800.000+ klanten
92% beveelt ons aan
28 vestigingen

Wat is een schadeverzekering inzittenden?

Als aanvulling op uw autoverzekering kunt u een inzittendenverzekering afsluiten. Er zijn twee verschillende inzittendenverzekeringen, namelijk:

  • De ongevallen-inzittenden verzekering
  • De schadeverzekering voor inzittenden

Schadeverzekering voor inzittenden

De schadeverzekering voor inzittenden vergoedt schade die de bestuurder en/of passagier(s) lijden van het bij een ongeval betrokken voertuig.

Die schade kan bestaan uit zaakschade (kleding, bagage etc.), inkomstenderving, huishoudelijke hulp, vervoerskosten, medische kosten, smartengeld en uitvaartkosten. Het maximum verzekerd bedrag per gebeurtenis voor alle verzekerden tezamen bedraagt meestal ca. 1 miljoen euro.

Bij de schadeinzittendenverzekering maakt het niet uit wie er schuldig is aan het ongeval. Wanneer een van de inzittenden schade heeft ten gevolge van een ongeval en deze schade is niet op een andere verzekering te verhalen, dan kunnen de inzittenden deze schade claimen op de schadeverzekering voor inzittenden.

Schadeverzekering inzittenden nodig

Een schadeverzekering voor inzittenden is niet direct nodig, maar wel het overwegen waard.

De dekking bij een schadeverzekering voor inzittenden is subsidiair/aanvullend, dus alleen indien schade niet vergoed wordt door een andere verzekering. Een schade-inzittendenverzekering keert geen vast bedrag uit, maar vergoedt de daadwerkelijk geleden schade. Het maakt in dit geval niet uit wie er schuldig is aan het ongeval.

Als de bestuurder schuldig is aan het ongeval, hebben de passagiers nog wel de mogelijkheid om de WA-verzekering van het voertuig aansprakelijk te stellen en daar eventuele schade op te verhalen. Als de schuldvraag onduidelijk is, kan dit een lang traject zijn. Door het afsluiten van een schadeverzekering voor inzittenden voorkomt u dit traject.
112schade.nl kan u helpen bij het verhalen van uw letselschade op de tegenpartij. Zeker wanneer de tegenpartij niet meer te achterhalen is, is dit wel zo wenselijk.

In onderstaande tabel wordt weergegeven wat er precies vergoed wordt bij de verschillende inzittendenverzekeringen.

Ongevallen-inzittenden verzekering

Schadeverzekering voor inzittenden

Keert eenmalig het afgesproken bedrag uit bij overlijden en blijvende invaliditeit. (volledig of gedeeltelijk) Keert alle daadwerkelijke materiële schade en letselschade uit die is opgelopen bij het ongeval, mits deze schade niet wordt vergoed op een andere verzekering (subsidiair) en tot maximaal het verzekerde bedrag.
Vooraf besproken en vastgestelde verzekerde som. (bij gedeeltelijke en blijvende invaliditeit niet de volledige verzekerde som maar een percentage daarvan na keuring door arbeidsdeskundige en conform de Gliedertaxe.) Alle daadwerkelijk geleden schade (subsidiair) van de inzittenden tot maximum 1 miljoen euro.
Psychisch letsel wordt niet gedekt Meestal is smartengeld/psychisch letsel wel meeverzekerd.
Uitkering staat los van diegene die eventueel aansprakelijk is te stellen voor de aanrijding. Men kan de (verzekeraar van de) schadeveroorzaker aansprakelijk stellen en deze verzekeraar mag bij vergoeding de OI-uitkering niet in mindering brengen. Daadwerkelijke schade wordt betaald en verzekeraar kan de uitgekeerde schade verhalen op de (verzekeraar van de) aansprakelijke partij.
Geen verband tussen uitgekeerd bedrag en werkelijk geleden schade. Uitgekeerde schade is de daadwerkelijk geleden en aangetoonde schade.

Over het algemeen is een schade-inzittendenverzekering iets duurder dan een ongevallen-inzittendenverzekering, maar de dekking is dan ook veel uitgebreider.

Alpina

Heeft u vragen over het afsluiten van een verzekering? Wij helpen u graag! Neem contact met ons op. Wij zijn bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 08:00 uur tot 18:00 uur op telefoonnummer 088-6883700.

Klanten over Alpina

klantenvertellenMogelijk gemaakt door klantenvertellen.nl
Bekijk alle beoordelingen
8.3
Gemiddelde score
Gebaseerd op 3696 reviews

Vergelijk online de premie voor een goedkope autoverzekering!

Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.
In twee minuten geregeld

Nooit onderverzekerd

Stel zelf je pakket samen

Een breed aanbod

Wij vergelijken alle verzekeraars voor jou, scheelt weer tijd

Hulp van onze experts

Kom je er niet uit? Onze experts staan altijd klaar om je te helpen

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op