800.000+ klanten
92% beveelt ons aan
28 vestigingen
rechtsbijstandverzekering waarom nodig
Home Rechtsbijstandverzekering

Rechtsbijstandverzekering

Hoge pakketkorting mogelijk

Geen eigen risico

Hele gezin verzekerd

Hulp van onze experts

Al meer dan 110 jaar helder, transparant & eerlijk advies

Voor meer dan 800.000 klanten verzorgen we helder, transparant & eerlijk advies.
8.3
Op basis van 3696 beoordelingen 93% beveelt ons aan.

Wij pluizen de kleine lettertjes voor je uit

“Het vergelijken van een rechtsbijstandverzekering loont bijna altijd. Het kan zijn dat de premies zijn verhoogd of dat jouw persoonlijke situatie is veranderd. Daarom raden wij aan om elk jaar een vergelijking te maken voor je rechtsbijstandverzekering.”

foto Laura van Maarschalkerweerd

Laura - Expert schadeverzekeringen

Al jaren expert schadeverzekeringen

Achtergrond expert foto Laura van Maarschalkerweerd
Achtergrond afbeelding

Alles over rechtsbijstandverzekering

Een rechtsbijstandverzekering lijkt misschien een overbodige luxe, maar in de praktijk is deze vaak erg handig en misschien zelfs onmisbaar. In het dagelijks leven kunnen allerlei geschillen ontstaan. U wordt bijvoorbeeld aangereden op de fiets, heeft een conflict met de buren over de erfafscheiding, bent het niet eens met uw ontslag of wordt door een winkel niet serieus genomen bij een klacht over een product dat gebreken vertoont. Met een rechtsbijstandverzekering hoeft u dit niet zelf op te lossen, maar kunt u het geschil bij uw verzekeraar melden. Deze neemt u de kwestie uit handen en onderneemt juridische stappen als dat nodig is.

Voordelen van een rechtsbijstandverzekering

Vaak heeft een rechtsbijstandverzekering geen prioriteit bij het afsluiten van verzekeringen. Toch kan het een fijne aanvulling zijn. Er zitten namelijk verschillende voordelen aan een rechtsbijstandverzekering:

 • Hoewel de jaarpremie vrij hoog ligt in vergelijking met andere verzekeringen, is dit niets in vergelijking met de kosten waar u mee te maken krijgt als u in een juridisch conflict terecht komt. Alleen als de kosten voor een advocaat zijn hoger dan de jaarlijkse verzekeringspremie.
 • Als u een rechtsbijstandverzekering afsluit, geldt de dekking niet alleen voor uzelf, maar voor al uw gezinsleden.
 • U kunt de rechtsbijstandverzekering helemaal zelf samenstelling. Door zelf te kiezen welke modules u afsluit, maakt u de verzekering op maat. Bovendien heeft u zo ook zo invloed op de kosten.

Verzekering vergelijken

Via Alpina.nl kunt u de verschillende verzekeraars, modules, premies en polisvoorwaarden eenvoudig vergelijken en de verzekering desgewenst direct afsluiten. Een rechtsbijstandverzekering is modulair opgebouwd. Het kan zijn dat verzekeraars bij bepaalde geschillen alleen dekking bieden in Nederland en niet in heel Europa. Let hier goed op bij het vergelijken van een rechtsbijstandverzekering. Heeft u nog vragen of heeft u graag dat er even iemand met u meekijkt?

Onze verzekeringsspecialisten helpen u graag! U kunt ons maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 18.00 bereiken op telefoonnummer 088 – 6883700.

Vrije advocaat keuze

Verzekeraars hebben eigen juristen en advocaten in dienst. Als u in een juridisch conflict terecht komt zullen zij u advocaat aanbieden die bij hun organisatie in dienst is. U bent echter niet verplicht om deze advocaat te kiezen. U mag met een rechtsbijstandverzekering altijd een eigen advocaat kiezen. Dit is het recht op vrije advocaatkeuze. Het recht op vrije advocaatkeuze geldt alleen als uw verzekeraar besluit om een juridische procedure te voeren. Bij een juridisch conflict is het inschakelen van een advocaat namelijk niet altijd verplicht. Of dit nodig is, hangt af van het soort conflict.

Verzekering voor de ZZP-er

Heeft u problemen met een leverancier? Of heeft u te maken met een langlopende debiteur die maar niet wil betalen? Dan wilt u wellicht juridische stappen ondernemen. Helaas is juridische hulp vrij duur. De kosten kunnen al gauw in de honderden, zo niet, duizenden euro’s lopen. Voor een zzp’er zijn dit al snel hoge uitgaven die u zich niet zomaar kunt veroorloven. Daarom is er de rechtsbijstandsverzekering voor een zzp-er. Met een dergelijke verzekering kunt u tot een bepaald bedrag de juridische hulp krijgen die u nodig heeft.

Verzekering nodig?

U verwacht waarschijnlijk niet dat u ooit een rechtsbijstandverzekering nodig heeft. Toch komt een juridisch conflict vaker voor dat u misschien denkt. Of het nodig is om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten is afhankelijk van uw persoonlijke situatie en uw financiële vermogen. Stel dat u in een juridisch conflict terecht komt, bent u dan in staat om de juridische kosten zelf te betalen? Kosten voor een advocaat kunnen hoog oplopen. Vaak is de jaarlijkse premie voor een rechtsbijstandverzekering een stuk minder dan de kosten die een advocaat per uur vraagt.

Goedkoopste rechtsbijstandverzekering

Een rechtsbijstandverzekering is niet de goedkoopste verzekering. Als u uitgebreid verzekerd wilt zijn kan de maandelijkse premie soms flink oplopen. Gelukkig kunt u de verzekering helemaal naar eigen wensen samenstellen. Wat voor u de goedkoopste rechtsbijstandverzekering is, hangt af van uw persoonlijke situatie en het aantal modules dat u afsluit. Uiteraard geldt dat hoe meer modules u afsluit, hoe duurder de verzekering wordt. Om u te helpen bij het vinden van de goedkoopste rechtsbijstandverzekering hebben wij een stappenplan voor u gemaakt.

Zakelijke rechtsbijstandverzekering

Een zakelijke rechtsbijstandverzekering voorziet u van juridische ondersteuning bij conflicten met bijvoorbeeld leveranciers of klanten, maar ook bij interne aangelegenheden zoals conflicten met uw personeel. Dergelijke juridische aangelegenheden kunnen vaak uitmonden in complexe en tijdrovende zaken waar veel ondernemers niet de tijd en/ of benodigde kennis voor hebben. Daarom is het raadzaam om een rechtsbijstandverzekering voor bedrijven af te sluiten. Zo weet u dat u bij eventuele conflicten kunt terugvallen op een juridisch specialist en zorgt deze dat u krijgt waar u recht op heeft.

Rechtsbijstandverzekering zonder wachttijd

Normaal gesproken kent een rechtsbijstandverzekering een wachttijd. Een aantal verzekeraars bieden tegenwoordig ook een rechtsbijstandverzekering zonder wachttijd aan. Na het afsluiten van de verzekering bent u dan direct verzekerd bij een conflict. Let wel goed op, want er zitten vaak een aantal voorwaarden aan verbonden. Zo is ook bij een rechtsbijstandverzekering die u direct kunt gebruiken, een lopend conflict uitgesloten. Het heeft dus alsnog geen zin om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten op de dag dat u bent ontslagen of in een conflict verwikkeld raakt met uw huisbaas.

Verzekering voor bedrijven

Een rechtsbijstandverzekering is er voor zowel particulieren als bedrijven. Voor bedrijven moet u wel een andere rechtsbijstandverzekering afsluiten, namelijk een zakelijke verzekering. De rechtsbijstandverzekering voor bedrijven zorgt ervoor dat u als ondernemer beschermt bent bij zakelijke conflicten. Bijvoorbeeld bij een conflict over een levering met een leverancier of een conflict met een debiteur. Juist als ondernemer heeft u te maken met veel verschillende stakeholders, waardoor een conflict soms in een klein hoekje zit. Met een zakelijke rechtsbijstandverzekering krijgt u juridische hulp en advies van specialisten bij een onverwacht conflict dat is ontstaan door het verrichten van activiteiten van uw bedrijf of beroep.

Rechtsbijstand in het buitenland

Sommige verzekeraars bieden, bij bepaalde geschillen, alleen dekking in Nederland en niet in heel Europa. Als u bij bepaalde geschillen ook dekking wilt in het buitenland is het belangrijk dat u hier goed op let bij het vergelijken. Veel geschillen zullen ook daadwerkelijk in Nederland plaatsvinden. Bijvoorbeeld geschillen omtrent werk en inkomen, zoals over een arbeidsovereenkomst en bij pensioenaanspraken. Het is belangrijk dat u bij het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering let op wat voor u de beste dekking is. Gaat u vaak naar het buitenland of heeft u een eigen woning in het buitenland? Let dan goed op de dekking in het buitenland.

Rechtsbijstand bij scheiding

Bij een scheiding is de dekking door de rechtsbijstandverzekering vaak beperkt. Dit heeft er mee te maken dat het een geschil betreft tussen twee verzekerden op dezelfde polis. Wanneer er dekking is, is dit vaak alleen voor mediation. Bij mediation worden u en uw partner geholpen door een onafhankelijke (derde) partij. Deze partij wordt de mediator genoemd. Hij of zij helpt bij het maken van afspraken en houdt rekening met zowel (de gevoelens van) u als uw partner. Het bedrag dat u maximaal kunt besteden vanuit uw rechtsbijstandverzekering, kunt u terugvinden in de polisvoorwaarden.

Veelgestelde vragen over rechtsbijstand

Wat is een rechtsbijstandverzekering?

Met een basis rechtsbijstandverzekering verzekert u de kosten van kleinere geschillen en verkeerszaken, evenals juridische en andere deskundige bemiddeling. Bij een conflict zal in eerste instantie een jurist van de rechtsbijstandsverzekeraar uw zaak behandelen. Als er door de verzekeraar een externe deskundige of advocaat ingeschakeld moet worden, dan valt dit ook onder de dekking, net als de kosten van een gerechtelijke procedure. Mocht u zelf worden gedagvaard, dan verleent de verzekering ook bijstand in deze strafzaak of civiele zaak. Met een rechtsbijstandverzekering hoeft u bij een geschil geen dure advocaat in te schakelen, waarvan het uurtarief vaak hoger is dan de jaarpremie van de rechtsbijstandverzekering.

Een rechtsbijstandverzekering is meestal modulair opgebouwd, zodat u deze op uw eigen wensen af kunt stemmen.

Waarom een verzekering afsluiten?

Niemand verwacht rechtsbijstand nodig te hebben. Toch komt het vaker voor dan u misschien denkt. Of het nodig is om een verzekering af te sluiten hangt af van uw persoonlijke situatie. Een conflict zit soms in een klein hoekje. Als u bijvoorbeeld een baan heeft, veel op de weg zit met de auto en een woning bezit, is de kans op een conflict groter dan wanneer u gepensioneerd bent en veel thuis zit. Helaas valt een juridisch conflict niet altijd te voorkomen. Het oplossen van een juridisch conflict is soms erg complex en kan ook behoorlijk in de kosten lopen. U kan te maken krijgen met proceskosten, advocaatkosten en kosten van onafhankelijke deskundigen. Ook voor een ondernemer kan een rechtsbijstandverzekering handig zijn. Hiervoor bestaat een speciale zakelijke rechtsbijstandverzekering.

Uit welke dekkingen kan ik kiezen?

De dekking van een rechtsbijstandverzekering is altijd modulair opgebouwd. Er zijn in totaal vier modules, namelijk Consument & Wonen, Inkomen, Verkeer en Fiscaal Recht & Vermogen. Bent u voor uw werk veel onderweg? Dan kunt u bijvoorbeeld overwegen om de module Verkeer aan te zetten. Bij het bepalen van de juiste modules kunt u ook kijken naar de verzekeringen die u al heeft lopen. Heeft u rechtsbijstand al meeverzekerd bij uw autoverzekering? Dan hoeft u de module Verkeer niet aan te zetten. Zo kiest u zelf welke modules u afsluit  en bent u niet per ongeluk dubbel verzekerd. Wij lichtten de vier modules hieronder even voor u toe:

Module Verkeer

De module Verkeer zorgt ervoor dat u en uw gezin wereldwijd altijd verzekerd zijn van juridische bijstand, in alle verkeerssituaties. U bent dus niet alleen verzekerd met de auto, maar ook als (brom)fietser of voetganger. Zodra er zich een ongeval in het verkeer voordoet, kunt u de schade bij ons melden. Wij nemen dan contact op met uw rechtsbijstandsverzekeraar, die de kwestie volledig uit handen neemt en alles in het werk stelt om uw schade te verhalen, zelfs als hiervoor een juridische procedure noodzakelijk is.

Module Consument en Wonen

Met de module Consument en Wonen bent u met het hele gezin binnen de Europese Unie verzekerd van rechtshulp bij uiteenlopende consumentenzaken, zoals aankopen (winkel of online) en problemen met een leverancier van energie, telefoon of internet. Is er schade toegebracht aan uw woning (in Nederland), of zijn er geschillen omtrent uw woning (zoals koop/verkoop/huur/onderhoud/verbouwing)? Deze zijn ook verzekerd op de rechtsbijstandverzekering. Evenals geschillen met de buren of de familie. Echtscheiding is op de meeste polissen uitgesloten, omdat dit een geschil betreft tussen 2 verzekerden op dezelfde polis. In sommige gevallen is er wel aanvullend een verzekering voor mediation (een vorm van bemiddeling buiten rechte) af te sluiten.

Module Inkomen

De module Inkomen biedt het hele gezin juridische bijstand bij geschillen omtrent onder andere de arbeidsovereenkomst, een sociale verzekeringsuitkering/voorziening of bij pensioenaanspraken. Wordt u bijvoorbeeld gedwongen ontslagen, of staat de hoogte van uw uitkering ter discussie, dan kan uw rechtsbijstandverzekering juridische bijstand verlenen.

Module Fiscaal en Vermogen

De module Fiscaal en Vermogen biedt het hele gezin dekking in Nederland bij geschillen met bijvoorbeeld de Belastingdienst of bij een effectentransactie. Ook geschillen met betrekking tot uw tweede woning zijn gedekt, mits deze in Nederland of de Europese Unie staat.

Waar op letten bij het afsluiten van een verzekering voor rechtsbijstand?

Als u overweegt een rechtsbijstandsverzekering af te sluiten, is het goed om stil te staan bij een aantal punten:

 1. Is de noodzaak er om een rechtsbijstandsverzekering af te sluiten? Voor kleine geschillen loont het niet om jarenlang premie te betalen;
 2. Overlap: bekijk goed of u via een andere verzekering al dan niet overlap heeft, dit kan geld besparen;
 3. Dekking: kijk goed naar de dekkingen en de verschillende modules die u nodig denkt te hebben. Dit kan in de premie schelen die u gaat betalen;
 4. Verzekerden: bij de meeste verzekeraars verzekert u uw gezin (als zij bij u inwonen) ook mee;
 5. Wachttermijn: bij sommige verzekeraars geldt een wachttermijn na het afsluiten van een verzekering. Ook kan het zijn dat zij geschillen niet in behandeling nemen als het geschil voor het afsluiten van de verzekering al is begonnen;
 6. Verzekerd bedrag: tot welk bedrag bent u verzekerd? Vaak hebben verzekeraars een maximaal verzekerd bedrag. Als u boven dit bedrag uitkomt, kan het zijn dat u extra dient te betalen;
 7. Opzeggen: kijk altijd bij uw verzekeraar hoe u kunt opzeggen;
 8. Vergelijken: vergelijk verschillende verzekeraars goed met elkaar. Dit kan u geld schelen en u sluit op die manier een goed passende verzekering af.

Wanneer een rechtsbijstandverzekering afsluiten?

Wanneer u een rechtsbijstandverzekering afsluit, heeft in veel gevallen een wachttijd. Dit houdt in dat u niet direct een beroep kunt doen op uw rechtsbijstand. Stel u sluit op 1 juli een verzekering af en u krijgt eind augustus een vervelend conflict met uw werkgever. In de voorwaarden van uw verzekering staat echter dat er een wachttijd is van zes maanden op het gebied van arbeidsrecht. U kunt dan nog geen beroep doen op uw verzekering omdat uw in de wachttijd zit. Meestal is de wachttijd van een rechtsbijstandverzekering zo’n drie tot zes maanden na afsluiten. Dit verschilt overigens per verzekeraar, maar ook per dekking.  Er zijn ook verzekeraars die geen wachttijd hanteren bij de rechtsbijstandverzekering.

Wat kost een rechtsbijstandverzekering?

De kosten van een verzekering zijn afhankelijk van een aantal factoren:

 • De dekking
 • Uw gezinssamenstelling
 • Het eigen risico
 • De maximale dekking voor externe kosten

De hoogte van de verzekeringspremie wordt onder andere beïnvloed door uw gezinssamenstelling. Bent u alleenstaand zonder kinderen? Dan betaalt u bij de meeste verzekeraars minder premie voor uw rechtsbijstandverzekering dan een gezin met kinderen. Door bij het afsluiten van de verzekering uw gezinssamenstelling op te geven is iedereen binnen het gezin meeverzekerd, zelfs uitwonende kinderen of inwonende (schoon)ouders.

Daarnaast zijn de kosten afhankelijk van het eigen risico dat u afsluit. Hoe hoger het eigen risico, hoe minder premie u per maand betaalt. Tenslotte kiest u een maximale dekking voor de externe kosten. Bij een juridisch conflict kunnen advocaatkosten komen kijken. Veel verzekeraars hebben een limiet aan de vergoeding van externe kosten. Als u een eigen advocaat wil inschakelen vergoedt de verzekeraar dus maar tot een bepaald bedrag. Als u dit bedrag wil verhogen betaalt u een hogere premie per maand.

Wat valt er onder een verzekering?

Wat er allemaal onder een rechtsbijstandverzekering valt, is afhankelijk van de modules die u afsluit. U kiest dus zelf waar u allemaal voor verzekerd wilt zijn. Daarnaast is het natuurlijk van belang welke personen er allemaal onder de dekking van uw rechtsbijstandverzekering vallen. Als u een verzekering afsluit, geeft u uw gezinssituatie door. Zodra de verzekering is afgesloten is uw hele gezin verzekerd van rechtsbijstand. Onder het gezin vallen niet alleen partner en inwonende kinderen, maar ook:

 • Uitwonende kinderen, bijvoorbeeld vanwege studie
 • Inwonende ouders of schoonouders
 • Inwonend personeel, zoals een au-pair of huidhoudster

Heeft u al een verzekering afgesloten, maar verandert uw gezinssituatie? Bijvoorbeeld omdat u gaat trouwen, gaat scheiden of een kind krijgt? Geef dit dan altijd door aan uw verzekeraar.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op