800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan

Welk rijbewijs heb je nodig voor het rijden op een quad?

Quads zijn er in vele soorten en maten. Voor de verschillende varianten kun je ook verschillende rijbewijzen nodig hebben. Welk rijbewijs heb je voor welke quad nodig?

Voor een quad sluit je verplicht een quadverzekering af. Een voorwaarde voor dekking van de verzekering is dat de bestuurder bevoegd is om op de quad te rijden. Dat vraagt soms wel om extra uitzoekwerk, want op sommige quads mag je rijden met een bromfietsrijbewijs, maar voor andere quads heb je een rijbewijs B of soms zelfs een C rijbewijs nodig. Zoek dit uit voordat je met de quad gaat rijden. Anders loop je kans op een bekeuring, maar bij een ongeval heb je een nog veel groter probleem. De quadverzekering keert namelijk niet uit als de bestuurder tijdens het ongeval geen bevoegde bestuurder was.

Quadverzekering afsluiten? Bereken jouw premie!

quad rijbewijs

Een quad gelijkgesteld met een bromfiets

Uiteraard heb je voor een dergelijke quad een bromfietsrijbewijs nodig. Daar komen ook de eisen bij die gelden voor het rijbewijs. De bestuurder moet dus minimaal 16 jaar oud zijn. Voor het besturen van de quad is het dragen van een helm verplicht.

Quadverzekering afsluiten? Bereken jouw premie!

Een quad op drie wielen. Welk rijbewijs heb je nodig?

Volgens de website van de Rijksoverheid moet je voor deze quad minimaal 18 jaar oud zijn en in het bezit zijn van een rijbewijs B. Het voertuig moet een kenteken hebben, maar dat geldt ook voorde overige quads.

Je quad is goedgekeurd als een auto

Als het voertuig gelijk wordt gesteld met een personenauto, gelden ook de eisen die voor een auto gebruikelijk zijn. Je moet dus een rijbewijs B hebben en ook moet je een veiligheidsgordel dragen tijdens het rijden. Voor deze quad geldt een minimumleeftijd van 18 jaar.

Een quad kan ook nog gebruikt worden als een bedrijfsauto

Voor deze quad gelden dezelfde eisen als voor het als personenauto gekeurde voertuig. Maar er kan als extra eis gelden dat je in het bezit moet zijn van het rijbewijs C.

Wat als de quad niet gekeurd is voor de openbare weg?

Er zijn ook quads die je alleen op eigen terrein mag gebruiken, zoals bijvoorbeeld voor het werken op het land. Deze hebben waarschijnlijk geen kenteken, en mogen dus ook niet op de openbare weg. Doe dat ook niet, want bij een ongeval is er geen verzekeraar die de schuldenlasten draagt.

Niet alle verzekeraars sluiten een quadverzekering af, maar er zijn meerdere partijen die dergelijke verzekeringen gelukkig wel aanbieden. Door het invoeren van het kenteken en het beantwoorden van een paar vragen kun je meerdere quadverzekeringen vergelijken op Alpina.nl.

Klanten over Alpina

klantenvertellenMogelijk gemaakt door klantenvertellen.nl
Bekijk alle beoordelingen
8.2
Gemiddelde score
Gebaseerd op 3343 reviews

Bereken direct de premie van jouw quadverzekering!

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op