800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan
stacaravan caravan in bos
Home Stacaravan

Je stacaravan verzekering vergelijken en afsluiten

Als eigenaar van een stacaravan is het verstandig om deze goed te verzekeren tegen schade.

Bereken de premie

All-risk dekking.

Verhuur mogelijk.

Hulp van onze experts.

De dekking van je stacaravanverzekering

Basisverzekering

 • Brand
 • Blikseminslag
 • Inbraaj
 • Diefstal
 • Stormschade
 • Glasdekking
 • Aansprakelijkheid
 • Inboedel
 • Verhuur
 • Aangebouw/bijgebouw

All-Risk

 • Brand
 • Blikseminslag
 • Inbraaj
 • Diefstal
 • Stormschade
 • Glasdekking
 • Aansprakelijkheid
 • Inboedel
 • Verhuur
 • Aangebouw/bijgebouw

Alles over de stacaravan verzekering

Bent u in het bezit van een stacaravan? Dan is het verstandig om deze goed te verzekeren tegen schade. Bij Alpina kunt u online uw stacaravan verzekeren.

Met een opstalverzekering verzekert u uw stacaravan tegen schades die ontstaan door brand of storm. Bent u van plan om de stacaravan (deels) te financieren met een hypotheek, dan kan het zijn dat het verplicht is om uw stacaravan te verzekeren.

Wilt u de stacaravan niet alleen zelf gebruiken, maar ook verhuren dat kunt u meeverzekeren.

Waarom een stacaravan verzekeren?

Voor de meeste mensen is een stacaravan een soort tweede woning. Een plek waar u zich terug kunt trekken, even in een andere omgeving kunt zijn en genieten van rust of gezelligheid met vrienden en familie. Als u een stacaravan heeft, moet u er dan ook niet aan denken dat deze afbrandt. U bent dan niet alleen deze fijne plek kwijt, maar u zit ook met hoge financiële kosten. Hierbij moet u denken aan het opruimen van de restanten, het herbouwen van de stacaravan en het vervangen van alle spullen die in de caravan stonden. Omdat deze kosten al snel in de duizenden euro’s lopen, is het verstandig om een goede verzekering af te sluiten voor uw stacaravan. Op die manier zorgt u er namelijk voor dat u niet verrast wordt door hoge kosten, mocht er iets met uw stacaravan gebeuren.

Uw stacaravan zakelijk of particulier verzekeren?

Wanneer u een verzekering gaat afsluiten kunt u aangeven om wat voor verblijf het gaat. Hierbij kunt u kiezen uit een recreatiewoning, chalet of stacaravan. In de meeste gevallen sluit u hiervoor een particuliere opstalverzekering af. In sommige gevallen heeft u echter een zakelijke verzekering nodig. Dit is het geval wanneer de recreatiewoning (stacaravan) is aangekocht binnen een BV of als u de stacaravan meer dan 300 dagen per jaar verhuurt. Per verzekeraar kan het aantal dagen verschillen. In de meeste gevallen kunt u echter uw stacaravan particulier verzekeren, ook als u deze van plan bent (af en toe) te verhuren. Controleer dit altijd goed in de polisvoorwaarden van de verzekeraar.

Wat kost het om een stacaravan te verzekeren?

De kosten voor het verzekeren van een stacaravan zijn afhankelijk van meerdere factoren, zoals:

 • het type woning (chalet, stacaravan)
 • de herbouwwaarde
 • de gekozen dekking
 • het eigen risico
 • woonplaats/woonregio

Niet alle verzekeraars accepteren stacaravan. Dit heeft te maken met het feit dat u er meestal niet permanent woont. In sommige gevallen wordt de stacaravan ook (deels) verhuurd. Bovendien is er meestal minder toezicht, omdat de stacaravan niet in een woonwijk staat. Hierdoor is het risico voor de verzekeraar iets hoger dan bij een woonhuis. Er zijn gelukkig genoeg verzekeraars waar u uw stacaravan wel kunt verzekeren. Vaak stellen ze wel een aantal voorwaarden aan de verzekering. Deze kunt u terugvinden in de polisvoorwaarden.

Wat is er verzekerd met de stacaravanverzekering?

Met de standaard dekking van een opstalverzekering is uw stacaravan verzekerd bij brandinbraakvandalisme en schade door weersomstandigheden, zoals stormhagel en bliksem. Als u kiest voor een allrisk dekking bent u ook verzekerd bij plotselinge, onvoorziene gebeurtenissen. Dit omvat bijvoorbeeld schade aan uw stacaravan door vallen, stoten of botsen.

Bij een opstalverzekering verschilt het per soort woning voor hoeveel het gebouw verzekerd is. Dit kunt u terugvinden op uw polisblad. De verzekeraar vergoedt meestal de schade die u heeft tot een maximaal bedrag dat op het polisblad staat. Ook als bij schade blijkt dat het bedrag op het polisblad lager is dan de waarde van uw stacaravan.

Goedkope stacaravanverzekering

Veel mensen zoeken naar een goedkope stacaravanverzekering, aangezien deze (in de meeste gevallen) als tweede woning wordt gebruikt. U heeft immers uw woonhuis ook al verzekerd. Toch is het belangrijk om ook uw stacaravan goed te verzekeren. Deze is als het goed is, voor u ook van grote waarde. Wat voor u de goedkoopste stacaravanverzekering is, is onder andere afhankelijk van de dekking die u kiest. De basisdekking is uiteraard de goedkoopste verzekering. Bent u liever volledig verzekerd? Dan kunt u het beste voor de allriskverzekering gaan. Deze kost iets meer per maand, maar heeft de uitgebreidste dekking.

Stacaravan verzekeren: eerst vergelijken!

Bent u van plan om een stacaravanverzekering af te sluiten? Begin dan met vergelijken. Door te vergelijken vindt u de beste passende verzekering tegen de scherpste prijs. Met onze vergelijkingstool gaat het vergelijken heel gemakkelijk. U vult eerst een aantal gegevens in over uzelf en over de caravan in. In deze stap kunt u ook aangeven om wat voor recreatiewoning het precies gaat, in dit geval een stacaravan. Hierna kunt u de gewenste dekking kiezen. Vervolgens krijgt u een overzicht te zien van alle verzekeringen die aan uw wensen voldoen. U krijgt niet alleen een overzicht met de premies, maar ook de bijbehorende polisvoorwaarden. Bekijk deze goed, want er kunnen per verzekeraar soms grote verschillen in zitten.

Een woonverzekering afsluiten voor uw stacaravan

Om zowel de opstal- als inboedel te verzekeren, kunt u een woonverzekering afsluiten. Een woonverzekering is een combinatie van een inboedelverzekering en een opstalverzekering. U kunt de woonverzekering daarnaast uitbreiden met een aansprakelijkheidsverzekeringrechtsbijstandverzekering en een doorlopende reisverzekering. Wanneer u deze verzekeringen samen afsluit, noemen we dit een woonpakket. U hoeft dus niet alle verzekeringen los af te sluiten. Met een woonverzekering weet u zeker dat uw stacaravan volledig verzekerd is.

Veelgestelde vragen over het verzekeren van een stacaravan

Welke soorten stacaravans kan ik allemaal verzekeren?

Een recreatiewoning bestaat in ieder geval uit een woonkamer, slaapkamer(s), keuken, badkamer en een tuin of terras. Met een opstalverzekering kunt u bijvoorbeeld uw recreatiewoningchalet of stacaravan verzekeren.

Waarvan is de premie voor een stacaravanverzekering afhankelijk?

De premie voor een stacaravan is afhankelijk van de volgende factoren:

 • de bouwaard van de stacaravan (het dak en de muren)
 • de herbouwwaarde
 • de gekozen dekking
 • het eigen risico
 • regio
Kan ik mijn stacaravan ook verzekeren als ik hem verhuur?

Ja, een stacaravan die u verhuurt, kunt u ook verzekeren. Hierbij is het aantal dagen per jaar dat u de woning verhuurt van belang. Bij de meeste verzekeraars mag u de stacaravan voor maximaal 6 maanden per jaar verhuren. Dit kan per verzekeraar verschillen, dus controleer dit altijd even in de polisvoorwaarden. Bij sommige verzekeraars valt verhuur onder de basisdekking en bij andere verzekeraars kunt u hiervoor een aparte dekking afsluiten. Als u uw vakantiewoning meer dan 300 dagen per jaar verhuurt, moet u hiervoor een zakelijke opstalverzekering afsluiten.

Wat is de beste verzekering voor mijn stacaravan?

De beste verzekering voor uw stacaravan, verschilt per geval. Dit is afhankelijk van het soort recreatiewoning dat u heeft en de dekking die u wilt afsluiten. Door verzekeringen te vergelijken vindt u gemakkelijk de beste verzekering voor uw stacaravan.

stacaravan caravan in bos

Stacaravan verzekeren bij Eerdmans

Alpina brengt zijn verzekeringen voor een stacaravan onder bij de Eerdmans, ook onderdeel van de Alpina group. Eerdmans is al meer dan 50 jaar de specialist op het gebied van bootverzekeringen en verzekeringen voor stacaravans.

Al meer dan 110 jaar helder, transparant & eerlijk advies

Met kennis van elke branche en veel know how verzorgen we helder, transparant & eerlijk advies.
8.2
Op basis van 3343 beoordelingen 92% beveelt ons aan.

Wij pluizen de kleine lettertjes voor je uit

“Het vergelijken van een verzekering loont bijna altijd. Het kan zijn dat de premies zijn verhoogd of dat jouw persoonlijke situatie is veranderd. Daarom raden wij aan om elk jaar een vergelijking te maken voor je verzekering.”

foto Laura van Maarschalkerweerd

Laura van Maarschalkerweerd - Expert verzekeringen

Meer dan 10 jaar ervaring verzekeringen

Achtergrond expert foto Laura van Maarschalkerweerd
Achtergrond afbeelding

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op