Word nú eigenrisicodrager en bespaar fors op uw premies
Naar verwachting gaan de lasten voor de WGA en de premies voor de werkhervattingskas stijgen per 1 januari 2025.
Vraag een gratis inventarisatie aanWij pluizen de kleine lettertjes voor je uit
“Het vergelijken van een verzekering loont bijna altijd. Het kan zijn dat de premies zijn verhoogd of dat jouw persoonlijke situatie is veranderd. Daarom raden wij aan om elk jaar een vergelijking te maken voor je verzekering.”
Bjorn - Expert verzekeringen
Meer dan 5 jaar ervaring verzekeringen
Alles over eigenrisicodrager worden
Per 1 januari 2023 is het minimumloon verhoogd met 10,15% en per 1 juli nog eens met ruim 3%. De consequentie hiervan is dat alle aan het minimumloon gekoppelde regelingen meestijgen en dat heeft direct gevolgen voor jou. Zo gaan de lasten voor de WGA stijgen en logischerwijze ook de premies voor de werkhervattingskas, naar verwachting per 1 januari 2024 én 1 januari 2025. In onderstaande video leggen wij uit hoe dit werkt en hoe je geld kunt besparen.
Eenvoudig eigenrisicodrager worden
Je kunt dit voorkomen door uit het publieke bestel te stappen en “eigenrisicodrager” te worden. Je betaalt dan geen premie meer aan de belastingdienst, maar verzekert dit via ons. Je bespaart hiermee de komende 3 jaar fors op de premies: tot wel 25% per jaar.
Daarnaast neemt de verzekeraar de begeleiding van werknemers in de Ziektewet of de WGA over van het UWV. Omdat verzekeraars een direct financieel belang hebben dat deze werknemers weer re-integreren in het arbeidsproces, zijn zij veel actiever in deze begeleiding dan het UWV. Een verzekering is dan ook een groot voordeel voor deze mensen omdat ze actief begeleid worden, waar het UWV het meestal laat afweten.
Wat bieden wij
Als je in 2024 eigenrisicodrager wordt, betaal je via ons 10% minder premie dan bij de Belastingdienst. Deze lage premie staat voor 3 jaar vast.
Omdat de premies bij de Belastingdienst in 2024 en 2025 verder gaan stijgen, loopt jouw voordeel de komende jaren verder op, naar schatting tot wel 25%.
Een voorbeeld. Stel je hebt 20 mensen in dienst en een loonsom van 750.000 euro. Dit jaar betaal je een premie van 1,2% aan de belastingdienst maar in 2024 stijgt deze naar 1,44%. Bij ons betaal je een premie van 1,08%. Per jaar bespaar je dus 2.700 euro aan premie.
Gratis inventarisatie
Graag zullen we onderzoeken of je voor dit aanbod in aanmerking komt. Daarvoor hebben we eigenlijk alleen jouw “beschikking gedifferentieerde premies werkhervattingskas” nodig. (Deze heb je in december gehad van de Belastingdienst). Je kunt deze naar ons mailen. Als je meer informatie wilt over deze actie, vul dan onderstaand formulier in. Wij nemen dan contact met je op en informeren je graag verder.
Wat is de gedifferentieerde premie Werkhervattingskas(Whk)?
Ben jij geen eigenrisicodrager voor de Ziektewet (ZW) en/of de Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA)? Dan ontvang je als werkgever jaarlijks een beschikking gedifferentieerde premie Whk. De Whk-beschikking heeft betrekking op de uitkeringen van (ex-)medewerkers die ziek uit dienst zijn gegaan en/of in de WGA terecht zijn gekomen. Deze uitkeringen worden aan jou als werkgever toegerekend middels de jaarlijkse Whk-premie.
Wat is eigen risico dragen WGA?
Als werkgever ben je ongetwijfeld bekend met de vele uitdagingen die gepaard gaan met het beheer van personeel. Een van die uitdagingen is het omgaan met de financiële risico’s die voortvloeien uit ziekte en arbeidsongeschiktheid van werknemers. In Nederland zijn er verschillende regelingen en verzekeringen die bedrijven helpen bij het beheersen van deze risico’s. Een van deze regelingen is het eigen risico dragen voor de Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten, oftewel WGA. In dit artikel zullen we dieper ingaan op wat eigen risico dragen voor de WGA precies inhoudt en hoe het jou als werkgever kan helpen.
Wat is de Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA)?
Voordat we verder ingaan op het eigen risico dragen voor de WGA, is het belangrijk om eerst te begrijpen wat de WGA zelf inhoudt. De WGA is een regeling die van kracht is sinds 2006 en heeft als doel om gedeeltelijk arbeidsgeschikte werknemers te ondersteunen bij hun terugkeer naar werk. Het is bedoeld voor werknemers die door ziekte of arbeidsongeschiktheid niet meer in staat zijn om hun oude functie uit te voeren, maar nog wel in staat zijn om deels te werken.
Uitlegvideo
Naar verwachting gaan de lasten voor de WGA en de premies voor de werkhervattingskas stijgen per 1 januari 2025.
In bovenstaande video leggen wij uit hoe dit werkt en hoe je geld kunt besparen.
Voordelen van eigen risico dragen voor de WGA
Het eigen risico dragen voor de WGA biedt verschillende voordelen bieden voor werkgevers. Enkele van deze voordelen zijn:
1. Kostenbesparing
Door zelf het risico te dragen voor de WGA-uitkeringen, hebben werkgevers de mogelijkheid om kosten te besparen. Het UWV brengt namelijk een premie in rekening voor de WGA-verzekering, en door eigen risico te dragen kun je deze vermijden. Dit kan vooral gunstig zijn voor werkgevers met een laag risicoprofiel en een relatief klein aantal arbeidsongeschikte werknemers.
2. Maatwerk
Het eigen risico dragen voor de WGA stelt werkgevers in staat om maatwerkoplossingen te creëren voor de re-integratie van arbeidsongeschikte werknemers. Werkgevers hebben meer controle over het re-integratieproces en kunnen specifieke programma’s en ondersteuning bieden die aansluiten bij de behoeften van hun werknemers. Dit kan leiden tot een effectievere re-integratie en een hogere kans op succesvolle werkhervatting.
3. Lagere instroom in de WGA
Door actief betrokken te zijn bij het re-integratieproces en maatwerkoplossingen aan te bieden, kunnen werkgevers helpen de instroom in de WGA te verminderen. Een effectieve re-integratie kan ervoor zorgen dat werknemers sneller en duurzaam herstellen, waardoor de kans op langdurige arbeidsongeschiktheid wordt verkleind. Dit is zowel gunstig voor de werknemers zelf als voor de financiële situatie van de werkgever.
Veelgestelde vragen rondom de WGA en het eigenrisicodragerschap
Wat houdt eigenrisicodragerschap voor de WGA precies in?
Eigenrisicodragerschap voor de WGA betekent formeel dat een werkgever zelf het risico draagt voor de WGA-uitkeringen van zijn arbeidsongeschikte werknemers. Maar in werkelijkheid draag je dit over aan een verzekeraar die zowel het financiële risico draagt als de begeleiding van arbeidsongescikte werknemers overneemt. Het eigenrisicodragerschap biedt werkgevers meer controle over het re-integratieproces en kan financiële voordelen met zich meebrengen.
Wat zijn de financiële voordelen van eigenrisicodragerschap voor de WGA?
Eigenrisicodragerschap kan verschillende financiële voordelen bieden voor werkgevers. Ten eerste kan het leiden tot kostenbesparingen, omdat werkgevers geen premie meer hoeven te betalen aan het UWV voor de WGA-verzekering. Bovendien kunnen werkgevers door actief betrokken te zijn bij het re-integratieproces en maatwerkoplossingen aan te bieden, de instroom in de WGA verminderen en daarmee de kosten voor WGA-uitkeringen beperken.
Welke verplichtingen brengt eigenrisicodragerschap met zich mee?
Als eigenrisicodrager voor de WGA heeft een werkgever formeel verschillende verplichtingen. Zo dient de werkgever zelf de WGA-uitkeringen aan arbeidsongeschikte werknemers te betalen gedurende de afgesproken periode. Daarnaast is de werkgever verantwoordelijk voor de re-integratie van deze werknemers. Dit houdt in dat de werkgever actief moet bijdragen aan de re-integratie-inspanningen en passende arbeid moet aanbieden aan de werknemers, indien mogelijk. Maar omdat je dit verzekert bij een verzekeraar neemt deze dit over.
Kan een werkgever na eigenrisicodragerschap terugkeren naar het UWV?
Ja, het is mogelijk voor een werkgever om na eigenrisicodragerschap weer terug te keren naar het UWV. Hiervoor geldt een specifieke procedure en er zijn bepaalde voorwaarden waaraan voldaan moet worden. Aan het einde van de contractperiode nemen we dan ook contact met je op en nemen alle scenario’s met je door zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.
Hoe maak ik de keuze voor eigenrisicodragerschap?
Het maken van de keuze voor eigenrisicodragerschap voor de WGA is een belangrijke beslissing. Het is raadzaam om hierbij professioneel advies in te winnen, bijvoorbeeld van een gespecialiseerde adviseur of juridisch expert. Wij begeleiden je volledig bij dit proces.
Wil je een gratis inventarisatie?
De specialisten van Alpina helpen met een gratis inventarisatie.
We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail
Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.