dierenverzekering

Dierenverzekering

Bereken direct de premie van uw dierenverzekering!

Wat kost een dierenverzekering?

De kosten van een dierenverzekering zijn afhankelijk van een aantal factoren. Aan de hand van deze factoren wordt de hoogte van de premie bepaald.

 • Het gewicht van uw huisdier
 • De leeftijd van uw huisdier
 • Het ras of de kruising van uw huisdier
 • Eventuele aanvullende dekkingen

Leeftijd is een belangrijke factor bij het bepalen van de premie. Verzekeraars hanteren ook een maximumleeftijd waar tot u uw huisdier kunt verzekeren. Bij de meeste verzekeraars is dit tot 7 jaar, maar bij een enkeling tot 5 jaar. Controleer dit daarom altijd even in de polisvoorwaarden. Daarnaast gaat bij de meeste verzekeraars de premie elk jaar iets omhoog. Dit komt door de verouderingstoeslag. Hoe ouder een dier wordt, hoe hoger het risico op aandoeningen. Daarom berekenen verzekeraars de premie elk jaar opnieuw.

Daarnaast is de premie vooral afhankelijk van de aanvullende dekkingen die u afsluit. Naast de basisdekking, heeft u ook de mogelijkheid om fysiotherapie, gedragstherapie, radiotherapie en tandartskosten mee te verzekeren. Bij sommige verzekeraars kunt u ook de sterilisatie of castratie van uw dier meeverzekeren en soms zelfs de benodigde vaccinaties. Ook een reisdekking of een crematiedekking is een mogelijkheid. Zo stelt u dus de verzekering helemaal naar eigen wens samen.

Wat is de beste dierenverzekering?

Bent u op zoek naar de beste dierenverzekering voor uw kameraadje? U kiest zelf welke verzekering het beste aansluit bij uw wensen. Wat voor de hond van de buurman de beste huisdierverzekering is, hoeft voor u en uw kat niet hetzelfde te zijn. De beste huisdierenverzekering past bij uw dier én bij uw financiële situatie. Kijk hiervoor de polisvoorwaarden eens door. Hoe zit het met een stijging van de premie als uw huisdier ouder wordt? Wat valt er allemaal onder de basisdekking en wat moet u eventueel aanvullend verzekeren? Dit kan per verzekeraar verschillen. Als u op Alpina.nl dierenverzekeringen vergelijkt, zetten wij alle premies en bijbehorende polisvoorwaarden voor u op een rijtje.

Veelgestelde vragen bij een dierenverzekering

Welke huisdieren kan ik allemaal verzekeren?

U kunt honden, katten, konijnen en papegaaiachtigen verzekeren. Het dier dat u verzekert moet minimaal 8 weken oud zijn.

De maximale leeftijd voor het afsluiten van een verzekering is voor honden t/m 7 jaar, voor katten t/m 11 jaar, voor konijnen t/m 5 jaar, en voor papegaaien onbeperkt.

Wat zijn de verschillen tussen de verschillende pakketten?

Basis pakket

 • Vergoeding tot €3000,- per jaar.
 • Voor een toegankelijke premie de zekerheid van een goede dekking bij onverwacht hoge kosten
 • Inclusief: consult, diagnostiek, bijzondere behandelingen (fysiotherapie, gedragstherapie, heupen & ellebogen), operaties (inclusief narcose), plaatsen identificatiechip, medicijnen (ook chronische/langdurige behandelingen) en euthanasie
 • Uw eigen bijdrage is altijd 20%. Voor consult, diagnostiek en bijzondere behandelingen betaalt u 50% eigen bijdrage.

Plus pakket

 • Vergoeding tot € 4.000,- per jaar.
 • Uitgebreid pakket met een goede prijs-kwaliteitsverhouding. Voor wie verzekerd wil zijn voor specialistische zorg zoals een MRI-scan of gebitsbehandeling.
 • Bevat alle vergoedingen uit het Basis Pakket.
 • Bevat tevens: gebit (zoals tandsteen verwijderen, trekken tanden en kiezen), intensieve zorg (zoals MRI, CT scan en hulpmiddelen), en extra zorg (zoals Dierenambulance, ziektekosten Europa, verzorging huisdier bij verblijf eigenaar in ziekenhuis, opname en verpleging langer dan 7 dagen).
 • Uw eigen bijdrage is altijd 20%. Voor consult, diagnostiek en bijzondere behandelingen betaalt u 25% eigen bijdrage. Voor medicatie van alternatieve zorg, gebit, intensieve zorg en extra zorg betaalt u 50% eigen bijdrage.

Totaal pakket

 • Vergoeding tot €5.000,- per jaar.
 • Genieten zonder zorgen. Het meest complete pakket met de hoogste vergoeding.
 • Bevat alle vergoedingen uit het Basis- en Plus pakket.
 • Uw eigen bijdrage is altijd 20%.

Ongevallen pakket

 • Vergoeding tot €2.000,- per jaar
 • Het instappakket met vergoeding van zorg die nodig is na een ongeval.
 • Dit pakket biedt enkel dekking voor een aantoonbaar ongeval, d.w.z. een verkeersongeval, botbreuk, binnenkrijgen van een vreemd voorwerp, giftige gassen, vergiftigd voedsel, bijtwonden, brand of overstroming.
 • De verzekeraar vergoedt 80% van bovenstaande kosten. Daarnaast krijgt u een advertentiebudget van 250,- euro. De wachttermijn is 48 uur voor ongevallen.
Hoe is de dierenverzekering opgebouwd?

U kunt kiezen uit 4 pakketten:

 • Basis pakket
 • Plus pakket
 • Totaal pakket
 • Ongevallen pakket

Het Ongevallen pakket heeft een meer beperkte dekking dan de andere drie pakketten. Ziektekosten worden in dit pakket alleen vergoed in geval van een aantoonbaar ongeval: een verkeersongeval, botbreuk, binnenkrijgen vreemd voorwerp, giftige gassen, vergiftigd voedsel, bijtwonden, brand of overstroming.

Naast de vier hoofdpakketten heeft u de keuze uit 4 optionele aanvullende verzekeringen:

 • Sterilisatie/Castratie
 • Chemo- en radiotherapie (behandeling kanker)
 • Crematie overleden huisdier
 • Doorlopende Reisverzekering Werelddekking

De aanvullende verzekeringen kunnen afgesloten worden in combinatie met een van de 3 hoofdpakketten (Basis, Plus of Totaal pakket). De Sterilisatie/Castratie verzekering kunt u enkel afsluiten in combinatie met een Plus of Totaal Pakket.

Is een identificatiechip noodzakelijk?

Ja, identificatie en registratie van verzekerde huisdieren is verplicht. De meeste verzekeraars accepteren dan ook enkel declaraties voorzien van een chipnummer. De kosten voor het plaatsen van de chip worden door de verzekeraar vergoedt.

Worden de kosten vergoedt als mijn huisdier geen identificatiechip heeft?

Nee, de verzekeraar vergoedt de kosten niet als uw huisdier niet gechipt is. Er worden enkel declaraties geaccepteerd die voorzien zijn van een chipnummer. Zorg daarom dat uw huisdier gechipt is, voordat u uw eerste declaraties indient en dat het chipnummer bij de verzekeraar bekend is.

Kan ik mijn huisdier verzekeren als hij nog geen chip heeft?

Ja, ook als uw huisdier nog geen chip heeft kunt u hem al verzekeren. U moet er echter wel voor zorgen dat het dier gechipt is, voordat u een declaratie indient.

Wat gebeurt er met mijn verzekering als mijn huisdier overlijdt?

We kunnen ons voorstellen dat u in de emotionele tijd rond het overlijden van uw huisdier niet direct aan de verzekering denkt. Het stopzetten van de verzekering kan gelukkig met terugwerkende kracht in orde gemaakt worden. Wat is hiervoor de procedure?

 • Geef uiterlijk 30 dagen na het overlijden van uw dier aan de verzekeraar het verzoek tot beëindiging door.
 • Lever hierbij een overlijdensverklaring van de dierenarts mee.
 • Na deze melding en ontvangst overlijdensverklaring beëindigt de verzekeraar de verzekering één dag nadat het huisdier is overleden.
 • Eventueel teveel betaalde premie wordt vanzelfsprekend terugbetaald.
Hoe kan ik mijn verzekering opzeggen?

U kunt uw verzekering beëindigen met een opzegtermijn van één maand. Dit is maandelijks mogelijk zodra uw polis de looptijd van één jaar heeft of in bijzondere gevallen, bijvoorbeeld als uw huisdier overleden is.

Veelgestelde vragen over het afsluiten van een dierenverzekering

Tot wel leeftijd kan ik mijn huisdier verzekeren?

U kunt een verzekering afsluiten voor honden tot en met 7 jaar, katten tot en met 11 jaar en konijnen tot en met 5 jaar. Voor papegaaien geldt geen maximale leeftijd.

Bij het afsluiten of verlengen van een verzekering wordt er rekening gehouden met de leeftijd van het dier. Hoe ouder het dier, hoe hoger de verzekeringspremie omdat het risico op ziekten en ongevallen groter wordt.

Wat is de looptijd van een dierenverzekering?

Een verzekering sluit u af voor een jaar. Daarna is deze maandelijks opzegbaar.

Verandert de premie als mijn huisdier ouder wordt?

Net zoals bij mensen zijn de ziektekosten bij huisdieren in de jonge jaren lager dan als het dier een dagje ouder wordt. Daarom is de premie van een pup lager dan de premie van een hond van bijvoorbeeld 7 jaar oud. De exacte verhoging per jaar is afhankelijk van (de kruising met) het ras en de actuele leeftijd van het dier.

Zijn er (ras)specifieke uitsluitingen?

Alle dierenrassen zijn welkom. Voor sommige hondenrassen gelden echter beperkingen. Bij deze rassen zijn (erfelijk bepaalde) raseigenschappen opgenomen in de rasstandaard die aanleiding geven tot (veel) extra ziektekosten. Ziektekosten gerelateerd aan deze afwijkingen zijn middels een rasclausule uitgesloten en kunnen dan ook niet worden vergoed.

 • (Old) Engelse Bulldog: Standaard uitsluiting van alle aandoeningen aan de luchtwegen (inclusief keel en neus).
 • Franse Bulldog: Standaard uitsluiting van alle aandoeningen aan de luchtwegen (inclusief keel en neus).
 • Cavalier King Charles: Standaard uitsluiting van alle neurologische aandoeningen inclusief hersenen en ruggenmerg.
Kan ik de dekking tussentijds uitbreiden?

Ja, u kunt overstappen naar een uitgebreider pakket. Dit kunt u doen op de jaarlijkse premievervaldatum (de polisverjaardag).

Waarom is er een wachttijd van 30 dagen?

Voor een dierenverzekering geldt een wachttermijn. Klachten die voor of tijdens deze wachttermijn zijn ontstaan, worden niet vergoed. Ook eventuele vervolgkosten van een ziekte, aandoening of ongeval ontstaan voor of tijdens de wachttermijn komen niet voor vergoeding in aanmerking.

Hoe lang duurt de wachttermijn?

 • Voor zorg die nodig is na een ongeval geldt een wachttermijn van 48 uur.
 • Voor ziekten en aandoeningen geldt een wachttermijn van 30 dagen.

In alle pakketten wordt het plaatsen van de chip wel vergoed in de wachttermijn.

Wanneer gaat mijn verzekering in?

De dierenverzekering gaat – na acceptatie – in op de dag dat de aanvraag door de verzekeraar is ontvangen.

Na de ingangsdatum is er sprake van een zichttermijn van 14 dagen. Binnen deze 14 dagen kan de dierenverzekering schriftelijk worden opgezegd zonder opgave van reden. Dit geldt niet wanneer er al een declaratie is ingediend.

Vanaf de ingangsdatum geldt voor ziekte een wachttermijn van 30 dagen.

Waarom een dierenverzekering afsluiten?

Een dierenverzekering is natuurlijk niet verplicht, maar kan u veel zorgen en financiële stress schelen als uw huisdier ziek wordt. Met een dierenverzekering weet u zeker dat u de medische kosten kunt betalen.

Veelgestelde vragen over vergoedingen en declaratie

Vanaf welk moment kan ik zorg declareren?

Het moment vanaf wanneer u kunt declareren is afhankelijk van de wachttermijn. Vanaf de ingangsdatum van de verzekering geldt voor ziekte een wachttermijn van 30 dagen.

Hoe kan ik declareren?

U kunt op 2 manieren declareren en het is altijd gratis: online of per post. Het voordeel van online declareren is dat de verzekeraar uw declaratie eerder binnen heeft, waardoor ze deze sneller in behandeling kunnen nemen en u dus eerder uw geld ontvangt.

Moet ik een vaste dierenkliniek doorgeven?

Per 1 januari 2015 is het verplicht om uw vaste dierenkliniek, of –praktijk aan de verzekeraar door te geven.

Bij welke dierenartsen kan ik terecht?

U heeft vrije dierenarts keuze. U bepaalt dus zelf welke dierenarts u fijn vindt. Wel ben je verplicht, voordat u uw (eerste) declaratie indient, om uw vaste dierenkliniek aan de verzekeraar door te geven. Maakt u vervolgens ook kosten bij een andere kliniek? Dan worden deze in principe ook vergoed, tenzij er sprake is van een second opinion.

Wat is het vrijwillig eigen risico?

U kan kiezen voor een hoger vrijwillig eigen risico. Dat betekent wel dat als u een declaratie bij de verzekeraar indient, hier eerst het vrijwillig eigen risico van af wordt getrokken. Het voordeel hiervan is dat u uw maandelijkse premie kunt verlagen, en u wel gedekt bent in het geval u hoge kosten moet maken voor uw huisdier.

U kunt kiezen voor een vrijwillig eigen risico van € 100,- of € 250,- per jaar. U ontvangt dan maar liefst 15% of 25% korting op uw premie.

Let op: wanneer u kiest voor een vrijwillig eigen risico, dan geldt dit een jaar lang. Pas na een jaar kunt u dit wijzigen of stopzetten.

Hoe werkt de eigen bijdrage?

Wanneer u een declaratie indient, wordt per behandeling bepaalt wat uw eigen bijdrage hierop is. De eigen bijdrage verschilt per pakket:

 • Basis pakket:
  u betaalt een eigen bijdrage van 20%. Voor consult, diagnostiek en bijzondere behandelingen (zoals behandelingen aan heup- en elleboog en fysiotherapie) betaalt u een eigen bijdrage van 50%.
 • Plus pakket:
  u betaalt een eigen bijdrage van 20%. Voor consult, diagnostiek en bijzondere behandelingen (zoals behandelingen aan heup- en elleboog en fysiotherapie) betaalt u een eigen bijdrage van 25% eigen bijdrage. Voor medicijnen van alternatieve zorg, voor gebit en voor intensieve en extra zorg betaalt u een eigen bijdrage van 50%.
 • Totaal pakket:
  u betaalt een eigen bijdrage van 20%.
 • Ongevallen pakket:
  u betaalt een eigen bijdrage van 20%.

De eigen bijdrage wordt in mindering gebracht op uw declaratie.

Dierenverzekeringen vergelijken

Het vergelijken van dierenverzekeringen is een verstandige stap voordat u overgaat op het afsluiten. Bij het vergelijken kunnen er namelijk zaken aan het licht komen die u anders niet had opgemerkt. Om te starten met vergelijken kunt u een aantal persoonlijke gegevens en gegevens over uw huisdier invullen in onze online vergelijkingstool. Vervolgens krijgt u een overzicht van alle verzekeringen die aansluiten bij uw wensen. Bij het vergelijken kunt u letten op de premies, maar ook op de polisvoorwaarden. Heeft u de juiste huisdierenverzekering gevonden? Dan kunt u deze direct online afsluiten.

Wat is de goedkoopste dierenverzekering?

U wilt natuurlijk het beste voor uw huisdier, maar in de ideale situatie sluit u de goedkoopste dierenverzekering af, zonder in te leveren op de dekking. Geen probleem! Op Alpina.nl helpen we u met het vinden van de goedkoopste dierenverzekering. Hierbij kunt u kijken naar uw financiële situatie. Misschien heeft u zelf al een spaarpotje opgebouwd om wat onverwachte kosten mee op te kunnen vangen. In dat geval kan een huisdierverzekering nog steeds verstandig zijn, maar hoeft u waarschijnlijk niet veel aanvullende dekkingen af te sluiten. Op deze manier kunt u bepalen wat de beste huisdierenverzekering voor u, uw huisdier én uw portemonnee is.

Dierenverzekering voor een hond

Een hond is altijd een gezellig onderdeel van het gezin. Een hond is enthousiast, is altijd blij om u te zien, rent graag rond en eet alles wat los en vast zit. Dit kan natuurlijk ook wel eens problemen veroorzaken, bijvoorbeeld als hij in zijn enthousiasme tegen een deur aanrent en zich bezeert of een rondslingerende sok op eet. Soms zelfs met een operatie tot gevolg. Dit soort medische kosten kunnen hoog oplopen. Met een dierenverzekering voor uw hond krijgt u de meest voorkomende medische kosten vergoed. Zo weet u zeker dat uw trouwe viervoeter goed verzekerd is.

Dierenverzekering voor een kat

Katten vormen het perfecte gezelschap. Ze zijn er altijd voor een aai of een knuffel, maar kunnen ook goed alleen zijn. Of u nu een kitten of een oudere kat heeft, uw kat verdient de beste zorg die er is. Voor veel kattenbaasjes is de grootste nachtmerrie dat ze hun kat moeten laten inslapen, omdat ze de benodigde behandeling of operatie niet kunnen betalen. Dit kunt u voorkomen door een kattenverzekering af te sluiten. Met een goede dierenverzekering voor uw kat weet u zeker dat u goed verzekerd bent bij onverwachte medische kosten.

Dierenverzekering voor een konijn

Als uw geliefde huisdier een konijn is, kunt u overwegen om een konijnenverzekering voor uw konijn af te sluiten. Hiermee bent u verzekerd als uw konijn onverwachts ziek wordt of moet worden geopereerd. Niet alleen is het fijn om te weten dat uw konijn goede zorg krijgt, maar het biedt ook financiële zekerheid omdat u onverwachte hoge medische kosten vermijdt. Een fijn gevoel!

Dierenverzekering voor een papegaai

Een papegaai is een maatje voor het leven. Deze prachtige, kleurrijke dieren kunnen meer dan 50 jaar oud worden! Met een papegaai heeft u een hoop gezelligheid in huis. Veel mensen weten niet dat je, naast kattenhonden en konijnen, ook papegaaien kunt verzekeren. Met een papegaaienverzekering bent u verzekerd als uw gevleugelde vriend plotseling ziek wordt.

Klanten over Alpina

klantenvertellenMogelijk gemaakt door klantenvertellen.nl
Bekijk alle beoordelingen
8.1
Gemiddelde score
Gebaseerd op 3143 reviews

Bereken direct de premie van uw dierenverzekering!

Hoe doen wij het?

Laatst geüpdatet: 10-08-2023

Financieel zeker.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op