Goed nieuws voor Nederland, goed nieuws voor jou!

Aanvullende autoverzekering: welke aanvullende dekkingen zijn er?

Naast de autoverzekering kunt u ervoor kiezen om aanvullende verzekeringen af te sluiten. Welke kunt u kiezen en wat is de functie? Niet alle aanvullingen zijn altijd aan te raden. Dubbele verzekeringen moet u voorkomen. Neem alleen een aanvullende dekking op uw autoverzekering als dit echt een toegevoegde waarde heeft.

Uzelf en uw passagiers verzekeren

In de autoverzekering verzekert u de aansprakelijkheid voor schade aangericht met de auto. Eventueel kunt u ook schade aan uw eigen auto verzekeren. Er zijn twee aanvullende verzekeringen die het financiële leed voor u en uw passagiers bij een ongeval kunnen verzachten.

Ongevallen-inzittendenverzekering

Een ongeval kan zwaar letsel of dood tot gevolg hebben. De ongevallen-inzittendenverzekering verstrekt een eenmalige vergoeding bij letselschade. Het gaat om een uitkering bij blijvende invaliditeit en bij dood van de bestuurder en/of de passagiers. De hoogte van het bedrag kunt u deels zelf bepalen. De uitkering is bij invaliditeit niet voldoende om de inkomstenderving door de invaliditeit op te vangen. In de meeste polissen gaat het om een uitkering van tienduizenden tot ongeveer honderdduizend euro’s. Bij overlijden is er een lager bedrag verzekerd. In principe kunt u zelf bepalen hoeveel personen u wilt verzekeren.

Hoeveel personen zijn er verzekerd?

In principe kunt u zelf bepalen hoeveel personen u wilt laten verzekeren. U kunt zoveel inzittenden meeverzekeren als er gordels aanwezig zijn in het voertuig. Normaal gesproken zijn er vier inzittenden verzekerd op de ongevallen- of schade-inzittendenverzekering.

Ongevallen-inzittendenverzekering: te weinig personen, wat nu?

Heeft u op een ongevallen-inzittendenverzekering 4 personen verzekerd, maar er zitten 5 personen in een voertuig bij een ongeval, dan is de vijfde persoon automatisch verzekerd. De maatschappij keert dan wel minder uit. Zij verdeelt de uitkering die aan 4 personen zou worden gegeven over 5 personen. Het is dus aan te raden om het juiste aantal personen door te geven.

Schadeverzekering voor inzittenden

Deze verzekering is duurder dan de ongevallen-inzittendenverzekering, maar de dekking is ook veel ruimer. Naast een uitkering bij letselschade, keert deze verzekering uit bij materiële schade ten gevolge van een ongeval. Er bestaat bijvoorbeeld dekking voor schade aan de bezittingen van de passagiers. Wat betreft letselschade is de schadeverzekering voor inzittenden ook veel ruimer. Zowel de bestuurder als de passagiers krijgen de werkelijk geleden schade uitgekeerd. Stel, een passagier raakt invalide door een ongeval met de auto. Uit de schadeverzekering voor inzittenden volgt een uitkering waarbij de gedupeerde volledig wordt gecompenseerd. Het kan bij blijvende invaliditeit om honderdduizenden euro’s gaan.

Autoverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

No-claimbeschermer

Met de no-claimbeschermer kunt u de in de autoverzekering opgebouwde korting beschermen. Als u deze aanvullende verzekering kiest, kunt u één keer een schade claimen op de autoverzekering zonder dat het ten laste gaat van de opgebouwde korting. Door de claim op de verzekering zakt wel het aantal schadevrije jaren, maar de korting wordt dus kunstmatig in stand gehouden. Stapt u over naar een andere verzekeraar? Dan vervalt het voordeel. De nieuwe verzekeraar gaat namelijk uit van de werkelijk opgebouwde schadevrije jaren.

Rechten beschermen met aanvullende verzekeringen

U kunt er ook voor kiezen om uw rechten te beschermen met een verzekering die juridische hulp biedt. Deze aanvullende verzekering is niet in alle gevallen aan te raden.

Pechhulp

Hulp bij pech na een ongeval is standaard verzekerd in uw autoverzekering. Steeds meer verzekeraars willen nog een stapje verder gaan door pechhulp ook aan te bieden als aanvulling op de autoverzekering. Deze dekking kunt u bijvoorbeeld ook weer uitbreiden met pechhulp in het buitenland. Let op dat u niet dubbel verzekerd bent voor pechhulp. Voor nieuwe auto’s geldt er vaak ook een vergelijkbare service vanuit het automerk.

Verhaalsrechtsbijstandverzekering

In sommige situaties moet u uw claim neerleggen bij de veroorzaker van de schade. Normaal gesproken hoeft dat niet bij de meest uitgebreide WA casco verzekering. De verzekeraar keert namelijk zelf al de schade aan uw auto uit. Is uw auto WA of WA beperkt casco verzekerd, dan is het verhalen van uw schade op de tegenpartij niet verzekerd. Hiervoor kunt u een verhaalsrechtsbijstandverzekering afsluiten. Na schade zorgt de verzekeraar voor het verhalen van uw schade.

Rechtsbijstandsverzekering voor motorvoertuigen

Deze verzekering zorgt ook voor het verhalen van schade op de veroorzaker, maar de dekking is ruimer dan de verhaalsrechtsbijstandverzekering. U kunt de verzekering ook inschakelen bij een geschil met bijvoorbeeld een autodealer of bij onenigheid met de garage over reparatiekosten. U kunt deze verzekering zelfs aanspreken voor juridische hulp voor strafvervolging door een ongeval. Er kunnen wel specifieke eisen gelden om de rechtsbijstandsverzekering voor motorvoertuigen in te kunnen schakelen.

Vragen die wij vaak krijgen

Wat zijn belangrijke zaken bij de polisvoorwaarden?

Polisvoorwaarden lezen is niet het leukste om te doen. Daarom hebben wij de belangrijkste zaken op een rijtje gezet. Duidelijk en helder.

Lees verder

leestijd 3 minuten

Hoe werkt het met schadevrije jaren?

Hoeveel schadevrije jaren u heeft opgebouwd, vindt u op uw polisblad. Weet u het niet zeker? Check het dan bij uw verzekeraar of tussenpersoon. Zo voorkomt u dat achteraf de premie verandert als de schadevrije jaren niet juist waren.

lees alles over het opbouwen van schadevrije jaren

leestijd 3 minuten

Welke aanvullende verzekeringen zijn er?

Sommige aanvullende verzekeringen zijn erg nuttig. Wij leggen alle aanvullende verzekeringen aan u uit. Zo kunt u een bewuste keuze maken.

Check de voor- en nadelen van aanvullende verzekeringen

leestijd 4 minuten

Bereken online de premie van uw autoverzekering

Nu met Gratis verhaalservice
  • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op