800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan
Handen schudden achter justitie weegschaal
Home Algemeen Zakelijk geschil

Een zakelijke geschil; en nu?

27 dec 2023
3 min leestijd

Als ondernemer ben je natuurlijk liever bezig met je bedrijf dan met juridische zaken. Je probeert je klanten zo goed mogelijk van dienst te zijn en je zorgt voor een goede samenwerking met leveranciers en partners. Toch kan er een conflict ontstaan. Dat wil je dan natuurlijk zo snel mogelijk oplossen.

Nut en noodzaak

Met een zakelijke rechtsbijstandverzekering ben je verzekerd voor juridische bijstand bij een conflict met leveranciers, werknemers of klanten. Bijvoorbeeld als een leverancier zich niet aan de afspraken houdt. De verzekeraar kan je dan helpen en probeert om namens jou het conflict op te lossen. Je hoeft hiervoor geen advocaat of andere rechtshulpverlener in te schakelen.

Een rechtsbijstandsverzekering is niet verplicht. Toch zien veel ondernemers een dergelijke verzekering als een noodzaak. Waarom? Je kunt altijd onverwacht in een juridisch conflict terechtkomen. Hier hangt vaak een hoog prijskaartje aan en het kost je ook nog veel tijd en energie.

Dennis van Dijk

Wat is verzekerd?

“Een rechtsbijstandsverzekering voor ondernemers helpt om problemen op te lossen en kosten te besparen. Wat is precies verzekerd? In basis is juridische hulp bij een zakelijk conflict verzekerd. Natuurlijk kunnen de voorwaarden en prijzen per verzekeraar verschillen.

Bij veel rechtsbijstandverzekeringen is mediation, bemiddeling en juridisch advies ook verzekerd. Het gaat dan bijvoorbeeld om advies over personeel, sociale wetgeving en de koop of huur van een bedrijfspand. Hiermee kan in veel gevallen een juridische procedure of rechtszaak worden voorkomen en dat is natuurlijk het beste voor alle partijen.”

Dennis van Dijk
Zakelijk adviseur bij Alpina Roerdalen

Neem contact met mij op

Wat is meestal niet verzekerd?

De rechtsbijstandsverzekering dekt niet alles. Er zijn ook zaken die niet onder de dekking vallen. Het gaat dan vaak over juridische conflicten en geschillen rond:

  • Belastingzaken
  • Een verkeersovertreding
  • Faillissement
  • Vennoten onderling
  • Fusie of overname van bedrijven
  • Geschillen met partijen in het buitenland
  • Kredietverlening, subsidies en dergelijke
  • Merknamen, octrooirechten, handelsnaamrechten, auteursrechten

Meer weten?

Wil je meer weten over de mogelijkheden van een rechtsbijstandverzekering? Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag met een passend advies.

Neem contact met ons op