdduizenden euro’s lopen. De schade-inzittendenverzekering betaalt maximaal €400.000 uit bij een ongeval. De bestuurder van de camper krijgt ook een uitkering bij schade. Uiteraard kun je de schade aan de camper niet claimen op deze aanvullende verzekering.

Wat kost een camperverzekering?

De kosten van een camperverzekering zijn afhankelijk van de volgende factoren:

 • Je woonplaats
 • Het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd
 • De waarde van de camper
 • Het gewicht van de camper
 • De gewenste dekking van de camperverzekering

Goedkope camperverzekering

Voor campers is er een speciale goedkope camperverzekering. Wanneer je op vakantie gaat, wil je dat alles goed geregeld is zodat je zorgeloos op pad kunt. Voor welke dekking je ook kiest, met de goedkope camperverzekering van Alpina.nl ga je altijd goed verzekerd op reis.
De camperverzekering wijkt af van een normale autoverzekering. Een van de verschillen is dat deze verzekering over het algemeen goedkoper is dan een autoverzekering omdat je minder rijdt met een camper dan met een auto. Hierdoor loopt de verzekeringsmaatschappij minder risico en kan de premie van de verzekering omlaag. Is je camper al wat ouder? Dan is een WA-dekking misschien al voldoende. Hiermee bespaar je weer op de premie. Daarnaast is het goed om verschillende aanbieders te vergelijken, zodat je eenvoudig de goedkoopste verzekering vind. Elke verzekeraar hanteert namelijk weer een andere premies.

Wat is de beste camperverzekering?

De beste camperverzekering is afhankelijk van je persoonlijke situatie en behoeften. Er zijn verschillende verzekeringsmaatschappijen die camperverzekeringen aanbieden, dus het is belangrijk om de verschillende opties te vergelijken om de beste verzekering voor jou te vinden. Kijk naar de dekking, de kosten en de extra’s die worden aangeboden bij elke verzekering. Als je bijvoorbeeld veel reist, is het misschien verstandig om een verzekering te kiezen met een breed dekkingsgebied. Als je een kleiner budget hebt, kun je kiezen voor een verzekering met een lagere premie. Het is belangrijk om alle opties te vergelijken om de beste camperverzekering te vinden die bij je past.

Schadevrije jaren bij een camperverzekering

Schadevrije jaren maken een camperverzekering beter betaalbaar. Ze geven namelijk recht op een korting op de premie. Door een verzekering op je naam te zetten, bouw je schadevrije jaren op. Gedurende het verzekeringsjaar geen schade claimen op de camperverzekering, geeft je recht op één schadevrij jaar. Door te claimen verlies je juist weer schadevrije jaren.

Camper en wegenbelasting

Wanneer je met je camper op pad gaat, moet je wegenbelasting betalen. Is je camper 40 jaar of ouder? Dan betaal je geen wegenbelasting. De hoogte van de wegenbelasting is afhankelijk van het gewicht van je camper, je woonplaats en het soort brandstof. Vaak worden campers maar enkele weken per jaar gebruikt en geldt er een gunstiger tarief dan voor personenauto’s.

Zelfbouwcampers en een camperverzekering

Heb je een zelfbouwcamper? Ook dan is het ook mogelijk om deze via ons te verzekeren op een camperverzekering. In de meeste gevallen zonder aanvullend inspectierapport. Is je zelfbouwcamper ingericht als kampeerauto en ook als zodanig gekeurd bij de RDW? Dan is het geen enkel probleem om deze als camper te laten verzekeren. Bereken online eenvoudig de premie voor een zelfbouwcamper.

De inventaris van je camper verzekeren

De verzekering voor de camper biedt geen dekking voor schade ontstaan aan de inventaris. Dit is namelijk geen onderdeel van de camper, dus voor de motorrijtuigenverzekering uitgesloten. Een volledig ingerichte camper vertegenwoordigt toch een hoge waarde aan inventaris. Je kunt de inventaris meeverzekeren tot maximaal €10.000. Ongeacht de gekozen dekking voor de camper, wordt er bij inbraak een vergoeding gegeven voor de gestolen inventaris. Tenminste, als je het aanvullend verzekerd hebt.

Camperverzekering inclusief groene kaart

Onze camperverzekering is altijd inclusief de groene kaart. De groene kaart werd voornamelijk gebruikt bij grenscontroles om aan te tonen dat je camper was verzekerd. Doorgaans heb je de groene kaart niet meer nodig, omdat instanties binnen de EU-landen sinds 2003 hiervoor het kenteken(bewijs) van je camper gebruiken. Heb je een verzekering lopen maar bent je je groene kaart kwijt? Dan kun je deze kosteloos aanvragen.

Camperverzekering vergelijken

Op Alpina.nl kun je eenvoudig een camperverzekering online vergelijken. Met onze online vergelijkingstool krijg je binnen een paar klikken al te zien welke maatschappij voor jou het beste aanbod heeft. Je hebt alleen het kenteken of merk en type van je camper, je opbouwde schadevrije jaren, je geboortedatum en je postcode nodig. Na het invullen van deze gegevens tonen wij je een overzicht van de goedkoopste camperverzekeringen. Kijk bij het vergelijken niet alleen naar de premie, maar ook naar de dekking en voorwaarden. Zo weet je zeker dat je straks goed verzekerd bent op reis. Kies de verzekering die het beste bij je wensen past en sluit hem direct online af.

Snel en eenvoudig je camper verzekeren

Op Alpina.nl kun je eenvoudig een camperverzekering afsluiten. Wil je lekker onbezorgd op vakantie? Vergeet dan niet om ook eens te kijken naar ons doorlopende reisverzekering.

Heb je nog vragen over het verzekeren van je camper? Of heb je hulp nodig bij het afsluiten? Neem dan vooral contact met ons op! Wij zijn maandag tot en met vrijdag va 08.00 tot 18.00 telefonisch bereikbaar op 088 – 688 3700. Je kunt ons ook een bericht sturen via de chat, WhatsApp of Messenger.

Hieronder hebben we de meestgestelde vragen over een camperverzekering voor je op een rijtje gezet. Misschien staat jouw vraag er al tussen!

Veelgestelde vragen over een camperverzekering

Hoe kan ik een camperverzekering afsluiten?

Een camperverzekering afsluiten doe je door de volgende gegevens in te vullen in de berekenmodule van Alpina:

 1. Wat zijn de eigenschappen van de camper
 2. Hoe wil je de camper verzekeren
 3. Extra informatie o.a. het bezit van taxatierapport, kilometers p.j. en schadevrije jaren
 4. Sluit je camperverzekering af.

Ben ik verplicht om gordels te hebben in een camper?

Op het kentekenbewijs van een nieuwere camper staat hoeveel zitplaatsen deze heeft. Deze plaatsen zijn voorzien van gordels. In dat geval is de regel: zitplaatsen met gordels mogen gebruikt worden tijdens het rijden, andere plaatsen niet. Lees verder 

Heb ik een groene kaart nodig als ik naar het buitenland ga?

De camperverzekering is van kracht in die landen waarvoor de groene kaart is afgegeven. Dat houdt in dat de landen die achterop de groene kaart NIET zijn doorgehaald, wel verzekerd zijn. Lees verder

Is er een eigen risico voor een camperverzekering?

Bij een WA-extra of All risk dekking is er meestal sprake van een eigen risico. Dit is echter afhankelijk van de verzekeraar.

Kun je een camper tijdelijk verzekeren?

Wanneer je een camper tijdelijk wilt verzekeren zijn er twee opties:

 1. Je sluit een reguliere verzekering af voor je camper. Wil je de camper niet meer verzekering dan kan je de verzekering schorsen. Hiervoor moet je wel het kenteken schorsen bij het RDW en de camper moet van de openbare weg af.
 2. Sluit een tijdelijke verzekering af via onze website. Dit is een tijdelijke verzekering indien je de camper gaat exporteren naar het buitenland.

Bij de meeste camperverzekering heeft de maatschappij rekening gehouden met het feit dat je niet het hele jaar gaat rijden met de camper. Daarom is de premie in verhouding goedkoper dan een verzekering voor een personenauto.

Is mijn camper verzekerd als ik hem uitleen?

Ja, de camper is verzekerd wanneer je deze uitleent, maar alleen wanneer dit geen zakelijk karakter heeft. Leen je de camper uit aan bijvoorbeeld een familielid of een kennis is dit geen enkel probleem. Je moet er alleen wel rekening mee houden dat de persoon aan wie je de camper uitleent ook schade kan veroorzaken. Dit kan gevolg hebben voor je eigen risico en eventueel opgebouwde schadevrije jaren. Dus wees als voorzichtig met het uitlenen van je camper.

Verhuur je je camper? Dan geef je dit aan bij het afsluiten van de verzekering. De verzekeraar zal een extra vergoeding vragen voor de verhuur van de camper. Het is belangrijk om de voorwaarden van de verzekering te lezen om te weten of de verzekering dekking biedt voor het verhuren van de camper. Als je je camper verhuurt, is het ook belangrijk om een alarmcentrale in te schakelen om je camper te beschermen tegen diefstal.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op