800.000+ klanten
92% beveelt ons aan
28 vestigingen

Automaat rijden: wat zijn de voordelen?

Automaat rijden wordt steeds populairder. Tijdens onze rijlessen leren we meestal rijden in een schakelauto, maar tegenwoordig switchen steeds meer mensen naar een automaat. Automaat rijden heeft namelijk verschillende voordelen, iets wat ook steeds meer jongeren opvalt. Waar een automaat vroeger als iets voor ouderen werd gezien, maakt deze onder de jongere generatie een opmars. Twijfel je over een automaat? Op Alpina.nl lees je alles over het rijden in een automaat!

Autoverzekering afsluiten? Bereken jouw premie!

automaat rijden

Waarom automaat rijden?

Zoals gezegd kiezen steeds meer mensen voor het rijden van een automaat. Vooral voor lange woon-werkverkeer reizen kan een automaat fijn zijn. Zo hoef je niet telkens de koppeling in te trappen en te schakelen bij langzaam rijdend verkeer, stoppen en weer starten. Dit kan erg vermoeiend zijn, vooral als je elke dag een flink stuk rijdt. Dit is de voornaamste reden waarom steeds meer mensen een automaat rijden.

Autoverzekering afsluiten? Bereken jouw premie!

Hoe werkt automaat rijden?

Een automaat heeft geen handgeschakelde versnellingsbak, maar werkt met een automatisch schakelsysteem. Door middel van dit schakelsysteem wisselt de auto tijdens het rijden automatisch tussen de verschillende versnellingen. Er zit dan ook geen reguliere schakelpook in de auto, maar wel een bedieningspook met een aantal standen, zoals parkeerstand (P voor Park), achteruit (R voor Reverse), in zijn vrij (N voor Neutral) en rijden (D voor Drive).

Hoe werk automaat rijden in de bergen?

Ga je regelmatig op vakantie met de auto naar bergachtige gebieden? Met een schakelauto rijd je normaal gesproken in een lagere versnelling omhoog en rem je af op de motor. Hoe zit dat eigenlijk met een automaat? Een automaat heeft vaak een aparte bergversnelling. Deze worden meestal aangeduid met 1,2 of 3. Als je de auto in Drive laat staan schakelt de auto te snel op bij het oprijden van de berg en remt hij niet op de motor als je bergafwaarts gaat.

Wat zijn de voordelen van rijden met een automaat?

Steeds meer mensen ontdekken de voordelen van rijden in een automaat. Zo worden vaak de volgende voordelen genoemd:

  • Je kunt jouw aandacht volledig richten op het verkeer. Dit zorgt voor meer veiligheid.
  • Je hoeft niet na te denken over omhoog- en terugschakelen, waardoor veel mensen het rijden comfortabeler vinden. Met name bij langere rijafstanden.
  • Een automaat heeft een hoog bedieningsgemak.

Heb ik geen last meer van hellingproef?

Met een automaat heb je geen last meer van de hellingproef. Als je de rem loslaat begint de auto namelijk vanzelf te rijden. Geen gedoe meer met achteruit rollen, snel schakelen en gas geven dus.

Is een automaat handig voor in de sneeuw?

Als je een automaat hebt, kan rijden in de sneeuw even wennen zijn. Als het gesneeuwd heeft, zijn de wegen vaak glad en ligt de auto minder stabiel op de weg. Met een schakelauto kun je zelf aanvoelen wanneer je grip hebt en daarop inspelen door voorzichtig op te trekken en gas te geven. Als je een automaat rijdt, koppelt deze gelijk als je de rem loslaat. Hierdoor kun je minder goed voelen wanneer je grip hebt. Het rijden met een automaat in de sneeuw is niet gevaarlijker, het is alleen even wennen. Je moet goed opletten en voorzichtig rijden. Dus niet de rem loslaten en direct veel gas geven, maar voorzichtig aanvoelen hoeveel gas je moet geven om weg te rijden zonder te slippen.

Wat doen bij een stoplicht?

Als je met jouw automaat voor een stoplicht staat te wachten kun je de auto gewoon in Drive laten staan. De automaat is hiervoor gemaakt en zo kun je ook gemakkelijk weer wegrijden. Als je langere tijd stilstaat, bijvoorbeeld voor een overweg of brug, kun je hem ook in zijn vrij zetten. Dit is echter niet per se nodig.

automaat rijden

Eerste keer automaat rijden welke tips moet ik weten?

Stap je van een schakelauto over op een automaat? Dat is het altijd even wennen, omdat je in een automaat anders autorijdt dan in een schakelauto. Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten als je voor het eerst in een automaat rijdt:

  • Om de auto te starten moet je het rempedaal ingedrukt houden en de pook of bedieningshendel van Park naar Drive zetten.
  • Een automaat remt minder snel dan een schakelauto. Begin daarom iets eerder met remmen dan je in een schakelauto zou doen.
  • Als de automaat in Drive staat, blijft deze nooit uit zichzelf stilstaan. Je moet daarom altijd het rempedaal ingedrukt houden.

Autoverzekering afsluiten? Bereken jouw premie!

Is een caravan met een automaat handig?

Als je regelmatig met de caravan op vakantie gaat, heb je natuurlijk wel een auto nodig die de caravan goed kan trekken. Daarvoor heb je niet per se een schakelauto nodig, ook een automaat is geschikt om een caravan te trekken. Sommige bestuurders ervaren een automaat zelfs als prettiger om een caravan te trekken.

Rijdt een automaat zuinig?

In een automaat kun je niet zuinig rijden door op tijd te schakelen naar een hogere versnelling, want je hoeft namelijk niet te schakelen. Je kunt wel het gaspedaal iets laten opkomen als je in de goede versnelling zit. De auto schakelt dan naar een hogere versnelling, waardoor je zuiniger rijdt. Ook zit er vaak een Eco stand op een automaat. Als je deze of de normale stand gebruikt, rijd je zuiniger dan wanneer je bijvoorbeeld in de Sport stand rijdt.

Is het filerijden handig met een automaat?

Filerijden in een schakelauto betekent vaak constant de koppeling langzaam op laten komen, omhoog schakelen en weer terugschakelen. In een automaat kun je de auto gewoon in Drive laten staan, zolang je de rem maar ingedrukt houdt. Als je dan weer kunt rijden laat je de rem gewoon los. Vind je het vervelend om jouw voet constant op de rem te houden? Dan kun je de auto ook even in Neutral zetten en hem weer in Drive zetten als je weer wilt rijden.

Sluit een autoverzekering voor een automaat af via Alpina

Rijd je in een automaat en ben je op zoek naar een goede autoverzekering? Dan ben je bij Alpina aan het goede adres! Via onze handige online vergelijkingstool kun je verschillende autoverzekeraars met elkaar vergelijken. Als je vergelijkt op prijs én inhoud vind je snel de beste autoverzekering voor jouw automaat.

Heb je vragen? Neem dan vooral contact met ons op! Je kunt ons van maandag tot en met vrijdag telefonisch bereiken op 088 – 6883700. Je kunt ons ook een bericht sturen via de chat, WhatsApp of Messenger.

Bereken direct de premie van jouw autoverzekering!

Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.
In twee minuten geregeld

Nooit onderverzekerd

Stel zelf je pakket samen

Een breed aanbod

Wij vergelijken alle verzekeraars voor jou, scheelt weer tijd

Hulp van onze experts

Kom je er niet uit? Onze experts staan altijd klaar om je te helpen

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00

neem contact op