800.000+ klanten
92% beveelt ons aan
28 vestigingen
Boot op water
Home bootverzekering

Je bootverzekering online afsluiten

Met een goede bootverzekering kun je altijd veilig het water op!

Bereken premie

40% no-claim korting

Geen terugval bij schade

Eigen gebrek meeverzekerd

Al meer dan 110 jaar helder, transparant & eerlijk advies

Voor meer dan 800.000 klanten verzorgen we helder, transparant & eerlijk advies.
8.3
Op basis van 3696 beoordelingen 93% beveelt ons aan.

Wij pluizen de kleine lettertjes voor je uit

“Het vergelijken van een bootverzekering loont bijna altijd. Het kan zijn dat de premies zijn verhoogd of dat jouw persoonlijke situatie is veranderd. Daarom raden wij aan om elk jaar een vergelijking te maken voor je bootverzekering.”

foto Laura van Maarschalkerweerd

Laura - Expert verzekeringen

Al jaren expert verzekeringen

Achtergrond expert foto Laura van Maarschalkerweerd
Achtergrond afbeelding

Dekkingen bij de bootverzekering

WA

 • Schade aan anderen
 • Brand, zelfontbranding, ontploffing en joyvaren
 • Storm en hagel
 • Inboedel
 • Trailer + volgboot
 • Andere schade van buitenaf

WA + Beperkt casco

 • Schade aan anderen
 • Brand, zelfontbranding, ontploffing en joyvaren
 • Storm en hagel
 • Inboedel
 • Trailer + volgboot
 • Andere schade van buitenaf

WA + Volledig casco

 • Schade aan anderen
 • Brand, zelfontbranding, ontploffing en joyvaren
 • Storm en hagel
 • Inboedel
 • Trailer + volgboot
 • Andere schade van buitenaf

Alles over een bootverzekering

Ben je trotse bezitter van een zeilboot, sloep of motorjacht? Dan ben je waarschijnlijk op deze pagina terecht gekomen om je te oriënteren op een bootverzekering. Je kiest zelf welke dekking je wilt afsluiten. Met een goede bootverzekering kun je altijd veilig het water op!

Bootverzekering vergelijken

Voor het vinden van de beste bootverzekering is het belangrijk dat je verzekeringen met elkaar vergelijkt. Zo vind je de bootverzekering die het beste bij jouw persoonlijke situatie past. Bij het vergelijken van bootverzekeringen moet je letten op twee zaken: de dekking die je wilt en het vaargebied waar je gaat varen met de boot. Wil je alleen een basisdekking of kies je voor de uitgebreidste verzekering? Ben je van plan alleen in Nederland te gaan varen, of wil je ook graag met de boot naar het buitenland? Dit heeft allemaal invloed op de hoogte van de premie.

Voordelen van een bootverzekering

 • Je kiest zelf welke dekking je wenst op de bootverzekering en kunt deze zelf samenstellen.
 • Wij vergelijken niet alleen op prijs, maar ook op kwaliteit van de aanbieders. Tijdens het vergelijken van de verzekeringen kun je per aanbieder de details bekijken en zo meerdere verzekeringen met elkaar vergelijken.
 • Een geschikte bootverzekering gevonden? Op Alpina.nl kun je de verzekering direct online aanvragen. Na het invoeren van een aantal gegevens over de boot en het beantwoorden van een aantal vragen zie je direct of de verzekeringsaanvraag is goedgekeurd.
 • Als je een bootverzekering afsluit via Alpina.nl heb je altijd 14 dagen bedenktijd. Dit houdt in dat je binnen 14 dagen je bootverzekering kunt opzeggen. Je kunt dan je betaalde premie terugkrijgen, tenzij je natuurlijk schade hebt geclaimd.
 • Bij Alpina vinden we persoonlijk contact belangrijk. Onze deskundige medewerkers staan voor je klaar om te helpen wanneer dit nodig is. Je kunt ons van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 18.00 uur bereiken op telefoonnummer 088-6883700.

Welke dekkingen zijn er?

Er zijn drie dekkingsvormen voor je bootverzekering, namelijk:

WA-verzekering

Met een WA dekking is de boot verzekerd voor schade die je aan boten van anderen toebrengt. Vaar je per ongeluk tegen een andere boot aan en is die boot daardoor beschadigd? Wanneer je WA verzekerd bent, krijg je deze schade vergoed door de verzekeraar. Anders draai je zelf voor de kosten op. Is je eigen boot ook beschadigd? Dit wordt met alleen een WA-verzekering helaas niet vergoed. Om deze schade vergoed te krijgen, heb je een allrisk bootverzekering nodig.

WA beperkt casco

De WA beperkt casco dekking wordt ook wel een WA+-dekking genoemd. Hiermee verzeker je de boot ook voor schade door brand, zelfontbranding, ontploffing, joyvaren, storm en hagel. Bovendien ben je ook verzekerd voor schade aan de inboedel van de boot.

Allrisk/WA volledig casco

Dit is de meest complete dekkingsvorm. Met een allrisk verzekering ben je, naast bovengenoemde schades, ook verzekerd voor schade aan het eigen vaartuig, ook als je dit zelf veroorzaakt hebt. Ben je bijvoorbeeld bij het aanmeren van de boot tegen de kade gebotst? Dan dekt een allrisk verzekering de reparatiekosten aan de boot.

Wat kost een bootverzekering?

Wat een bootverzekering kost, is moeilijk te zeggen. De kosten van een bootverzekering verschillen namelijk per boot. We raden je aan om via onze berekenmodule een berekening te maken. Na het invullen van een aantal gegevens krijg je direct de mogelijke verzekeringen te zien die geschikt zijn voor een boot. Deze verzekeringen kun je gemakkelijk met elkaar vergelijken. Zo zie je direct wat een bootverzekering voor je boot kost en kun je kiezen tussen de verschillende dekkingsvormen. Over het algemeen is de WA-verzekering het goedkoopst, maar daarmee heb je ook de minimale dekking. De factoren die bepalen wat een verzekering voor je boot kost, worden hieronder vermeld.

Wat zijn kostenbepalende factoren?

De premie van een bootverzekering wordt bepaald aan de hand van een aantal factoren. Hieronder worden deze kostenbepalende factoren besproken en kort toegelicht.

Het type boot

Hierbij wordt er gekeken naar het type boot (bijvoorbeeld een jacht of een sloep), het bouwjaar, de lengte van de boot en de dagwaarde van de boot.

De motor

Er zijn verschillende motoren voor een boot en er zit verschil in het risico voor de verzekeraar bij sommige motoren. Er wordt bijvoorbeeld gekeken of het een ingebouwde motor of een buitenboord motor is. Ook wil de verzekeraar weten welke brandstof er gebruikt wordt en wat het totale vermogen is van de motor.

Dekking

De hoogte van de premie voor je bootverzekering is natuurlijk ook afhankelijk van de dekking die je kiest. Kies je voor een basis WA-dekking? Dan zal je per maand goedkoper uit zijn dan wanneer je een uitgebreide allrisk verzekering afsluit. Bij het kiezen van de dekking kun je het beste kijken naar jouw persoonlijke situatie. Bovendien hangt het ook af van de vaargebieden waar je gedekt wilt zijn en van de plek waar de boot komt te liggen.

Verder kan een verzekeraar kijken naar:

 • Eventuele schadevrije jaren die je hebt opgebouwd bij bootverzekeringen uit het verleden.
 • Een eventueel lidmaatschap bij een watersportvereniging.

Bootverzekering Amsterdam

Vaar je het liefste met de boot door de prachtige grachten van Amsterdam? Dan is het vaak niet mogelijk om een allrisk bootverzekering af te sluiten. De meeste verzekeraars vinden het risico op schade aan de boot te groot en sluiten daarom in dat geval geen allrisk bootverzekering af. Als ze dat wel doen staat daar vaak een flink hogere premie tegenover. Gelukkig is het meestal wel mogelijk om een WA bootverzekering af te sluiten als je met de boot in de grachten van Amsterdam wilt varen.

Bootverzekering berekenen

Wil je de premie van een bootverzekering berekenen? Dan moet je eerst een aantal beslissingen maken over de bootverzekering. Zo moet je kiezen welke dekking je wilt en in welk vaargebied je verzekerd wilt zijn. Vervolgens kun je via onze online vergelijker makkelijk en snel verschillende bootverzekeringen met elkaar vergelijken. Zo kun je eenvoudig een indicatie van de kosten van de bootverzekering berekenen. Heb je een bootverzekering uitgekozen? Dan kun je deze direct online afsluiten.

Boot verzekeren

Hoewel een boot verzekeren niet verplicht is in Nederland, kan het je wel veel geld schelen bij schade of ongeluk. De reparatiekosten van schade aan een boot kunnen al snel flink oplopen. Door je boot goed te verzekeren kom je nooit voor onaangename verrassingen te staan. Je boot verzekeren kan eenvoudig en snel op Alpina.nl. Bereken eerst online de premie en sluit vervolgens direct de bootverzekering naar keuze af. Nadat je een bootverzekering online hebt afgesloten, wordt de aanvraag direct in behandeling genomen.

Zeilboot verzekeren

Heb je onlangs een zeilboot aangeschaft of overweeg je misschien om er een aan te schaffen? Dan wil je natuurlijk je zeilboot verzekeren zodat deze goed verzekerd is bij schade of ongeluk. Een zeilboot is geen goedkope boot, en schade kan al snel in de kosten lopen. Dat wil je natuurlijk voorkomen! Je kunt zelf kiezen of je de zeilboot Wa, WA+ of allrisk wilt verzekeren. Kies de dekking die het beste bij je boot past, zo betaal je nooit te veel premie voor een bootverzekering.

Sloep verzekeren

Een sloep is perfect om in de zomer lekker lange vaartochten mee te maken. Gezellig met vrienden of familie varen op Nederlands mooiste meren en plassen. Zo’n fijne boot moet natuurlijk wel goed verzekerd zijn, zodat je direct het water op kan zodra de zon begint te schijnen. Sluit daarom altijd een verzekering af voor jouw sloep. Zo weet je zeker dat je verzekerd bent bij schade.

Rubberboot verzekeren

Een rubberboot wordt gemaakt van materiaal dat lucht vasthoudt, waardoor hij op het water ligt. Een rubberboot wordt vaak verward met een Rigid Inflatable Boat (RIB). Een RIB ligt in het water in plaats van erop. Een RIB wordt vaak gebruikt voor reddingsacties te water. Een rubberboot verzekeren is niet verplicht. Toch is het verstandig om een WA-verzekering af te sluiten. Als je met de rubberboot schade veroorzaakt aan een ander kunnen de kosten flink oplopen. Met een WA bootverzekering zorg je ervoor dat je verzekerd bent voor schade die je aan een ander toebrengt.

Jetski verzekering

Ook kun je jouw jetski verzekeren via Alpina.. Ondanks dat het in Nederland, in tegenstelling tot heel veel andere Europese landen, niet verplicht is om je jetski te verzekeren, wordt het zeker wel aangeraden. Voor een jetski heb je een vaarbewijs nodig, indien deze harder gaat dan 20 kilometer per uur. In de meeste gevallen is een vaarbewijs dus verplicht. Let bij een jetski ook op het vaargebied. Meestal zijn er, een flink stuk van de kust af, speciale gedeeltes voor snelvaren aangegeven.

Waterscooter verzekering

Een waterscooter en een jetski zijn voor de wet gelijk. Er zit echter wel degelijk een verschil tussen deze twee vaartuigen. Een waterscooter moet je verplicht zittend besturen, terwijl een jetski ook staand bestuurd mag worden. Tussen een jetski verzekering en een waterscooter verzekering zit weinig verschil. Net als voor de jetski is het niet verplicht om een waterscooter verzekering af te sluiten in Nederland. In Spanje, Italië, Griekenland en Kroatië is het wel verplicht. Natuurlijk wordt het in Nederland wel aangeraden om je waterscooter te verzekeren.

Zeiljacht verzekeren

Een zeiljacht behoort net als een zeilboot tot de zeilschepen. Over het algemeen worden de kleinere vaartuigen aangeduid als zeilboot. Deze worden vooral gebruikt voor recreatie of sport. Een zeiljacht of zeilschip is meestal groter dan een zeilboot. Ben je in het bezit van een zeiljacht, dan wil je deze natuurlijk zo goed mogelijk verzekeren. Vergelijk via onderstaande rekenmodule diverse aanbieders op premie en dekking. Heb je een geschikte verzekering voor je zeiljacht gevonden, dan is het mogelijk om deze direct online af te sluiten.

Goedkoopste bootverzekering

Het liefste wil je natuurlijk zo min mogelijk betalen voor een bootverzekering, maar je wilt wel dat de boot goed verzekerd is. We kunnen van te voren niet inschatten welke bootverzekering het goedkoopste is, dat is helemaal afhankelijk van je persoonlijke situatie. Heb je een spiksplinternieuwe motorboot? Dan zal de bootverzekering minder goedkoop uitvallen dan bij bijvoorbeeld een kleine sloep. Om de goedkoopste bootverzekering te vinden, raden wij je aan altijd bootverzekeringen met elkaar te vergelijken. Zo vind je makkelijk de beste en goedkoopste bootverzekering voor je situatie.

Goedkoopste bootverzekering

Veelgestelde vragen bij een bootverzekering

Is een bootverzekering verplicht?

In Nederland ben je niet verplicht een bootverzekering af te sluiten. Wel is in sommige situaties een WA-verzekering verplicht. Bijvoorbeeld bij wedstrijden, in een jachthaven, een botenstalling of op (een deel van) vaarwater. Met een WA-verzekering ben je verzekerd voor schade die je anderen toebrengt met je boot. Vaar je buiten Nederlandse wateren? Dan kan het zijn dat een bootverzekering wel wettelijk verplicht is. Dit is bijvoorbeeld vaak in landen rond de Middellandse Zee, zoals Griekenland, Kroatië, Italië en Spanje.

Wat dekt een WA bootverzekering?

De WA bootverzekering dekt schade die door jou wordt toegebracht aan anderen. De verzekering dekt dus de aansprakelijkheid van de eigenaar en van de bestuurder van de boot voor veroorzaakte schade aan derden. Wanneer er dus door jou schade wordt toegebracht aan anderen met jouw verzekerde boot, dan dekt de WA-verzekering de schadekosten.

Wat dekt een WA + volledig casco bootverzekering?

De WA + Casco bootverzekering biedt de meest uitgebreide dekking. Met deze verzekering ben je naast de dekkingen van de WA verzekering en de WA + Beperkt Casco verzekering ook verzekerd tegen schade veroorzaakt aan jouw vaartuig door jouw eigen handelen. Bent je bijvoorbeeld tijdens het varen tegen de wal gebotst en heeft jouw boot schade opgelopen? Dan dekt de WA + Casco verzekering de schadekosten.

6 Tips voor uw boot

Tips bij het afsluiten van een bootverzekering

Het bezitten van een prachtige boot, daar heeft u altijd al van gedroomd. Nu is het moment eindelijk daar en heeft u de luxe om te investeren in de boot waar u al die tijd naar hebt gesnakt. Done deal! U bent uiteraard enorm enthousiast over de aankoop, terwijl er op dat moment ook andere zaken een rol gaan spelen. Gaat u bijvoorbeeld een bootverzekering afsluiten voor dit kostbare bezit? Waar gaat u deze bootverzekering afsluiten? Hoeveel gaat dit dan precies kosten? En hoe zit het dan met de voorwaarden van de bootverzekering?

Lees meer >

Op vakantie met de boot: onze tips!

Met de boot op vakantie naar zonovergoten oorden in landen als Spanje of Italië? Of bezoekt u liever de mooie natuur die onze Nederlandse waterplassen te bieden hebben? Veel watersporters vinden het heerlijk om tijdens de zomermaanden te varen. Zij haken de boottrailer achter de auto en gaan er lekker op uit. Maar waar moet u nu precies om denken als u op vakantie gaat met de boottrailer?

Lees meer >

Vaarbewijs nodig voor een boot?

Heb je net een boot aangeschaft, bijvoorbeeld een motorboot, zeilboot of roeiboot? Dan vraag je jezelf misschien af of je een vaarbewijs nodig hebt om ermee het water op te gaan. Het is natuurlijk belangrijk dat je over voldoende basiskennis van de relevante wetten, reglementen en te nemen veiligheidsmaatregelen beschikt wanneer je het water opgaat. Maar ben je ook verplicht om over een vaarbewijs te beschikken en zo ja over welk vaarbewijs moet je dan beschikken?

Lees meer >

8 tips om diefstal van uw boot te voorkomen

Steeds meer mensen hebben een motorboot, een sloep of een ander vaartuig. Een boot is, net als een buitenboordmotor, een gemakkelijk doelwit voor dieven en dat blijkt ook uit cijfers van de afgelopen jaren. Gemiddeld worden er jaarlijks ruim 1200 boten en 2100 buitenboordmotoren gestolen.

Lees meer >

Met je boot overwinteren

De zomer komt tot zijn einde, de scholen beginnen weer, de temperaturen dalen en Sail Amsterdam is helaas ook voorbij. Aan het begin van deze zomer kwam er een blog online over het zomerklaar maken van je boot. Helaas is het nu alweer tijd om je te informeren over het winterklaar maken van de boot. Je kunt je boot zowel laten overwinteren in het water en op de wal. In dit artikel worden beide mogelijkheden doorgenomen, evenals voorbeelden van voorzorgmaatregelen.

Lees meer >

Begrippenlijst bootverzekering

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op