800.000+ klanten
28 vestigingen
92% beveelt ons aan
autorijden slippers op strand
Home Blog Autorijden met slippers aan: mag dat?

Autorijden met slippers aan: mag dat?

13 jul 2023
3 min leestijd

Zodra de temperaturen stijgen, komen de slippers weer uit de kast. In de zomer lopen we in Nederland het liefst massaal op onze slippers rond. Niet alleen is het lekker koel, je schiet ze ook nog eens makkelijk aan als je de deur uit wilt. Veel mensen stappen dan ook met slippers aan achter het stuur. Toch is dat best gevaarlijk. Met slippers heb je namelijk minder grip op de pedalen dan wanneer je schoenen draagt met een stevige zool. Bovendien kunnen slippers makkelijker achter de pedalen blijven hangen. Maar ben je in overtreding als je toch met slippers aan in de auto stapt?

Autorijden met slippers is niet wettelijk verboden

In Nederland is het volgens de wet niet verboden om auto te rijden met slippers aan. Wel staat er in de wet het volgende:

“Het is een ieder verboden zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt of dat het verkeer op de weg wordt gehinderd of kan worden gehinderd”.

Op basis hiervan zal geen boete uitgedeeld kunnen worden als je met slippers aan gaat rijden. Wettelijk gezien mag het dus, maar je kunt wel aansprakelijk gesteld worden als er schade ontstaat door jouw  ‘gevaarlijke’ handelingen in het verkeer.

Veel instanties raden autorijden met slippers aan af

Hoewel het dus niet verboden is, wordt autorijden met slippers aan wel gezien als onveilig en onverstandig. Onderzoek van de universiteit van Leeds heeft aangetoond dat je gemiddeld één tiende van een seconde verliest wanneer je met slippers van het gas- naar het rempedaal gaat. Daarnaast heb je drie procent minder remkracht bij het induwen van het rempedaal. Deze twee factoren zorgen ervoor dat je remweg 7,5 meter langer wordt bij een snelheid van 90 kilometer per uur.

Autorijden met slippers in het buitenland

Ga je op vakantie naar het buitenland? Dan kan het zijn dat er andere regels gelden omtrent het autorijden met slippers aan. Zo riskeer je in Frankrijk en Spanje een fikse boete als je met slippers aan achter het stuur stapt. Voorkom daarom problemen en neem altijd een paar goede schoenen mee als je op autovakantie gaat.

Autorijden met blote voeten

Je slippers uit doen en met blote voeten rijden lijkt voor veel mensen de oplossing. Met blote voeten hem je echter ook minder grip op de pedalen. Bovendien kun je minder kracht zetten bij het remmen dan wanneer je schoenen draagt. Als je betrokken raakt bij een ongeval zijn je voeten ook nog eens beter beschermd met schoenen aan.

Hoewel autorijden met slippers niet verboden is in Nederland doe je er wel verstandig aan om schoenen aan te doen. Als je regelmatig slippers draagt in de zomer kun je altijd een paar schoenen in je auto bewaren. Zo kun je makkelijk even wisselen. En kom je op de plaats van bestemming aan? Dan doe je gewoon weer lekker je slippers aan.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op