Automaat rijden: wat zijn de voordelen?

Automaat rijden wordt steeds populairder. Tijdens onze rijlessen leren we meestal rijden in een schakelauto, maar tegenwoordig switchen steeds meer mensen naar een automaat. Automaat rijden heeft namelijk verschillende voordelen, iets wat ook steeds meer jongeren opvalt. Waar een automaat vroeger als iets voor ouderen werd gezien, maakt deze onder de jongere generatie een opmars. Twijfelt u over een automaat? Op Alpina.nl leest u alles over het rijden in een automaat!

Autoverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Hoe werkt automaat rijden?

Een automaat heeft geen handgeschakelde versnellingsbak, maar werkt met een automatisch schakelsysteem. Door middel van dit schakelsysteem wisselt de auto tijdens het rijden automatisch tussen de verschillende versnellingen. Er zit dan ook geen reguliere schakelpook in de auto, maar wel een bedieningspook met een aantal standen, zoals parkeerstand (P voor Park), achteruit (R voor Reverse), in zijn vrij (N voor Neutral) en rijden (D voor Drive).

Hoe werk automaat rijden in de bergen?

Gaat u regelmatig op vakantie met de auto naar bergachtige gebieden? Met een schakelauto rijdt u normaal gesproken in een lagere versnelling omhoog en remt u af op de motor. Hoe zit dat eigenlijk met een automaat?  Een automaat heeft vaak een aparte bergversnelling. Deze worden meestal aangeduid met 1,2 of 3. Als u de auto in Drive laat staan schakelt de auto te snel op bij het oprijden van de berg en remt hij niet op de motor als u bergafwaarts gaat.

Wat zijn de voordelen van rijden met een automaat?

Steeds meer mensen ontdekken de voordelen van rijden in een automaat. Zo worden vaak de volgende voordelen genoemd:

  • U kunt uw aandacht volledig richten op het verkeer. Dit zorgt voor meer veiligheid
  • U hoeft niet na te denken over omhoog- en terugschakelen, waardoor veel mensen het rijden comfortabeler vinden. Met name bij langere rijafstanden
  • Een automaat heeft een hoog bedieningsgemak

Heb ik geen last meer van hellingproef?

Met een automaat heeft u geen last meer van de hellingproef. Als je de rem loslaat begint de auto namelijk vanzelf te rijden. Geen gedoe meer met achteruit rollen, snel schakelen en gas geven dus.

Is een automaat handig voor in de sneeuw?

Als u een automaat heeft, kan rijden in de sneeuw even wennen zijn. Als het gesneeuwd heeft, zijn de wegen vaak glad en ligt de auto minder stabiel op de weg. Met een schakelauto kunt u zelf aanvoelen wanneer u grip heeft en daarop inspelen door voorzichtig op te trekken en gas te geven. Als u een automaat rijdt, koppelt deze gelijk als u de rem loslaat. Hierdoor kunt u minder goed voelen wanneer u grip heeft. Het rijden met een automaat in de sneeuw is niet gevaarlijker, het is alleen even wennen. U moet goed opletten en voorzichtig rijden. Dus niet de rem loslaten en direct veel gas geven, maar voorzichtig aanvoelen hoeveel gas u moet geven om weg te rijden zonder te slippen.

Wat doen bij een stoplicht?

Als u met uw automaat voor een stoplicht staat te wachten kunt u de auto gewoon in Drive laten staan. De automaat is hiervoor gemaakt en zo kunt u ook gemakkelijk weer wegrijden. Als u langere tijd stilstaat, bijvoorbeeld voor een overweg of brug, kunt u hem ook in zijn vrij zetten. Dit is echter niet per se nodig.

Eerste keer automaat rijden welke tips moet ik weten?

Stapt u van een schakelauto over op een automaat? Dat is het altijd even wennen, omdat u in een automaat anders autorijdt dan in een schakelauto. Er zijn een aantal dingen waar u op moet letten als u voor het eerst in een automaat rijdt:

  • Om de auto te starten moet u het rempedaal ingedrukt houden en de pook of bedieningshendel van Park naar Drive zetten
  • Een automaat remt minder snel dan een schakelauto. Begin daarom iets eerder met remmen dan u in een schakelauto zou doen
  • Als de automaat in Drive staat, blijft deze nooit uit zichzelf stilstaan. U moet daarom altijd het rempedaal ingedrukt houden

Autoverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

automaat rijden

Is een caravan met een automaat handig?

Als u regelmatig met de caravan op vakantie gaat, heeft u natuurlijk wel een auto nodig die de caravan goed kan trekken. Daarvoor heeft u niet per se een schakelauto nodig, ook een automaat is geschikt om een caravan te trekken. Sommige bestuurders ervaren een automaat zelfs als prettiger om een caravan te trekken.

Rijdt een automaat zuinig?

In een automaat kunt u niet zuinig rijden door op tijd te schakelen naar een hogere versnelling, want u hoeft namelijk niet te schakelen. U kunt wel het gaspedaal iets laten opkomen als u in de goede versnelling zit. De auto schakelt dan naar een hogere versnelling, waardoor u zuiniger rijdt. Ook zit er vaak een Eco stand op een automaat. Als u deze of de normale stand gebruikt, rijdt u zuiniger dan wanneer u bijvoorbeeld in de Sport stand rijdt.

Is het filerijden handig met een automaat?

Filerijden in een schakelauto betekent vaak constant de koppeling langzaam op laten komen, omhoog schakelen en weer terugschakelen. In een automaat kunt u de auto gewoon in Drive laten staan, zolang u de rem maar ingedrukt houdt. Als u dan weer kunt rijden laat u de rem gewoon los. Vindt u het vervelend om uw voet constant op de rem te houden? Dan kunt u de auto ook even in Neutral zetten en hem weer in Drive zetten als u weer wilt rijden.

Sluit een autoverzekering voor een automaat af via Alpina

Rijdt u in een automaat en bent u op zoek naar een goede autoverzekering? Dan bent u bij Alpina aan het goede adres! Via onze handige online vergelijkingstool kunt u verschillende autoverzekeraars met elkaar vergelijken. Als u vergelijkt op prijs én inhoud vindt u snel de beste autoverzekering voor uw automaat.

Heeft u vragen? Neem dan vooral contact met ons op! U kunt ons van maandag tot en met vrijdag telefonisch bereiken op 088 – 6883700. U kunt ons ook een bericht sturen via de chat, WhatsApp of Messenger.

Bereken direct de premie van uw autoverzekering!

  • i Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

Hoe doen wij het?

Laatst geüpdatet: 24-01-2023

Financieel zeker.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00

neem contact op