800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan
uitstekende lading
Home Blog Auto Uitstekende lading: wat zijn de regels?

Uitstekende lading: wat zijn de regels?

01 okt 2020
3 min leestijd

Als je een groot object vervoert, dat groter is dan jouw auto, aanhangwagen of vrachtwagen en dus uitsteekt, gelden daar bepaalde regels voor. Wij hebben de regels per voertuig even voor je op een rijtje gezet.

Autoverzekering afsluiten? Bereken jouw premie!

Deelbare lading of ondeelbare lading?

Er wordt onderscheid gemaakt tussen deelbare lading en ondeelbare lading. Deelbare lading betekent dat je de lading kunt opdelen in kleinere delen. Hierbij kun je denken aan een pakket of object dat je kunt demonteren. Ondeelbare lading is lading die je niet kunt opdelen of demonteren, zonder het object te beschadigen. Ondeelbare lading is bijvoorbeeld een ladder of paal.

Voor deelbare lading gelden strengere eisen dan voor ondeelbare lading. Dit is omdat je de lading gemakkelijk kleiner kunt maken. Daarom wordt van je verwacht dat je dit ook daadwerkelijk doet, om zo het risico op ongevallen te verkleinen.

Uitstekende lading aanhanger/aanhangwagen

Bij een aanhanger of aanhangwagen mag lading aan de voorkant NIET uitsteken. Deelbare lading mag aan de zijkanten maximaal 20 cm uitsteken, ondeelbare lading mag aan de zijkanten meer dan 20 cm uitsteken als de aanhanger niet breder dan 3 m is. Aan de achterkant mag deelbare lading niet meer dan 1 m uitsteken, ondeelbare lading mag onder voorwaarde meer dan 1 m uitsteken. Die voorwaarde is dat de lading niet meer dan de helft van de lengte van de aanhangwagen uitsteekt, met een maximum van 5 m vanaf de achteras.

Voorbeeld: Als je een aanhangwagen hebt van 6 meter lang, mag de uitstekende (ondeelbare) lading niet meer dan 3 meter achter de achterste as van de aanhangwagen uitsteken.

Uitstekende lading auto

Deelbare lading mag NIET aan de voorkant van de auto uitsteken, ondeelbare lading mag niet meer dan 1 m aan de voorkant uitsteken. Voor zowel deelbare- als ondeelbare lading geldt dat deze niet meer dan 20 cm aan de zijkanten van een auto mag uitsteken. Ook mogen ze allebei niet meer dan 1 m aan de achterkant uitsteken.

Uitstekende lading vrachtwagen

Deelbare lading mag NIET voor de vrachtwagen uitsteken. Ondeelbare lading mag niet meer dan 4,30 m voor het hart van de voorste as van de vrachtwagen uitsteken. Aan de achterzijde mag deelbare lading niet meer dan 1 m uitsteken. Ondeelbare lading mag aan de achterkant niet meer achter het hart van de achterste as uitsteken dan de helft van de lengte van de vrachtwagen met een maximum van 5 m. Voor de zijkanten geldt dat de breedte van de vrachtwagen inclusief ondeelbare lading niet meer mag zijn dan 3 meter. Als de lading meer dan 10 cm aan de zijlkanten uitsteekt moeten er markeringsborden en extra verlichting worden aangebracht.

Markeringsbord uitstekende lading

In sommige gevallen moet je een markeringsbord gebruiken. Dit moet als de lading meer dan 1 meter in de lengte uitsteekt (aan de voor- of achterkant) of als de uitstekende lading meer dan 10 cm in de breedte uitsteekt (met uitzondering van een personenauto).

Een markeringsbord is een vierkant bord met parallel lopende diagonale strepen in rood-wit. De strepen moeten een breedte hebben van niet minder dan 7 cm en niet meer dan 10 cm. Als je uitstekende lading ’s nachts vervoert moet je ook letten op de verlichting. Je hebt dan ministens één wit licht voor en een rood licht achter nodig.

 

Bereken direct de premie voor een autoverzekering!

Nu met Gratis verhaalservice
  • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op