Goed nieuws voor Nederland, goed nieuws voor jou!

Welk vaarbewijs heb je nodig?

Heb je een mooie boot op het oog of heb je hem misschien al aangeschaft? Dan is het belangrijk om te weten of je over het juiste vaarbewijs beschikt. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen Vaarbewijs 1 en Vaarbewijs 2. Of je een vaarbewijs nodig hebt, is afhankelijk van het type boot dat je hebt. Welk vaarbewijs je nodig hebt, is weer afhankelijk van waar je vaart. Om goed voorbereid het water op te gaan, hebben we hier voor verschillende boten en situaties op een rijtje gezet welk vaarbewijs je nodig hebt. Vergeet ook niet om eens te kijken naar een bootverzekering. Zo kun je veilig het water op.

Bootverzekering afsluiten? Bereken jouw premie!

welk vaarbewijs

Welk vaarbewijs heb je nodig voor een speedboot?

In Nederland en België zijn de regels rondom het vaarbewijs hetzelfde. In de rest van Europa kunnen er weer andere regels gelden. Of je een vaarbewijs nodig hebt voor een speedboot, is afhankelijk van twee factoren:

  • De lengte van de boot
  • De maximale snelheid van de boot

Het vaarbewijs is verplicht voor een speedboot die met vol gas harder kan dan 20 km per uur. Een speedboot is natuurlijk gemaakt om snel te varen, dus je hebt waarschijnlijk een vaarbewijs nodig. Als je met de speedboot op rivieren, kanalen en meren vaart, heb je aan Vaarbewijs 1 voldoende. Ga je ook varen op grotere wateren? Dan heb je Vaarbewijs 2 nodig.

Bootverzekering afsluiten? Bereken jouw premie!

Welk vaarbewijs heb je nodig voor een jetski of waterscooter?

Hoewel een jetski en en een waterscooter voor de wet gelijk zijn, zit hier wel een verschil tussen. Een waterscooter moet je zittend besturen, terwijl een jetski ook staand te besturen is. Natuurlijk is dit wel lastiger, en kost dit daarom ook meer oefening. Dit maakt echter niet uit voor het vaarbewijs. Als de jetski of waterscooter harder gaat dan 20 km per uur (wat in de meeste gevallen zo is) dan heb je een vaarbewijs nodig.

Met een jetski of waterscooter moet je er wel op letten dat het vaargebied geschikt is voor het voertuig. Meestal zijn er speciale gedeelten voor snelvaren aangegeven. Dit is vaak een flink stuk van de kust af.

Welk vaarbewijs heb je nodig op zee?

Om met je boot op zee te varen heb je Vaarbewijs 2 nodig. Dit wordt ook wel Klein Vaarbewijs II genoemd. Met Vaarbewijs 2 mag je ook op de grotere wateren en kustwateren varen. Dit zijn dus grotere meren en de zee, zoals de Waddenzee, het IJsselmeer, het Markermeer, het IJmeer en de Oosterschelde en Westerschelde. Een uitzondering is de Gouwzee, wat onderdeel is van het Markermeer. Daar mag je wel met alleen Vaarbewijs 1 varen. Voordat je Vaarbewijs 2 kunt halen moet je wel eerst in het bezit zijn van Vaarbewijs 1. Het is ook mogelijk om Vaarbewijs 1 en 2 tegelijkertijd te halen.

Op de Waddenzee

De Waddenzee is de binnenzee tussen de Waddeneilanden en de Noordzee. De Waddenzee strekt zich helemaal uit van Nederland tot Denemarken. Een prachtig gebied om te varen met de boot. Om met een boot op de Waddenzee te mogen varen moet je in het bezit zijn van Vaarbewijs 2.

Op de Noordzee

De Noordzee vormt een uitzondering op eerdergenoemde regels. Voor het varen op de Noordzee heb je namelijk geen vaarbewijs nodig. Voor de zeehavens heb je echter wel een vaarbewijs nodig. Dus als je via de zeehavens richting zee wilt, zal je alsnog een vaarbewijs nodig hebben. In dit geval heb je dus in ieder geval Vaarbewijs 1 nodig.

Op het Markermeer

Het Markermeer ligt tussen Noord-Holland en Flevoland. Aan de noordoostkant grenst het aan het IJsselmeer en het de zuidkant gaat het over in het IJmeer. Voor varen op het Markermeer heb je Vaarbewijs 2 nodig. Een uitzondering hierop is de Gouwzee. De Gouwzee ligt tussen Volendam, Marken en Monnickendam. Hier mag je ook varen met alleen Vaarbewijs 1. Op de meeste plaatsen is het water daar vrij ondiep.

Op het IJsselmeer

Het IJsselmeer is het grootste meer van Nederland en een heerlijke plek om te varen. Om te mogen varen op het IJsselmeer moet je in het bezit zijn van Vaarbewijs 2. Op rustige dagen is het IJsselmeer een gemoedelijk vaargebied, maar zodra de windkracht hoger wordt, kan varen op het IJsselmeer verraderlijk zijn. Daarom is het belangrijk dat je weet hoe je met zulke vaarsituaties om moet gaan.

Welk vaarbewijs heb je nodig in het buitenland?

Als je wilt varen in het buitenland heb je een ICC nodig. ICC staat voor Internationaal Certificaat van Competentie. Het is een vertaling van het vaarbewijs in het Engels. Alle vaarbewijzen die nieuw worden afgegeven krijgen automatisch ook een ICC. Als je Vaarbewijs 1 hebt, krijg je het ICC voor inland waters. Als je Vaarbewijs 2 hebt, krijg je het ICC for inland and coastal waters. Per land verschilt het wanneer en welk vaarbewijs je nodig hebt.

Voordat je het water op gaat is het natuurlijk belangrijk dat je voldoende basiskennis hebt over het varen, de boot, de veiligheidsmaatregelen en de regelementen die gelden in dat land.

Veelgestelde vragen over het vaarbewijs

Welk vaarbewijs heb je nodig in Frankrijk?

Om te mogen varen op de rivieren, binnenmeren en kanalen in Frankrijk heb je Vaarbewijs 1 (ICC for inland waters) nodig. Aan de kust heb je Vaarbewijs 2 (ICC for inland and coastal waters) nodig. Voor een boot korter dan 20 meter met een motor van 6 pk of meer is een vaarbewijs altijd verplicht.

Welk vaarbewijs heb je nodig in Griekenland?

Als je in Griekenland wilt varen moeten twee personen aan boord een ICC for inland and coastal waters (Vaarbewijs 2) hebben. Of de schipper moet een verklaring afgeven dat er een tweede persoon aan boord met voldoende vaarervaring. Ook is een internationale verzekeringsverklaring vereist.

Welk vaarbewijs heb je nodig in Kroatië?

Als je in Kroatië binnen 1 zeemijl (dat is 1852 meter) vanaf het vaste land of vanaf de eilanden blijft, dan is Vaarbewijs 1 (ICC for inland waters) voldoende. Vaar je verder dan 1 zeemijl uit de kust? Dan moet je in het bezit zijn van Vaarbewijs 2 (ICC for inland and coastal waters)

Welk vaarbewijs heb je nodig in Spanje?

In Spanje is een ICC verplicht als je boot meer dan 9,5 PK heeft. Als je langs de kust wilt varen heb je het ICC for inland and coastal waters nodig (Vaarbewijs 2).

Welk vaarbewijs heb je nodig op het Gardameer?

Als je in Italië op de meren, zoals het Gardameer, wilt varen heb je Vaarbewijs 1 nodig. Voor het varen langs de kust is Vaarbewijs 2 verplicht.

Klanten over Alpina

klantenvertellenMogelijk gemaakt door klantenvertellen.nl
Bekijk alle beoordelingen
8.3
Gemiddelde score
Gebaseerd op 3696 reviews

Bereken direct de premie van jouw bootverzekering!

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op