Welk vaarbewijs heb je nodig?

Heeft u een mooie boot op het oog of heeft u hem misschien al aangeschaft? Dan is het belangrijk om te weten of u over het juiste vaarbewijs beschikt. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen Vaarbewijs 1 en Vaarbewijs 2. Of u een vaarbewijs nodig heeft, is afhankelijk van het type boot dat u heeft. Welk vaarbewijs u nodig heeft, is weer afhankelijk van waar u vaart. Om u goed voorbereid het water op te laten gaan, hebben we hier voor verschillende boten en situaties op een rijtje gezet welk vaarbewijs u nodig heeft. Vergeet ook niet om eens te kijken naar een bootverzekering. Zo kunt u veilig het water op.

Bootverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Welk vaarbewijs heb je nodig voor een jetski of waterscooter?

Hoewel een jetski en en een waterscooter voor de wet gelijk zijn, zit hier wel een verschil tussen. Een waterscooter moet u zittend besturen, terwijl een jetski ook staand te besturen is. Natuurlijk is dit wel lastiger, en kost dit daarom ook meer oefening. Dit maakt echter niet uit voor het vaarbewijs. Als de jetski of waterscooter harder gaat dan 20 km per uur (wat in de meeste gevallen zo is) dan heeft u een vaarbewijs nodig.

Met een jetski of waterscooter moet u er wel op letten dat het vaargebied geschikt is voor het voertuig. Meestal zijn er speciale gedeelten voor snelvaren aangegeven. Dit is vaak een flink stuk van de kust af.

Welk vaarbewijs heb je nodig op zee?

Om met uw boot op zee te varen heeft u Vaarbewijs 2 nodig. Dit wordt ook wel Klein Vaarbewijs II genoemd. Met Vaarbewijs 2 mag u ook op de grotere wateren en kustwateren varen. Dit zijn dus grotere meren en de zee, zoals de Waddenzee, het IJsselmeer, het Markermeer, het IJmeer en de Oosterschelde en Westerschelde. Een uitzondering is de Gouwzee, wat onderdeel is van het Markermeer. Daar mag u wel met alleen Vaarbewijs 1 varen. Voordat u Vaarbewijs 2 kunt halen moet u wel eerst in het bezit zijn van Vaarbewijs 1. Het is ook mogelijk om Vaarbewijs 1 en 2 tegelijkertijd te halen.

Op de Waddenzee

De Waddenzee is de binnenzee tussen de Waddeneilanden en de Noordzee. De Waddenzee strekt zich helemaal uit van Nederland tot Denemarken. Een prachtig gebied om te varen met uw boot. Om met uw boot op de Waddenzee te mogen varen moet u in het bezit zijn van Vaarbewijs 2.

Op de Noordzee

De Noordzee vormt een uitzondering op eerdergenoemde regels. Voor het varen op de Noordzee heeft u namelijk geen vaarbewijs nodig. Voor de zeehavens heeft u echter wel een vaarbewijs nodig. Dus als u via de zeehavens richting zee wilt, zult u alsnog een vaarbewijs nodig hebben. In dit geval heeft u dus in ieder geval Vaarbewijs 1 nodig.

Op het Markermeer

Het Markermeer ligt tussen Noord-Holland en Flevoland. Aan de noordoostkant grenst het aan het IJsselmeer en het de zuidkant gaat het over in het IJmeer. Voor varen op het Markermeer heeft u Vaarbewijs 2 nodig. Een uitzondering hierop is de Gouwzee. De Gouwzee ligt tussen Volendam, Marken en Monnickendam. Hier mag u ook varen met alleen Vaarbewijs 1. Op de meeste plaatsen is het water daar vrij ondiep.

Op het IJsselmeer

Het IJsselmeer is het grootste meer van Nederland en een heerlijke plek om te varen. Om te mogen varen op het IJsselmeer moet u in het bezit zijn van Vaarbewijs 2. Op rustige dagen is het IJsselmeer een gemoedelijk vaargebied, maar zodra de windkracht hoger wordt, kan varen op het IJsselmeer verraderlijk zijn. Daarom is het belangrijk dat u weet hoe u met zulke vaarsituaties om moet gaan.

Welk vaarbewijs heb je nodig in het buitenland?

Als u wilt varen in het buitenland heeft u een ICC nodig. ICC staat voor Internationaal Certificaat van Competentie. Het is een vertaling van het vaarbewijs in het Engels. Alle vaarbewijzen die nieuw worden afgegeven krijgen automatisch ook een ICC. Als u Vaarbewijs 1 heeft krijgt u het ICC voor inland waters. Als u Vaarbewijs 2 heeft krijgt u het ICC for inland and coastal waters. Per land verschilt het wanneer en welk vaarbewijs u nodig heeft.

Voordat u het water op gaat is het natuurlijk belangrijk dat u voldoende basiskennis heeft over het varen, de boot, de veiligheidsmaatregelen en de regelementen die gelden in dat land.

Veelgestelde vragen over het vaarbewijs

Welk vaarbewijs heb je nodig in Frankrijk?

Om te mogen varen op de rivieren, binnenmeren en kanalen in Frankrijk heeft u Vaarbewijs 1 (ICC for inland waters) nodig. Aan de kust heeft u Vaarbewijs 2 (ICC for inland and coastal waters) nodig. Voor een boot korter dan 20 meter met een motor van 6 pk of meer is een vaarbewijs altijd verplicht.

Welk vaarbewijs heb je nodig in Griekenland?

Als u in Griekenland wilt varen moeten twee personen aan boord een ICC for inland and coastal waters (Vaarbewijs 2) hebben. Of de schipper moet een verklaring afgeven dat er een tweede persoon aan boord met voldoende vaarervaring. Ook is een internationale verzekeringsverklaring vereist.

Welk vaarbewijs heb je nodig in Kroatië?

Als u in Kroatië binnen 1 zeemijl (dat is 1852 meter) vanaf het vaste land of vanaf de eilanden blijft, dan is Vaarbewijs 1 (ICC for inland waters) voldoende. Vaart u verder dan 1 zeemijl uit de kust? Dan moet u in het bezit zijn van Vaarbewijs 2 (ICC for inland and coastal waters)

Welk vaarbewijs heb je nodig in Spanje?

In Spanje is een ICC verplicht als uw boot meer dan 9,5 PK heeft. Als u langs de kust wilt varen heeft u het ICC for inland and coastal waters nodig (Vaarbewijs 2).

Welk vaarbewijs heb je nodig op het Gardameer?

Als u in Italië op de meren, zoals het Gardameer, wilt varen heeft u Vaarbewijs 1 nodig. Voor het varen langs de kust is Vaarbewijs 2 verplicht.

Klanten over Alpina

klantenvertellenMogelijk gemaakt door klantenvertellen.nl
8.1
Gemiddelde score
Gebaseerd op 3277 reviews
09-03-2022
De graaf
Vriendelijk snel antwoord
11-03-2022
Catelijne
nvt
22-02-2022
Ton
ondanks een aparte melding van de schade zonder telefonisch contact komt het over als klantvriendelijk.

Bereken direct de premie van uw bootverzekering!

Hoe doen wij het?

Laatst geüpdatet: 10-01-2022

Financieel zeker.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op