800.000+ klanten
92% beveelt ons aan
28 vestigingen
koppel met kat in een huiselijke sfeer
Home Woonverzekering

Woonverzekering vergelijken

In twee minuten de beste deals en direct verzekerd

Hoge pakketkorting mogelijk

Nooit onderverzekerd

Stel zelf je pakket samen voor jouw droomhuis

Een breed aanbod

Wij vergelijken alle verzekeraars voor jou, scheelt weer tijd

Hulp van onze experts

Kom je er niet uit? Onze experts staan altijd klaar om je te helpen

Al meer dan 110 jaar helder, transparant & eerlijk advies

Voor meer dan 800.000 klanten verzorgen we helder, transparant & eerlijk advies.
8.3
Op basis van 3696 beoordelingen 93% beveelt ons aan.

Wij pluizen de kleine lettertjes voor je uit

“We brengen transparantie in de verzekeringsmarkt en pluizen de kleine lettertjes voor je uit zodat je verzekerd bent van een goede verzekering”

foto Laura van Maarschalkerweerd

Laura - Product Owner

Al 15 jaar expert schade verzekering

Achtergrond expert foto Laura van Maarschalkerweerd
Achtergrond afbeelding
zitbank en stoelen in een woonkamer

Wat is een woonverzekering?

Een woning is meer dan alleen vier muren en een dak. In jouw woning slaap je, leef je en breng je veel tijd door. Jouw woning en jouw spullen in de woning zijn je waarschijnlijk dan ook heel dierbaar.

Daarom is het belangrijk dat je deze goed verzekerd. Met een woonverzekering verzeker je jezelf van diverse risico’s in en rondom jouw woning, zoals bijvoorbeeld brand, inbraak of extreem weer.

Een woonverzekering bestaat vaak uit een inboedelverzekering en een opstalverzekering.

Daarnaast kun je de woonverzekering ook uitbreiden met een aansprakelijkheidsverzekeringrechtsbijstandsverzekering en een doorlopende reisverzekering. Wanneer je deze verzekeringen samen afsluit noemen we dit een woonpakket.

Bereken de premie

woonverzekering

Waarom heb je een woonverzekering een nodig?

Je wilt jouw woning en jouw spullen natuurlijk zo goed mogelijk verzekeren. Met een woonverzekering ben je verzekerd voor schade aan jouw woning én schade aan jouw inboedel. Met een inboedel verzeker je alle losse spullen in jouw woning, zoals jouw bank, bed en televisie. Met een opstalverzekering verzeker je jouw woning en alles wat daaraan vast zit.

Als je kiest voor een combinatie van de inboedel- en opstalverzekering weet je zeker dat jouw woning en jouw spullen goed verzekerd zijn. Je kunt jouw verzekeringen dan in één keer regelen en afsluiten. Bovendien kun je de woonverzekering ook nog eens aanvullen met andere verzekeringen die je misschien al van plan was om af te sluiten.

Vergelijken loont en maakt je wijzer

€ 252 goedkoper op jaarbasis

€ 30,-

€ 40,-

€ 50,-

€ 60,-

€ 70,-

*Gebaseerd op rijtjeswoning voor een gezin met kinderen in Nijverdal

Veelgestelde vragen over een woonverzekering?

Wat zijn de voordelen?

Het afsluiten van een woonverzekering via Alpina heeft een aantal voordelen:

 • Je kunt jouw woonverzekering zelf samenstellen. Je kiest zelf wat je wil verzekeren.
 • Je bent gegarandeerd nooit meer onderverzekerd.
 • Wij vergelijken niet alleen op op prijs maar ook op kwaliteit van de aanbieders. In de vergelijking kun je ook de details van de verzekering bekijken en meerdere verzekeringen met elkaar vergelijken.
 • Premiekorting bij het afsluiten van meerdere verzekeringen.
 • Heb je een goede woonverzekering gevonden? Op Alpina.nl kun je deze direct online aanvragen. Na het beantwoorden van wat vragen over jouw woonsituatie zie je direct of jouw verzekering is goedgekeurd.
 • Als je een woonverzekering afsluit via Alpina.nl heb je altijd 14 dagen bedenktijd. Dit houdt in dat je binnen 14 dagen jouw woonverzekering kunt opzeggen en jouw betaalde premie kunt terugkrijgen. Tenzij je natuurlijk schade hebt gehad.
 • Bij Alpina vinden wij persoonlijk contact belangrijk. Daarom staan onze deskundige medewerkers voor jouw klaar om je te helpen wanneer je er zelf niet uitkomt. Je kunt ons van maandag t/m vrijdag bereiken op 088-6883700 van 08.00-18.00 uur.

Kan ik ze vergelijken?

Verzekeringen vergelijken is waarschijnlijk niet jouw favoriete bezigheid. Toch raden we aan om altijd te vergelijken, omdat dit je veel tijd en geld kunt besparen. Op Alpina.nl kun je gelukkig eenvoudig woonverzekeringen vergelijken. Heb je een huurwoning? Dan hoef je geen opstalverzekering af te sluiten. In dit geval heb je dus alleen een inboedelverzekering nodig. Alsnog kun je deze uitbreiden met een aansprakelijkheidsverzekering, een rechtsbijstandsverzekering of een doorlopende reisverzekering. Als je een combinatie van verzekeringen afsluit, dan sluit je een woonpakket af. Bij het invoeren van enkele gegevens verschijnen een aantal, op jouw wensen afgestemde, verzekeringen met de daarbij behorende premies en polisvoorwaarden. Zo kun je woonverzekeringen vergelijken op prijs én inhoud.

Waarom is het handig om te vergelijken?

Je wilt jouw woning en jouw spullen natuurlijk goed verzekeren. Het liefst heb je natuurlijk de beste woonverzekering tegen de laagste prijs. Daarom is het belangrijk dat je van tevoren verschillende aanbieders van woonverzekeringen met elkaar vergelijkt. Als je een nieuwe auto koopt, ga je namelijk ook niet voor de eerste de beste. Hoewel het aanbod van verzekeraars natuurlijk overeenkomt, zitten er soms ook grote verschillen in de dekking of de premie. Als je vergelijkt, krijg je een overzicht van alle woonverzekeringen, inclusief bijbehorende premies en polisvoorwaarden. Door woonverzekeringen te vergelijken zie je in één oogopslag welke woonverzekering het goedkoopste is en het beste bij je past.

Hoe afsluiten?

Als je op Alpina.nl een vergelijking hebt gemaakt, kun je het aanbod aan woonverzekeringen bekijken. Als je de beste woonverzekering hebt gevonden kun je deze direct online afsluiten. Hiervoor moet je wel even jouw gegevens en de gegevens over jouw woning bij de hand houden. Je kunt dus een combinatie van een opstal- en een inboedelverzekering afsluiten, maar je kunt jouw woonpakket ook nog aanvullen met een aansprakelijkheidsverzekering, rechtsbijstandverzekering of doorlopende reisverzekering. Wil je voor het afsluiten nog even overleggen met een van onze verzekeringsspecialisten? Zij staan voor je klaar om je te helpen met al jouw vragen. Je kunt ons van maandag tot en met vrijdag telefonisch bereiken op 088 –6883700. Je kunt ook altijd een bericht sturen via de chat, WhatsApp of Messenger.

Waar moet je op letten bij het afsluiten?

Er zijn een aantal zaken waar je op moet letten bij het afsluiten van een woonverzekering. Zo hoef je voor een huurwoning bijvoorbeeld geen opstalverzekering af te sluiten. Hier is de verhuurder verantwoordelijk voor. Als je een woonpakket afsluit, kun je de opstalverzekering dus weglaten. In dit geval kun je een losse inboedelverzekering afsluiten, eventueel aangevuld met een AVP (aansprakelijkheidsverzekering) of rechtsbijstandsverzekering. Daarnaast moet je er op letten dat je de juiste combinatie van verzekeringen afsluit, zo krijg je de voordeligste deal. Ga je meerdere keren per jaar met vakantie? Dan kun je overwegen om ook een doorlopende reisverzekering af te sluiten. Hiermee ben je het hele jaar door verzekerd.

Woonhuis- en opstalverzekering: wat is het verschil?

Veel mensen denken dat een woonhuisverzekering en een opstalverzekering twee verschillende dingen zijn. Dit is echter niet zo. Een woonhuisverzekering en een opstalverzekering zijn dus DEZELFDE verzekering. Verzekeraars gebruiken deze termen vaak door elkaar heen, vandaar dat er soms verwarring ontstaat. Een woonhuisverzekering (of opstalverzekering) is een verzekering die alle onroerende goederen aan jouw huis verzekerd. Onroerende goederen zijn zaken die duurzaam met de grond verenigd zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de plafonds, muren, leidingen, het dak of een inbouwkeuken. Met de woonhuisverzekering zorg je dat als er schade ontstaat aan één van die zaken de verzekeraar het schadebedrag uitkeert.

Wat is het verschil tussen inboedel- en woonverzekering?

Een inboedelverzekering is voor iedereen eigenlijk onmisbaar. De spullen in huis kunnen namelijk op veel verschillende manieren beschadigd raken. Bijvoorbeeld door brand, blikseminslag, storm, inbraak of wateroverlast. Met een inboedelverzekering wordt de schade door de verzekeraar vergoed en kunnen de beschadigde spullen worden gerepareerd of vervangen. Een woonverzekering is een combinatie van zowel een inboedelverzekering als een opstalverzekering. Hiermee verzeker je dus niet alleen jouw inboedel, maar ook de woning en de zaken die vastzitten aan de woning. Met een woonverzekering sla je twee vliegen in een klap. Bovendien krijg je dan ook nog eens korting op de maandelijkse premie.

Wat is het nut van de verzekering?

Jouw woning en jouw spullen kunnen op veel verschillende manieren beschadigen. Stel je eens voor dat er brand uitbreekt en een groot gedeelte van jouw kostbare bezittingen in vlammen opgaat. Of dat er door extreem weer een lekkage aan jouw dak ontstaat, waardoor (een stuk van) jouw dak vervangen moet worden. Als de schade groot is kunnen de kosten soms hoog oplopen. Door jezelf goed te verzekeren kun je de financiële risico’s behapbaar houden. Het fijne van een woonverzekering is dat je in een klap jouw woning en jouw inboedel kunt verzekeren. Bovendien heb je dan één punt waar je alle verzekeringen rondom jouw woning kunt regelen.

Wat kost een woonverzekering?

De kosten van een woonverzekering zijn afhankelijk van een aantal factoren, zoals:

 • Jouw gezinssamenstelling
 • Type dekking
 • Jouw woonplaats
 • Het type woning
 • De bouwaard van jouw woning
 • Het gekozen eigen risico

Bij het berekenen van de premie kijkt een verzekeraar naar verschillende factoren. Jouw gezinssamenstelling is een van die factoren. Een gezin heeft doorgaans bijvoorbeeld meer spullen dan een alleenstaande, dus de kosten van een gezin zijn vanzelfsprekend ook hoger. De kosten die je kwijt bent voor een opstalverzekering per jaar zijn dus per huishouden verschillend. Ook zijn er een aantal factoren waarop je zelf invloed hebt, zoals het type dekking, het verzekerd bedrag en het eigen risico.

Wat als ik een rieten dak heb?

Een rieten dak is natuurlijk prachtig, maar ook brandgevaarlijker dan bijvoorbeeld een dak met dakpannen. Daarom is een woonverzekering voor een woning met rieten dak heel belangrijk. Stel je voor dat er brand ontstaat en een groot gedeelte van jouw woning in vlammen opgaat. Zonder verzekering kost het herstellen of herbouwen van jouw woning ontzettend veel geld. Met een woonverzekering is zowel jouw woning als jouw inboedel verzekerd bij schade door bijvoorbeeld brand. Een goede woonverzekering kan je torenhoge kosten besparen.

Hoe zit het met zonnepanelen?

Als je zonnepanelen hebt en deze vastgenageld zijn aan het dak kun je ze verzekeren met een opstalverzekering. In sommige gevallen worden zonnepanelen niet vastgenageld, bijvoorbeeld als je een plat dak hebt. In dat geval zijn de zonnepanelen geen onderdeel van jouw huis en vallen ze daarom ook niet onder de dekking van een opstalverzekering. Je kunt jouw zonnepanelen ook verzekeren met een inboedelverzekering. Dit kan als de zonnepanelen niet vastgenageld zijn aan het dak. Er gelden in dit geval wel andere voorwaarden, omdat de zonnepanelen zich buiten jouw huis bevinden. Controleer dit daarom altijd even in de polisvoorwaarden van de verzekeraar. Woon je in een huurwoning? Ook dan vallen de zonnepanelen onder de dekking van jouw inboedelverzekering.

Ik heb een huurhuis moet ik dat ook verzekeren?

Als je een woning huurt ben je zelf niet verantwoordelijk voor het afsluiten van een opstalverzekering. Dit regelt de verhuurder. Je hebt in dat geval dus alleen een inboedelverzekering nodig. In dat geval kun je ook een losse inboedelverzekering afsluiten en eventueel aanvullen met een aansprakelijkheidsverzekering, rechtsbijstandverzekering of een doorlopende reisverzekering. Deze combinatie van verzekeringen noemen we een woonpakket. Als je meerdere verzekeringen tegelijkertijd afsluit, krijg je korting op de verzekeringspremie. Controleer wel altijd in de huurovereenkomst of de verhuurder inderdaad een opstalverzekering voor de woning heeft afgesloten. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op