800.000+ klanten
14 dagen bedenktijd
98% beveelt ons aan
kattenverzekering

Kattenverzekering

Bereken direct de premie van uw kattenverzekering!

Direct online afsluiten
Direct online afsluiten
14 dagen bedenktijd
14 dagen bedenktijd
8.1
Beoordeling verzekeringen

Als je een kat koopt of uit het asiel haalt, heb je een vriend voor het leven. Vaak is een kat echt onderdeel van het gezin. Een kat is dan ook het perfecte gezelschap. Altijd in de buurt voor een aai, om een kopje tegen je benen te geven of om lekker op schoot te kruipen. Tegelijkertijd kunnen ze ook makkelijk alleen zijn en hebben ze weinig zorg nodig. Toch moet een kat ook af en toe langs de dierenarts. Voor een routinecontrole of de jaarlijkse vaccinatie, maar soms ook als de kat ziek wordt of gewond raakt. Om te zorgen dat u niet het hele bedrag voor de medische behandeling zelf hoeft te betalen kunt u een kattenverzekering afsluiten.

Kat verzekeren

Katten zijn lief, maar ook heel eigenwijs. Ze laten het niet snel zien als er iets met ze aan de hand is. Daarom komt u er soms pas laat achter dat uw kat ziek of gewond is. Bijvoorbeeld omdat ze iets verkeerds hebben gegeten, hebben gevochten met een andere kat of zich gewoon niet lekker voelen. In het ernstigste geval moet de kat direct geopereerd worden, en dat is helaas niet goedkoop. Daarom kan een kattenverzekering uitkomst bieden.

Welke kattenverzekeringen zijn er?

Bij de meeste verzekeraars bestaat de kattenverzekering uit het basispakket, en kunt u zelf besluiten of u nog aanvullende verzekeringen wilt afsluiten. U kunt bijvoorbeeld fysiotherapie, gedragstherapie, radiotherapie en tandartskosten meeverzekeren. Bij sommige verzekeraars kunt u ook de sterilisatie of castratie van uw dier meeverzekeren en soms zelfs de benodigde vaccinaties. Ook een reisdekking of een crematiedekking is een mogelijkheid. U kunt uw huisdierverzekering dus helemaal samenstelling zoals u zelf wilt. Weten bij welke aanbieders u een kattenverzekering kunt afsluiten? Bereken direct de premie en zie welke aanbieders aansluiten bij uw wensen.

Veelgestelde vragen over een kattenverzekering

Welke kattenrassen kan ik allemaal verzekeren?

In principe kunt u alle kattenrassen verzekeren. Er zijn echter wel een aantal rassen die niet (meer) gezond zijn. Sommige verzekeraars rekenen voor het verzekeren van die rassen dus een hogere premie, omdat hier meer risico’s aan verbonden zijn. Ook kan het voorkomen dat bepaalde aandoeningen uitgesloten zijn van dekking bij het verzekeren van een bepaald kattenras. Dit kunt u terugvinden in de polisvoorwaarden.

Wat zijn de verschillen tussen de pakketten?

Basis pakket

 • Vergoeding tot €3000,- per jaar.
 • Voor een toegankelijke premie de zekerheid van een goede dekking bij onverwacht hoge kosten
 • Inclusief: consult, diagnostiek, bijzondere behandelingen (fysiotherapie, gedragstherapie, heupen & ellebogen), operaties (inclusief narcose), plaatsen identificatiechip, medicijnen (ook chronische/langdurige behandelingen) en euthanasie
 • Uw eigen bijdrage is altijd 20%. Voor consult, diagnostiek en bijzondere behandelingen betaalt u 50% eigen bijdrage.

Plus pakket

 • Vergoeding tot € 4.000,- per jaar.
 • Uitgebreid pakket met een goede prijs-kwaliteitsverhouding. Voor wie verzekerd wil zijn voor specialistische zorg zoals een MRI-scan of gebitsbehandeling.
 • Bevat alle vergoedingen uit het Basis Pakket.
 • Bevat tevens: gebit (zoals tandsteen verwijderen, trekken tanden en kiezen), intensieve zorg (zoals MRI, CT scan en hulpmiddelen), en extra zorg (zoals Dierenambulance, ziektekosten Europa, verzorging huisdier bij verblijf eigenaar in ziekenhuis, opname en verpleging langer dan 7 dagen).
 • Uw eigen bijdrage is altijd 20%. Voor consult, diagnostiek en bijzondere behandelingen betaalt u 25% eigen bijdrage. Voor medicatie van alternatieve zorg, gebit, intensieve zorg en extra zorg betaalt u 50% eigen bijdrage.

Totaal pakket

 • Vergoeding tot €5.000,- per jaar.
 • Genieten zonder zorgen. Het meest complete pakket met de hoogste vergoeding.
 • Bevat alle vergoedingen uit het Basis- en Plus pakket.
 • Uw eigen bijdrage is altijd 20%.

Ongevallen pakket

 • Vergoeding tot €2.000,- per jaar
 • Het instappakket met vergoeding van zorg die nodig is na een ongeval.
 • Dit pakket biedt enkel dekking voor een aantoonbaar ongeval, d.w.z. een verkeersongeval, botbreuk, binnenkrijgen van een vreemd voorwerp, giftige gassen, vergiftigd voedsel, bijtwonden, brand of overstroming.
 • De verzekeraar vergoedt 80% van bovenstaande kosten. Daarnaast krijgt u een advertentiebudget van 250,- euro. De wachttermijn is 48 uur voor ongevallen.
Hoe is de kattenverzekering opgebouwd?

U kunt kiezen uit 4 pakketten:

 • Basis pakket
 • Plus pakket
 • Totaal pakket
 • Ongevallen pakket

Het Ongevallen pakket heeft een meer beperkte dekking dan de andere drie pakketten. Ziektekosten worden in dit pakket alleen vergoed in geval van een aantoonbaar ongeval: een verkeersongeval, botbreuk, binnenkrijgen vreemd voorwerp, giftige gassen, vergiftigd voedsel, bijtwonden, brand of overstroming.

Naast de vier hoofdpakketten heeft u de keuze uit 4 optionele aanvullende verzekeringen:

 • Sterilisatie/Castratie
 • Chemo- en radiotherapie (behandeling kanker)
 • Crematie overleden huisdier
 • Doorlopende Reisverzekering Werelddekking

De aanvullende verzekeringen kunnen afgesloten worden in combinatie met een van de 3 hoofdpakketten (Basis, Plus of Totaal pakket). De Sterilisatie/Castratie verzekering kunt u enkel afsluiten in combinatie met een Plus of Totaal Pakket.

Is een identificatiechip noodzakelijk?

Ja, identificatie en registratie van verzekerde huisdieren is verplicht. De meeste verzekeraars accepteren dan ook enkel declaraties voorzien van een chipnummer. De kosten voor het plaatsen van de chip worden door de verzekeraar vergoedt.

Worden de kosten vergoed als mijn kat geen identificatiechip heeft?

Nee, de verzekeraar vergoedt de kosten niet als uw kat niet gechipt is. Er worden enkel declaraties geaccepteerd die voorzien zijn van een chipnummer. Zorg daarom dat uw kat gechipt is, voordat u uw eerste declaraties indient en dat het chipnummer bij de verzekeraar bekend is.

Kan ik mijn kat verzekeren als hij nog geen chip heeft?

Ja, ook als uw huisdier nog geen chip heeft kunt u hem al verzekeren. U moet er echter wel voor zorgen dat het dier gechipt is, voordat u een declaratie indient.

Wat gebeurt er met mijn verzekering als mijn kat overlijdt?

We kunnen ons voorstellen dat u in de emotionele tijd rond het overlijden van uw kat niet direct aan de verzekering denkt. Het stopzetten van de verzekering kan gelukkig met terugwerkende kracht in orde gemaakt worden. Wat is hiervoor de procedure?

 • Geef uiterlijk 30 dagen na het overlijden van uw dier aan de verzekeraar het verzoek tot beëindiging door.
 • Lever hierbij een overlijdensverklaring van de dierenarts mee.
 • Na deze melding en ontvangst overlijdensverklaring beëindigt de verzekeraar de verzekering één dag nadat het huisdier is overleden.
 • Eventueel teveel betaalde premie wordt vanzelfsprekend terugbetaald.

Tot welke leeftijd kan ik mijn kat verzekeren?

U kunt een kattenverzekering afsluiten voor katten tot en met 11 jaar. Bij het afsluiten of verlengen van een verzekering wordt er rekening gehouden met de leeftijd van het dier. Hoe ouder het dier, hoe hoger de verzekeringspremie omdat het risico op ziekten en ongevallen groter wordt.

Wat is de looptijd van een kattenverzekering?

Een verzekering sluit u af voor een jaar. Daarna is deze maandelijks opzegbaar.

Verandert de premie als mijn kat ouder wordt?

Net zoals bij mensen zijn de ziektekosten bij huisdieren in de jonge jaren lager dan als het dier een dagje ouder wordt. Daarom is de premie van een kitten lager dan de premie van een kat van bijvoorbeeld 7 jaar oud. De exacte verhoging per jaar is afhankelijk van (de kruising met) het ras en de actuele leeftijd van het dier.

Kan ik de dekking tussentijds uitbreiden?

Ja, u kunt overstappen naar een uitgebreider pakket. Dit kunt u doen op de jaarlijkse premievervaldatum (de polisverjaardag).

Waarom is er een wachttijd van 30 dagen?

Voor een kattenverzekering geldt een wachttermijn. Klachten die voor of tijdens deze wachttermijn zijn ontstaan, worden niet vergoed. Ook eventuele vervolgkosten van een ziekte, aandoening of ongeval ontstaan voor of tijdens de wachttermijn komen niet voor vergoeding in aanmerking.

Hoe lang duurt de wachttermijn?

 • Voor zorg die nodig is na een ongeval geldt een wachttermijn van 48 uur.
 • Voor ziekten en aandoeningen geldt een wachttermijn van 30 dagen.

In alle pakketten wordt het plaatsen van de chip wel vergoed in de wachttermijn.

Wanneer gaat mijn verzekering in?

De kattenverzekering gaat – na acceptatie – in op de dag dat de aanvraag door de verzekeraar is ontvangen.

Na de ingangsdatum is er sprake van een zichttermijn van 14 dagen. Binnen deze 14 dagen kan de dierenverzekering schriftelijk worden opgezegd zonder opgave van reden. Dit geldt niet wanneer er al een declaratie is ingediend.

Vanaf de ingangsdatum geldt voor ziekte een wachttermijn van 30 dagen.

Waarom een kattenverzekering afsluiten?

Een kattenverzekering is natuurlijk niet verplicht, maar kan u veel zorgen en financiële stress schelen als uw kat ziek wordt. Met een kattenverzekering weet u zeker dat u de medische kosten kunt betalen.

Hoe kan ik mijn verzekering weer opzeggen?

U kunt uw verzekering beëindigen met een opzegtermijn van één maand. Dit is maandelijks mogelijk zodra uw polis de looptijd van één jaar heeft of in bijzondere gevallen, bijvoorbeeld als uw huisdier overleden is.

Veelgestelde vragen over vergoedingen en declaratie

Vanaf welk moment kan ik zorg declareren?

Het moment vanaf wanneer u kunt declareren is afhankelijk van de wachttermijn. Vanaf de ingangsdatum van de verzekering geldt voor ziekte een wachttermijn van 30 dagen.

Hoe kan ik declareren?

U kunt op 2 manieren declareren en het is altijd gratis: online of per post. Het voordeel van online declareren is dat de verzekeraar uw declaratie eerder binnen heeft, waardoor ze deze sneller in behandeling kunnen nemen en u dus eerder uw geld ontvangt.

Moet ik een vaste dierenkliniek doorgeven?

Per 1 januari 2015 is het verplicht om uw vaste dierenkliniek, of –praktijk aan de verzekeraar door te geven.

Bij welke dierenartsen kan ik terecht?

U heeft vrije dierenarts keuze. U bepaalt dus zelf welke dierenarts u fijn vindt. Wel ben je verplicht, voordat u uw (eerste) declaratie indient, om uw vaste dierenkliniek aan de verzekeraar door te geven. Maakt u vervolgens ook kosten bij een andere kliniek? Dan worden deze in principe ook vergoed, tenzij er sprake is van een second opinion.

Wat is het vrijwillig eigen risico?

U kan kiezen voor een hoger vrijwillig eigen risico. Dat betekent wel dat als u een declaratie bij de verzekeraar indient, hier eerst het vrijwillig eigen risico van af wordt getrokken. Het voordeel hiervan is dat u uw maandelijkse premie kunt verlagen, en u wel gedekt bent in het geval u hoge kosten moet maken voor uw huisdier.

U kunt kiezen voor een vrijwillig eigen risico van € 100,- of € 250,- per jaar. U ontvangt dan maar liefst 15% of 25% korting op uw premie.

Let op: wanneer u kiest voor een vrijwillig eigen risico, dan geldt dit een jaar lang. Pas na een jaar kunt u dit wijzigen of stopzetten.

Hoe werkt de eigen bijdrage?

Wanneer u een declaratie indient, wordt per behandeling bepaalt wat uw eigen bijdrage hierop is. De eigen bijdrage verschilt per pakket:

 • Basis pakket:
  u betaalt een eigen bijdrage van 20%. Voor consult, diagnostiek en bijzondere behandelingen (zoals behandelingen aan heup- en elleboog en fysiotherapie) betaalt u een eigen bijdrage van 50%.
 • Plus pakket:
  u betaalt een eigen bijdrage van 20%. Voor consult, diagnostiek en bijzondere behandelingen (zoals behandelingen aan heup- en elleboog en fysiotherapie) betaalt u een eigen bijdrage van 25% eigen bijdrage. Voor medicijnen van alternatieve zorg, voor gebit en voor intensieve en extra zorg betaalt u een eigen bijdrage van 50%.
 • Totaal pakket:
  u betaalt een eigen bijdrage van 20%.
 • Ongevallen pakket:
  u betaalt een eigen bijdrage van 20%.

De eigen bijdrage wordt in mindering gebracht op uw declaratie.

Wat kost een kattenverzekering

Wat een kattenverzekering kost, hangt af van uw kat. Een verzekeraar kijkt bij het berekenen van de premie naar de volgende factoren:

 • Het ras of de kruising van uw kat
 • Het gewicht van de uw kat
 • De leeftijd van uw kat
 • Gaat u voor de basisdekking of kiest u ook aanvullende dekkingen

Als uw kat zwaarder is, is er een hoger risico op gezondheidsklachten. Ook de leeftijd van uw kat is belangrijk. Hoe ouder een dier wordt, hoe hoger het risico op aandoeningen. Veel verzekeraars bereken daarom elk jaar opnieuw de premie, dit wordt ook wel een verouderingstoeslag genoemd. Dat houdt in dat de premie jaarlijks stijgt.

Wat is de beste kattenverzekering?

Ieder baasje wil natuurlijk de beste kattenverzekering voor zijn of haar geliefde viervoeter. Wat de beste kattenverzekering is, verschilt per persoon. Dit is afhankelijk van uw kat en van uw persoonlijke situatie. Wij raden aan om de verzekering af te sluiten als uw kat nog jong is, omdat een huisdierverzekering maar tot een bepaalde leeftijd kan worden afgesloten. Verder kent u uw kat natuurlijk het beste. Misschien vindt u het prettig om tandartskosten mee te verzekeren, omdat uw kat zijn tanden niet makkelijk schoon laat maken. U bepaalt zelf welke aanvullende dekkingen het beste aansluiten bij uw persoonlijke wensen. Zo stelt u zelf de beste kattenverzekering samen.

Wat is de goedkoopste kattenverzekering?

De hoogte van de premie is voor veel mensen een bepalende factor bij het kiezen van een verzekering. Zij gaan direct voor de goedkoopste kattenverzekering. Natuurlijk wil iedereen graag een beetje besparen op een verzekering, want bij het hebben van een kat komen al genoeg kosten kijken. Vergeet echter niet om ook goed te kijken naar de dekking van de verzekering. Dit doet u door goed te vergelijken. Daarnaast is het belangrijk om eens goed te kijken naar uw financiële situatie. Als u een buffer heeft om onverwachte kosten mee op te vangen hoeft u misschien minder uitgebreid verzekerd te zijn dan wanneer u een beetje krap bij kas zit. Op deze manier kunt u bepalen wat de beste verzekering voor u, uw kat én uw portemonnee is.

Kattenverzekering vergelijken

Kattenverzekeringen vergelijken? Op Alpina.nl hebben we daar een makkelijke online tool voor gemaakt. U hoeft alleen maar een aantal gegevens over uzelf en uw kat in te vullen, en vervolgens kan het vergelijken beginnen. Vergelijken is belangrijk, omdat er soms grote verschillen kunnen zitten tussen aanbieders. Van ons krijgt u niet alleen de premies te zijn, maar ook de bijbehorende polisvoorwaarden. Zo kunt u deze gemakkelijk doorkijken om de dekkingen te vergelijken. Heeft u de beste kattenverzekering gevonden? Dan kunt u deze gemakkelijk online afsluiten. Als u nog vragen heeft over een (katten)verzekering kunt u deze natuurlijk altijd aan ons stellen. U kunt onze verzekeringsspecialisten van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 18.00 telefonisch bereiken op 088 – 6883700. U mag ons natuurlijk ook altijd een bericht sturen via de chat, WhatsApp of Messenger.

Klanten over Alpina

klantenvertellenMogelijk gemaakt door klantenvertellen.nl
Bekijk alle beoordelingen
8.1
Gemiddelde score
Gebaseerd op 3143 reviews

Bereken direct de premie van uw kattenverzekering!

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op