800.000+ klanten
28 vestigingen
92% beveelt ons aan
kind-18-jaar-welke-verzekeringen
Home Blog Auto welke verzekeringen 18 jaar

18 jaar oud: welke verzekeringen zijn nodig?

28 jul 2020
3 min leestijd

Als uw kind de leeftijd van 18 jaar bereikt, is hij of zij officieel volwassen. Bij het bereiken van deze leeftijd horen een aantal nieuwe verantwoordelijkheden. Vanaf 18 jaar oud is uw kind bijvoorbeeld zelf financieel verantwoordelijk, mag uw kind zelfstandig autorijden en is hij of zij stemgerechtigd. Maar hoe zit het met de verzekeringen? Wij zetten voor u op een rijtje welke verzekeringen uw 18 jarige kind nodig heeft.

Zorgverzekering

Als uw kind 18 jaar oud wordt, is hij of zij verplicht om zelf een zorgverzekering af te sluiten. Deze verzekering moet ingaan op de eerste dag van de maand nadat iemand 18 jaar oud wordt. Wordt u kind bijvoorbeeld op 10 mei 18 jaar oud, dan moet de zorgverzekering ingaan op 1 juni.

Autoverzekering

Vanaf de leeftijd van 18 jaar mag uw kind, indien hij of zij natuurlijk wel in het bezit is van een rijbewijs, zelfstandig de weg op. Wellicht zal uw kind in uw auto willen rijden. Als uw kind in uw auto gaat rijden, raden wij het ten zeerste aan om dit aan ons door te geven. Wij zullen dan nagaan of uw autoverzekering wel of niet aangepast moet worden om ervoor te zorgen dat uw autoverzekering ook dekking biedt wanneer uw kind rijdt.

Uitvaartverzekering

Vanaf zijn of haar 18e verjaardag kan uw kind een eigen uitvaartverzekering afsluiten. Des te jonger iemand is wanneer hij of zij een uitvaartverzekering afsluit, des te minder premie hij of zij moet betalen. Wellicht is uw kind al meeverzekerd op uw eigen uitvaartverzekering. In dit geval is het verstandig om eens te kijken of het niet voordeliger is als uw kind een uitvaartverzekering op zijn of haar eigen naam afsluit.

Aansprakelijkheidsverzekering

Een aansprakelijkheidsverzekering verzekerd uw kind voor schade die hij of zij een ander aanricht. Het gaat niet alleen om schade aan materiële zaken, maar ook om lichamelijk letsel. Heeft uzelf al een aansprakelijkheidsverzekering, dan is uw kind in vaak tot zijn of haar 27ste verjaardag meeverzekerd op uw polis. Voorwaarde is wel dat uw kind thuis woont of een uitwonende student is. Het is verstandig om altijd even in uw polisvoorwaarden te checken of dit ook voor uw situatie geldt.

Uitwonend: inboedelverzekering

Vanaf een leeftijd van 18 jaar oud gaan veel kinderen het huis uit. Als uw kind het huis uit gaat, is het belangrijk dat hij of zij een inboedelverzekering afsluit. Een inboedelverzekering dekt alle spullen in huis of studentenkamer tegen brand, diefstal en stormschade. Een uitwonende student kan vaak al een inboedelverzekering afsluiten vanaf enkele euro’s per maand.

Uitwonend: rechtsbijstandverzekering.

Als uw kind volwassen wordt, kan het voorkomen dat hij of zij in een conflict betrokken raakt. Dit kan bijvoorbeeld op het werk, in het verkeer maar ook met de huisbaas zijn. Als uw kind een rechtsbijstandverzekering afsluit, kan hij of zij juridische hulp krijgen bij conflicten. Mocht uzelf al een rechtsbijstandverzekering hebben, dan kan uw kind na zijn of haar 18e verjaardag meeverzekerd blijven onder uw verzekering.

Wordt uw kind 18 jaar?

Als uw kind binnenkort 18 jaar oud uit wordt, kan uw kind even contact opnemen met onze klantenservice. Zij kunnen een vrijblijvende offerte opstellen en/of uw kind van advies voorzien. Onze klantenservice is bereikbaar op 088-6883700. Ook kan uw kind zelf een offerte opvragen via onze site

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op