Goed nieuws voor Nederland, goed nieuws voor jou!

Wat komt er allemaal kijken bij het kopen van een bedrijfsauto?

Het aanschaffen van een bedrijfsauto kan voor u wenselijk zijn. Wellicht maakt u wel veel kilometers voor uw werk als zzp’er. Dan kunt u belastingtechnisch besparen door een bedrijfsauto via uw bedrijf aan te schaffen.

Maar waar moet u allemaal aan denken bij de aanschaf en het gebruik van een bedrijfsauto? Zijn er verschillen voor het gebruik als particulier of als zzp’er? En zit er qua verzekering een verschil tussen bedrijfsmatig en particulier gebruik? Alpina het voor u uit.

Bedrijfsauto zzp

Het aanschaffen van een bedrijfsauto op naam van uw bedrijf brengt een aantal voordelen met zich mee. Denk aan belastingtechnische voordelen. Hieronder zetten wij er een aantal voor u op een rij.

Autokosten

Het is mogelijk om bepaalde kosten van uw bedrijfsauto af te schrijven, wanneer u deze op naam van uw bedrijf heeft aangeschaft. Dit zijn bijvoorbeeld benzinekosten, onderhoud, verzekeringen en zelfs parkeerkosten. Deze dient u in eerste instantie zonder de btw te berekenen, hierover vertellen wij in het volgende kopje meer. U kunt deze kosten aftrekken bij de aangifte van uw inkomstenbelasting.

Voor het declareren van benzine kosten/gemaakte kilometers moet u wel een rittenadministratie bijhouden. Hierdoor kan achterhaald worden welke kilometers u ook echt zakelijk heeft gereden.

Boetes mogen echter nooit worden gedeclareerd. Deze komen voor uw eigen risico.

Bedrijfsauto kopen

Btw-aangifte

Zoals hierboven genoemd kunt u kosten declareren die u zonder de btw dient te berekenen. Dit komt omdat u voor de btw apart aangifte moet doen. U kunt de btw dan declareren die u over deze kosten gemaakt heeft.

Bijtelling

De bijtelling is afhankelijk van het gebruik van uw auto. Rijdt u er strikt zakelijk mee? Dan hoeft u geen bijtelling te betalen. Rijdt u meer dan 500 kilometer per jaar privé met uw bedrijfsauto? Dan dient u wel bijtelling te betalen.

Bedrijfsautoverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Kan je een bedrijfsauto als particulier kopen?

U kunt uw bedrijfsauto ook als particulier aanschaffen. U koopt de auto dan niet op naam van uw bedrijf, maar op uw eigen naam.

Door de auto als particulier aan te schaffen, kunt u geen gebruik maken van bepaalde aftrekposten. Zo kunt u de btw en de kosten voor benzine, onderhoud, etc. niet aftrekken van belastingaangifte.

Wat u wel kunt doen, wanneer u uw bedrijfsauto particulier aanschaft, is de kilometers die u bedrijfsmatig rijdt aftrekken van uw winst. U geeft deze kilometers dan op als zijnde kosten voor uw bedrijf. Zo houdt uw bedrijf weliswaar minder winst over, maar hoeft u hierover ook minder belasting te betalen.

Of het voor u voordeliger is om een bedrijfsauto particulier of op uw bedrijf aan te schaffen is afhankelijk van de kosten die u denkt te maken. Ook zijn de kilometers die u particulier rijdt belangrijk. De bijtelling kan namelijk een flinke post zijn, waar uw bedrijf ook nog eens belasting over moet betalen. Maak van tevoren dan ook een berekening. Zo weet u wat voor u het voordeligst uitkomt.

Verzekering voor uw bedrijfsauto

Wat voor een verzekering heeft u nu eigenlijk nodig als zzp’er voor uw bedrijfsauto? En wat voor een verzekering heeft u nodig als particulier?

Verzekeren bedrijfsauto als zzp’er

Heeft u een bedrijfsauto op naam van uw bedrijf aangeschaft? Dan dient u deze op zijn minst WA te verzekeren. Deze vorm van verzekering is namelijk verplicht. Hiermee wordt alleen de schade gedekt die u toebrengt aan een ander. Uw eigen schade wordt dus niet gedekt.

Daarnaast kunt u ervoor kiezen om een uitgebreidere bedrijfsautoverzekering te kiezen zoals WA beperkt casco en de ALL-Risk verzekering.

Met een WA beperkt casco verzekering bent u naast schade aan een ander, ook verzekerd voor diefstal, aanrijding met dieren, weerschade, en schade ontstaan door brand of ontploffingen. Zo bent u voor de meeste soorten schades verzekerd.

Met een ALL-Risk verzekering bent u ook nog eens verzekerd tegen schade die u bij een ander toebrengt. Rijdt u per ongeluk tegen de deur van een andere auto aan? Dan wordt deze schade dus vergoed door uw verzekering.

Bedenk u wel dat u de verzekering niet kunt aftrekken als kostenpost, indien u uw bedrijfsauto als particulier aanschaft.

Sluit uw verzekering voor uw bedrijfsauto af via Alpina: eenvoudig en betaalbaar

Overweegt u een verzekering voor uw bedrijfsauto af te sluiten? Sluit deze dan nu nog af via Alpina! Dankzij onze jarenlange ervaring kunnen wij u de beste verzekeringen beiden. Heeft u nog twijfels of vragen over onze verzekeringen voor uw bedrijfsauto? Neem dan vrijblijvend contact op met onze klantenservice. Zij staan voor u klaar om al uw vragen te beantwoorden.

Lees ook:

Bereken online de premie voor een bedrijfsautoverzekering!

Nu met Gratis verhaalservice
  • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op