800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan
quad rijbewijs
Home Blog Op een quad rijden

Op een quad rijden – weet wat je doet

18 aug 2016
2 min leestijd

Tijdens de zomermaanden raken veel Nederlanders in het buitenland betrokken bij een verkeersongeval met een quad. In de zomerse vakantieoorden worden ze namelijk goedkoop verhuurd, maar je moet wel weten hoe je met deze motorrijtuigen om moet gaan.

Tijdens de zomervakantie raken jaarlijks meerdere Nederlanders betrokken bij ernstige verkeersongevallen met een quad. Ook in Nederland wordt het motorrijtuig steeds populairder. Dit blijkt ook wel uit het aantal ongevallen in ons land.

De kracht van een quad wordt onderschat

Op een quad heb je een groter veiligheidsgevoel in vergelijking met een motor. Onervaren rijders op deze voertuigen moeten de kracht en de snelheid eerst goed leren kennen voordat ze er lange stukken mee gaan rijden. Mensen met een rijbewijs denken dat ze een quad ook wel onder controle kunnen houden, maar het is niet te vergelijken met het rijden in een auto. Dit blijkt ook wel uit de statistieken over ongevallen. In de periode tussen 2009 en 2013 zijn er jaarlijks 540 bestuurders van een quad bij de spoedeisende hulp terecht gekomen. Kenmerkend is dat het in 13% van de gevallen gaat om ongelukken met stilstaande objecten.

Met een quad op de openbare weg?

Er zijn vijf verschillende soorten te onderscheiden. Ten eerste heb je de niet goedgekeurde voor op de openbare weg. Deze kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor het rijden op eigen terrein. Daarnaast heb je vier soorten die op de openbare weg mogen. De eisen die eraan gesteld worden verschillen per soort. Er is voor deze quads een speciale quadverzekering. De overige vier soorten vallen onder de volgende noemers:

De wettelijke eisen die gesteld worden hangen samen met welk type motorrijtuig de quad gelijk wordt gesteld.

Tips voor een betere veiligheid

Je kunt de verkeersveiligheid verhogen door onderstaande tips in acht te nemen.

Tip #1: Draag altijd een helm. Ook als het niet verplicht is.
Tip #2: Ga niet gelijk sportief rijden. Maak eerst goed kennis met de quad.
Tip #3: Rijd niet te hard op bochten af. Dit voorkomt ongelukken.
Tip #4: Draag voldoende beschermende kleding, het liefst speciale motorkleding.
Tip #5: Neem geen passagier mee, tenzij het voertuig er geschikt voor is

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00

neem contact op