800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan
oldtimer
Home Blog oldtimer oldtimer investering

Is een oldtimer kopen een goede investering?

17 aug 2018
3 min leestijd

Na het kopen van een nieuwe auto bent u gelijk al een deel van de investering kwijt. Bij verkoop levert de auto namelijk veel minder op. Maar hoe zit het met een oldtimer? Is investeren in een oldtimer een slimme keuze, of zijn er grote risico’s aan verbonden?

Een oldtimer koopt u niet voor het woon-werkverkeer. Daar zijn de kosten per kilometer vaak te hoog voor. Het is vooral een liefhebberij waar ook nog geld mee te verdienen is. Toch is het investeren in een oldtimer als een soort belegging vaak niet verstandig. Waar moet u op letten bij het investeren in een oldtimer?

Niet alle auto’s nemen in waarde toe door het ouder worden

Oldtimers worden duurder naarmate ze ouder worden, maar dat is helaas niet altijd het geval. Daarbij spelen veel factoren een belangrijke rol. Niet iedere auto van 50 jaar oud heeft een hoge waarde. De verzamelaars bepalen gezamenlijk de waarde. Auto’s waar veel vraag naar is, kunnen een goede investering zijn, maar hierin speelt ook mee hoe groot het aanbod is. Een merk of type kan goed in de markt liggen, maar mogelijk gaat het alleen om speciale uitvoeringen. Koop dus kieskeurig een oldtimer.

Een oldtimer restaureren verdient u vaak niet terug

Een opknappertje kopen en deze volledig restaureren is een tijdrovende klus. Maar liefhebbers steken daar graag tijd en energie in. Een auto opknappen voor de verkoop verdient zich waarschijnlijk niet terug in euro’s, maar wel in voldoening. Een oldtimer goedkoop kopen en deze voor de verkoop opknappen kan waarschijnlijk dus niet uit.

Kennis van zaken is cruciaal

Voor succesvol beleggen in een auto is diepgaande kennis nodig. Eigenlijk is het op deze manier investeren te vergelijken met het beleggen in aandelen. U kunt gaan voor de aandelen in een willekeurig bedrijf, maar analisten met kennis van zaken kunnen beter onderbouwd beleggen. Zo gaat het ook met het beleggen in een oudere voertuig. Een liefhebber van de klassieke Mercedes weet welk type hij wel en juist niet moet kopen. Ook is een kenner beter op de hoogte van de details waar u op moet letten bij de aankoop. Koop dus niet zomaar een auto als investering.

Vergis u niet in de kosten van een oldtimer

Wat betreft de kosten blijft het natuurlijk niet bij het aanschafbedrag. Houd vooral rekening met de hoge onderhoudskosten. Het blijft natuurlijk gewoon een oude auto met hoge kosten voor het onderhoud. Bij het vervangen van onderdelen moet u mogelijk onderdelen importeren omdat garagebedrijven deze onderdelen niet op voorraad hebben. Het zelf kunnen onderhouden van een oudere auto is zeker een voordeel. Hiermee kunt u de kosten nog enigszins drukken. De kosten voor het verzekeren van de oldtimer kunt u laag houden. U kunt een oldtimerverzekering vergelijken op Alpina.nl. Wij kunnen u op deze manier flink geld besparen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op