800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan
medische beperkingen
Home Blog Auto medische beperkingen

Mag u met medische beperkingen wel in een auto rijden?

16 jan 2018
3 min leestijd

Met een rijbewijs bent u bevoegd om een motorrijtuig te besturen, maar hebben medische beperkingen daar invloed op? Mag u in een auto rijden als u af en toe epilepsieaanvallen heeft?

Het is niet voor niets dat er strenge voorwaarden gelden voor het besturen van een auto of een ander motorrijtuig. Door één foutje kunt u gevaarlijke situaties veroorzaken voor uzelf en voor andere verkeersdeelnemers. Voordat u een rijbewijs krijgt, moet u eerst een vragenlijst met gezondheidsvragen invullen. Met de antwoorden kan het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR) inschatten of u lichamelijk en geestelijk gezien veilig aan het verkeer kunt deelnemen. Door medische beperkingen kunt u het rijbewijs mogelijk niet krijgen.

Hebben medische beperkingen invloed op de rijvaardigheid?

Het besturen van een motorrijtuig is met de drukte en de verwarrende verkeersregels al lastig genoeg. Door bepaalde aandoeningen en ziektes kan het rijden in een motorrijtuig te gevaarlijk zijn. Dit kan het geval zijn als u soms uw lichaam niet onder controle heeft. Ook een lichamelijke beperking kan invloed hebben op de rijvaardigheid. Denk bijvoorbeeld aan het missen van een hand of een voet. Voordat het rijbewijs wordt afgegeven worden er daarom eerst vragen gesteld door het CBR over de lichamelijke en geestelijke gesteldheid.

Welke medische beperkingen moet u melden?

Het gaat om aandoeningen en ziektes die de rijvaardigheid beïnvloeden. Ook de mate waarin u ze heeft speelt een rol. U doet er verstandig aan om bij twijfel contact op te nemen met het CBR. Veelvoorkomende gezondheidsissues die de rijvaardigheid beïnvloeden zijn:

  • ADHD
  • Autisme
  • Dementie
  • Diabetes
  • Parkinson
  • Ontbreken van ledematen
  • Andere functiebeperkingen

Wilt u meer informatie over wanneer u wel of niet mag rijden? Hiervoor verwijzen wij u naar de website van het CBR.

Wat als u zaken verzwijgt?

Onlangs heeft de rechter uitspraak gedaan in een zaak waarin bij het invullen iets verzwegen is. Een vrouw heeft last van epilepsieaanvallen. Tijdens een aanval onderweg heeft ze twee mensen doodgereden. De rechter heeft de vrouw een gevangenisstraf opgelegd van zes maanden en ze is vijf jaren het rijbewijs kwijt. De vrouw wist namelijk dat ze met haar medische beperkingen een onverantwoord risico nam door een auto te besturen. Volgens het CBR heeft ze het formulier in het verleden niet naar waarheid ingevuld.

Hoe zit het met een latere aandoening of ziekte?

Ten tijde van het krijgen van uw rijbewijs kunt u gezond zijn, maar hoe zit het als u later medische beperkingen krijgt die de rijvaardigheid beïnvloeden? Er is wettelijk geen meldplicht vastgelegd, maar dat wil nog niet zeggen dat u dan niets te verwijten is. Als u weet dat uw gebrek of aandoening de rijvaardigheid beïnvloedt, kunt u bij het CBR een gezondheidsverklaring invullen. Zij kunnen uitzoeken of u nog veilig de weg op kunt. Uit het onderzoek kan ook komen dat u gewoon in een motorrijtuig mag rijden, maar dan wel met bijvoorbeeld een aanpassing aan de auto.

Twijfelt u of uw medische beperkingen invloed heeft op uw rijvaardigheid? Laat u hierover informeren door het CBR.

Klanten over Alpina

klantenvertellenMogelijk gemaakt door klantenvertellen.nl
Bekijk alle beoordelingen
8.2
Gemiddelde score
Gebaseerd op 3343 reviews

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op