800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan

Mag je met code oranje of rood met de auto de weg op?

Bij zware weersomstandigheden wordt er gewerkt met codes. Met code rood kun je beter niet de weg op. Maar mag het wel van de autoverzekeraar?

Het KNMI heeft een redelijke indruk van wat wij aan weer kunnen verwachten de komende dagen. Bijvoorbeeld bij storm, windstoten, gladde wegen en slecht zicht door mist, kan het KNMI een bepaalde code afgeven. Door de kleur van de codering kunnen verkeersdeelnemers voor zichzelf inschatten of het verantwoord is om de weg op te gaan. Met code rood kun je jouw reis beter uren of zelfs een dag uitstellen, maar dat is niet altijd mogelijk. Vaak moet je er wel door. Maar wat zijn de gevolgen bij een ongeval? Keert de autoverzekering uit als je bijvoorbeeld ondanks de waarschuwing voor gladde wegen toch de weg op gaat?

autorijden-code-oranje-rood-

Wat betekenen de codes?

De kleurencodering loopt van geel (beperkt gevaar) tot rood (groot gevaar). Daartussen zit nog de code oranje. De betekenissen van de codes zijn volgens de KNMI als volgt:

  • Code geel – Wees alert – De weersomstandigheden kunnen zorgen voor extra gevaar in het verkeer. Je wordt aangespoord om goed op te letten en pas ook je snelheid op de omstandigheden aan.
  • Code oranje – Wees voorbereid – In dit geval is er een grote kans op gevaar door extreem weer. Ga je wel de weg op? Houd rekening met zware weersomstandigheden.
  • Code rood – Dit is een weeralarm – Het extreme weer heeft een grote impact op de samenleving. Eigenlijk is de boodschap: ‘Ga de weg niet op’. Ook bij een kleine kans op zeer zwaar weer kan de code afgegeven worden. Dat doet het KNMI als de veiligheidsrisico’s groot zijn als het zich wel voor doet.

Autoverzekering afsluiten? Bereken jouw premie!

Is code rood een negatief reisadvies?

Voor bepaalde landen kan een negatief reisadvies gelden. Dit heeft bijvoorbeeld te maken met onlusten of oorlog in een land. Ga je ondanks een negatief reisadvies toch naar het land of gebied? Dan biedt de reisverzekering geen dekking. Code rood is eigenlijk ook een negatief reisadvies, maar deze waarschuwing heeft geen gevolgen voor de dekking van verzekeringen. De autoverzekering keert bij schade dus gewoon uit. De ernst van een negatief reisadvies is ook niet qua dreiging te vergelijken met de code rood zoals we deze in Nederland kennen.

Dat neemt natuurlijk niet weg dat je vooral bij code oranje en rood beter thuis kunt blijven. Maar wees niet bang voor de dekking in de autoverzekering. Voor je eigen veiligheid moet je het gevaar ook niet zelf opzoeken.

Bereken direct de premie van jouw autoverzekering!

Nu met Gratis verhaalservice
  • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op